Kategorie przepisów: Śniadania z jajkiem

Roladki z szynką i jajkiem

Roladki z szynką i jajkiem

Składniki:
-  kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)

Masa jajeczno-brokułowa:
-  4 jajka
-  ½ świeżego brokułu
-  50g sera żółtego
-  ½ papryki czerwonej
-  ½ cebuli
-  pęczek świeżego szczypioru
-  2 łyżki majonezu
-  sól i pieprz do smaku
-  sałata do wystroju talerza
-  szczypiorek do zawiązania

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.

Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

 

 

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

·         15 dag mąki krupczatki

·         15 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

·         1 łyżka śmietany 18%

·         2 żółtka

·         sól

 

Nadzienie:

·         6 jajek

·         400 ml śmietanki 22%

·         20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)

·         1 cebula

·         1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona

·         1 łyżka zupy cebulowej z torebki

·         szczypta gałki muszkatołowej do smaku

·         sól do smaku

·         pieprz biały do smaku

·         natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.

Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

 

Nadzienie:

3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

 

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta). 

Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
-  gotowe ciasto francuskie
-  parówki śląskie Hańderek
-  suszone pomidory w zalewie
-  jajko
-  ser Cheddar
 

Ciasto kroimy na odpowiednie kawałki tak, aby można było nimi owinąć cała parówkę. Pomidory kroimy w paski. Smarujemy ciastko rozbełtanym jajkiem, kładziemy parówkę, wzdłuż parówki kilka pasków pomidora i cienki plaster sera. Zawijamy ciasto tak aby się skleiło. Nacinamy wierzch i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C. Podajemy na ciepło i na zimno.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.letesknits.pl

 

Łatwe
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Składniki:
-  50 dag ziemniaków (obranych),
-  25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
-  50 dag kaszy gryczanej,
-  około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
-  10 dag słoniny,
-  sól, pieprz, mięta,
-  1 jajko.

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowaną kaszę dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 30 minut. Ze słoniny wytapiamy skwarki i dodajemy do ziemniaków. Następnie do farszu dodajemy pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.pieknywschod.pl

Śniadanie to kluczowy posiłek dnia, który dostarcza nam niezbędnej energii na rozpoczęcie aktywności. Lekkie śniadania z jajkiem są idealnym wyborem dla tych, którzy chcą zacząć dzień od zdrowego i smacznego posiłku. W tej kategorii znajdziesz inspiracje i przepisy na różnorodne śniadania z jajkiem, które nie tylko nasycą, ale także ożywią Twoje podniebienie.

Pomysły na lekkie śniadanie na bazie jajek

Oferujemy kilkanaście przepisów na lekkie śniadanie, które są zarówno szybkie, jak i odżywcze. Śniadanie powinno dostarczyć Ci nie tylko energii, ale również niezbędnych składników odżywczych, takich jak tłuszcze i białka. Nasze przepisy pozwalają na różnorodność w menu, dzięki czemu każdego dnia możesz cieszyć się nowym smakiem.

W naszych propozycjach znajdziesz:

  1. Tosty z pastą z awokado lub pastą rzodkiewkową, które są lekkie i pełne witamin.
  2. Kanapki z łososiem i jajecznicą, które są nieco bardziej wymagające, ale smakują wyjątkowo.
  3. Jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulce z wyjątkową kompozycją dodatków.
  4. Jajka faszerowane i kanapki z domową pastą jajeczną, które są sycące i smaczne.
  5. Eleganckie jajka z rzeżuchą, szynką i musztardą, które zachwycą Twoje podniebienie.
  6. Rozmaite sałatki, takie jak lekka sałatka z kurczakiem, z rzodkiewkami, z bobem z jajkiem i chrupiącym boczkiem.

Dodatkowo, nasze przepisy doskonale sprawdzą się jako drugie lekkie śniadanie, zapewniając drugą porcję energii w ciągu dnia. Większość dań łatwo spakować i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię, co pozwoli Ci być bardziej wydajnym i skoncentrowanym. Przekonaj się, jak łatwo rozpocząć nowy dzień dzięki naszym przepisom na lekkie śniadania z jajkiem. Palce lizać!