Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane
(włoskie smaki)
– 1,5 kg bakłażanów
– 1/2 cebuli
– kilka liści bazylii
– 150 g sera parmezan
– oliwa z oliwek
– sól morska
– ser Caciocavallo 500 g
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– przetarte pomidory 1,4 l
Przygotowanie:
Do rondla wlać trochę oliwy z oliwek i dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać przetarte pomidory i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje
Gdy zgęstnieje, dodać bazylię i zdjąć z ognia. Pokrój ser w cienkie plasterki, a następnie umyj i osusz bakłażany i pokrój je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.
Ułóż warstwami w dużym durszlaku i posyp każdą warstwę gruboziarnistą morską solą. Bakłażany niech poleżą z godzinę a następnie przepłucz je bieżącą wodą i wysusz.
W dużym garnku smaż bakłażany na oliwie obracając kilka razy a następnie osusz na papierowym ręczniku.
Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż warstwami plastry bakłażana, sery, sos.
Wierzch w całości przykryj sosem i parmezanem. Piecz w piecu podgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól aby całość chwilę „odetchnęła” i zastygła. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z http://www.parcomontearso.it