Grillowane filety z oscypkami i gruszkami
Składniki:
· 8 filecików z piersi kurczaka
· 12 plasterków oscypka
· 4 gruszki
· 4 plastry chudego bekonu
· 2 gałązki rozmarynu
· 1 opakowanie kolorowych sałaty
· 1 łyżeczka soku z limonki
Składniki na marynatę:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie marynaty grillowej
Składniki na sos do sałaty:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Łyżka miodu
Łyżeczka chili
Szczypta pieprzu cayenne
Sok z limonki (do smaku)
Sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z limonki. Ułożyć je wraz z mięsem i oscypkiem w naczyniu, zalać marynatą i dostawić w chłodne miejsce na około 2h. Następnie wyjąć z marynaty i razem z bekonem grillować 10-15 minut z obu tron. W ty czasie wymieszać dokładnie składniki na sos do sałaty. Zgrillowane: kurczaka, gruszki, oscypek i bekon ułożyć na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić sosem.