Sałatka piknikowa

Sałatka piknikowa

Przepis na idealny piknik to oczywiście słońce, dobra pogoda i miłe towarzystwo. Na udanym pikniku nie może zabraknąć też smacznego jedzenia. To w końcu ono jest celem dla, którego wyruszamy na piknik. A tym co sprawdzi się najlepiej są sałatki. Lekkie, zdrowe, podzielne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie wiec naszą propozycją. Na pewno zaskoczy Was składem a potem też smakiem!

Czas na piknik!

Gdy tylko robi się cieplej i zaczyna świecić słońce kochamy grillować lub piknikować. I o ile grillowanie wymaga odrobiny wiedzy i umiejętności w tej sztuce, o tyle piknik jest dla każdego. Wystarczy koc, zestaw naczyń, sztućców i koszyk ze smacznymi przysmakami. Naczynia najlepiej jeśli są plastikowe lub z trwałego materiału. Unikniemy wtedy ich przypadkowego uszkodzenia w transporcie. Nie polecamy jednak naczyń jednorazowych. Mimo, iż wygodne to jednak z pewnością nie ekologiczne. Jeśli nie mamy specjalnego kosza na piknik, nic straconego. Nasze potrawy wystarczy zapakować w pojemniki do przechowywania żywności jakie z pewnością są w każdej kuchni. Piknikować można wszędzie: we własnym ogrodzie, w parku, na łące za miastem. Najważniejsze składniki udanego pikniku to jednak dobre towarzystwo i przede wszystkim smaczne jedzenie.

Smacznie, zdrowo i… konkretnie.

Kochamy jeść na świeżym powietrzu bo smak potrwa i słońce nad nam powodują zwiększone wydzielanie endorfin przez nasz organizm, a więc hormonów szczęścia. Najlepszym i bardzo praktycznym wyborem na piknik będą właśnie sałatki. Jest kilka argumentów, które za tym przemawiają. Łatwo i szybko można przygotować je przed wyjazdem. Dobrze zniosą podróż i zachowają świeżość. Cenna uwaga, by składniki z sosem wymieszać dopiero przed podaniem. Sałatki to też idealnie skomponowany posiłek pod kątem zdrowia i wartości odżywczych. Możemy wykorzystać sezonowe warzywa, ciekawe przyprawy i dodać jakiś konkretny składnik. Najlepiej w tej roli sprawdzi się jakieś grillowane lub smażone mięso w małych kawałkach.

Sałatka Piknikowa krok po kroku.

Jeśli nabraliście ochoty,o to jest konkretna propozycja. Jedno opakowanie karkówki grillowej (Hańderek) kroimy w cienkie plastry. Dla smaku z obu stron maczamy w brązowym cukrze. Smażymy kilka minut z obu stron na odrobinie tłuszczy. Po tym jak mięso się zarumieni, zdejmujemy je na tackę i studzimy. Dopiero potem mieszamy z pozostałymi składnikami. A do towarzystwa w naszej sałatce idealnie sprawdzą się: sałata, jajko, rzodkiewki i ogórek. Takie porcje możemy przygotować już bezpośrednio na samym pikniku układając na talerzu najpierw sałatę, potem jajko w plasterkach, rzodkiewki i ogórki. Na samą górę dajemy grillowaną karkówkę (Hańderek) wcześniej upieczoną. Dla smaku warto całość polać sosem z patelni. Karmelizowany cukier najlepiej wydobędzie smak mięsa i połączy z warzywami. Taka prosta sałatka może być zasadniczym daniem na naszym pikniku. Z pewnością jest zdrowa, bardzo smaczna i na pewno pożywna. Jako dodatek wystarczy sok lub lemoniada do smaku, dobry humor i mamy udany piknik.

 

Składniki: – karkówka grillowa (Hańderek) – ogórek – sałata – rukola – młode listki buraczków ćwikłowych – rzeżucha ogrodowa – jajka gotowane na twardo – rzodkiewka – serek grillowy – cukier brązowy – tłuszcz do smażenia. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 35 minut
Czas gotowania 25 minut
Gotowe w 59 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

karkówka grillowa (Hańderek)
ogórek
sałata
rukola
młode listki buraczków ćwikłowych
rzeżucha ogrodowa
jajka gotowane na twardo
rzodkiewka
serek grillowy
cukier brązowy
tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy i karmelizowania cukru, zdejmujemy na tackę i studzimy.
  2. Sałaty (po garści każdej) układamy na półmisku razem z jajkiem, plasterkami rzodkiewek, ogórka i karmelizowaną karkówką, polewamy karmelem który pozostał na tacce i patelni.