Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami z batatów
Udka i pałki z kurczaka pieczone w rękawie, na blasze, rożnie lub smażone na patelni są popularnym dodatkiem mięsnym, a niemal nieograniczone możliwości ich doprawienia sprawiają, że posmakują każdemu. Ich struktura i smak różnią się od drobiowych piersi – są one nieco tłustsze i mają więcej aromatu, dlatego świetnie nadają się do obiadu. Najczęściej podaje się je w towarzystwie ziemniaków i surówki. Oto nietypowy przepis na pałki z kurczaka w chrupiącej panierce podane z frytkami z batatów pieczonymi w piekarniku.
Składniki
Sposób przygotowania
- Chrupiąca panierka i pieczone bataty – prosty przepis na pyszne danie
- Aby przygotować panierkę do kurczaka, należy pokruszyć płatki kukurydziane i dodać do nich bułkę tartą. Następnie do mieszanki dorzucić jeszcze przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeżeli pieprz Cayenne jest za ostry, można zastąpić go czarnym pieprzem, dodając dodatkowo słodkiej papryki.
- Do oddzielnego naczynia należy wbić dwa jajka, dolać mleko i miód. Składniki mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wcześniej umyte mięso z kurczaka zanurzyć w jajku, po czym starannie obtoczyć w panierce. Tak przygotowanego kurczaka następnie smaży się na głębokim oleju przez 15 minut, aż mięso wyraźnie się zarumieni, a panierka stanie się chrupka.
Dodatkowe wskazówki
Bataty dla wielu osób wydają się egzotycznym i trudnodostępnym produktem. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ obecnie prawie każda sieć sklepów spożywczych ma je w swojej ofercie. W razie potrzeby można je jednak zastąpić tradycyjnymi ziemniakami i przygotować klasyczną wersję frytek.
Pierwsze skrzypce w tym daniu gra kurczak, a jego chrupkość zależy przede wszystkim od dobrze przygotowanej panierki. Za smak dania odpowiada mięso, które jest jego najważniejszym składnikiem, dlatego warto sięgać jedynie po produkty od sprawdzonego dostawcy jak marka Hańderek.
Chrupiąca panierka i pieczone bataty – prosty przepis na pyszne danie
Aby przygotować panierkę do kurczaka, należy pokruszyć płatki kukurydziane i dodać do nich bułkę tartą. Następnie do mieszanki dorzucić jeszcze przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeżeli pieprz Cayenne jest za ostry, można zastąpić go czarnym pieprzem, dodając dodatkowo słodkiej papryki.
Do oddzielnego naczynia należy wbić dwa jajka, dolać mleko i miód. Składniki mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wcześniej umyte mięso z kurczaka zanurzyć w jajku, po czym starannie obtoczyć w panierce. Tak przygotowanego kurczaka następnie smaży się na głębokim oleju przez 15 minut, aż mięso wyraźnie się zarumieni, a panierka stanie się chrupka.
Frytki z batatów pieczone w piekarniku
Chrupiące pałki z kurczaka w panierce smakują najlepiej w towarzystwie frytek, tworząc w ten sposób efekt fastfoodowego dania, które na pewno przypadnie do gustu najmłodszym członkom rodziny.
Bataty należy dokładnie obrać i pokroić na kształt długich i cienkich frytek. Tak przygotowane ziemniaki następnie przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie frytki należy osuszyć na ręczniku papierowym i ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej papierem w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
Frytki warto przesmarować olejem z pomocą pędzla kuchennego, aby podczas pieczenia nabrały ładnego złotego koloru. Na tym etapie można także do smaku przyprawić je preferowanymi ziołami. Frytki z batatów piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Pałki z kurczaka z frytkami – jak je podawać?
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z zapieczonymi frytkami z batatów sprawdzą się idealnie na codzienny obiad, weekendową kolację, danie podane gościom, czy przygotowywane dla dzieci. Kilkulatki uwielbiają frytki, a przygotowywane z batatów są dla nich zdrową alternatywą, która dodatkowo przez pieczenie w piekarniku zawiera mniejsze ilości tłuszczu niż frytki smażone w głębokim oleju.
Dobrym dodatkiem do kurczaka i batatów jest surówka ze świeżych pomidorów i czerwonej cebuli, stająca się lekkim i smacznym uzupełnieniem obiadu. Innym rozwiązaniem jest ułożenie pałek z frytkami w dużej misce, tworząc z dania wygodną przekąskę na czas spędzony w towarzystwie rodziny.