Delikatny kurczak w sosie śmietanowym

Delikatny kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak to jeden z najbardziej znanych mięs drobiowych. Na naszych stołach królują: kotlety z kurczaka, udka, skrzydełka i wiele różnych rodzajów mięs. To główny element każdego codziennego obiadu lub na innych wykwintnych okolicznościach. Co zatem jeszcze można przygotować z kurczaka? Koniecznie zajrzyj do naszego artykułu, a dowiesz się, jak przyrządzić delikatnego kurczaka.

 

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Gotowe w 40 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

2 piersi z kurczaka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka przyprawy do kurczaka,
200 ml śmietany 18%,
olej do smażenia,
300 g makaronu lub ryżu,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa w płynie maggi do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ząbki czosnku i przepuść przez praskę.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni zeszklij czosnek oraz cebulę.
  3. W międzyczasie wyciągnij piersi z kurczaka, umyj je, oczyść z błonek, a następnie pokrój w kostkę. Wrzuć go na patelnię do zeszklonej cebuli i czosnku.
  4. Dodaj łyżeczkę przyprawy do kurczaka. Kolejno podsmażaj kurczaka przez około 5-8 minut do czasu, aż się zrumieni.
  5. Po tym czasie powoli wlej 200 ml śmietanki 18%, co jakiś czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać trochę przyprawy w płynie maggi do smaku.
  7. Na sam koniec w osolonej wodzie ugotuj makaron lub ryż.

Dodatkowe wskazówki

Jak wybrać dobry drób?

Przy wyborze kurczaka zawsze stawiaj na świeżość. To ona jest gwarancją sukcesu i pysznych dań. Zwróć przede wszystkim uwagę na to, aby mięso zawsze było jędrne i sprężyste. Nie może być mętne, śmierdzące i śliskie, bo wtedy wiadomo, że jest zepsute. Najlepiej kupuj mięso u lokalnych dostawców, czyli, np. u nas w naszych sklepach firmowych Hańderek. W naszej ofercie znajdziesz wiele znakomitych mięs i wędlin. To gwarancja świetnej jakości oraz świeżości.

Czy mięso drobiowe jest zdrowe?

Specjaliści uważają, że mięso drobiowe jest jednym z najzdrowszych na świecie! W mięsie znajduje się wiele witamin i innych składników mineralnych. Do mięsa drobiowego możemy zaliczyć:

  • kurczaki,
  • indyki,
  • kury,
  • perliczki,
  • gęsi,
  • kaczki,
  • gołębie.

Mięso drobiowe jest również najczęściej i najchętniej kupowane przez ludzi na całym świecie. Wynika to z tego, że jest także proste w przygotowaniu. Oprócz tego w każdej restauracji spotkasz w menu potrawy z kurczaka czy indyka. Zaś w bardziej wykwintnych knajpach znajdziesz dania z gęsi, kaczki lub perliczki. Każdy smakosz czymś się zadowoli.

Co możemy przygotować z mięsa z kurczaka?

Na mięso z kurczaka składają się:

  • filet,
  • polędwiczki,
  • ćwiartki,
  • udka,
  • podudzia,
  • skrzydełka,
  • korpusy,
  • podroby.

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy przygotować potrawy gotowane, duszone, smażone oraz pieczone. W kwestii przygotowania obiadu lub innej uroczystości mamy duże pole do popisu. Najbardziej znane potrawy to, m.in. filet z kurczaka, soczyste polędwiczki lub pyszne podudzia z piekarnika.

Pomysł na kurczaka: delikatny kurczak w sosie śmietanowym

Szukasz pomysłu na obiad? Ten przepis będzie idealny dla Ciebie – szybko, tanio i prosto. Danie to jest pyszne i sycące. Ugotuj na obiad delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym. Gwarantujemy Ci, że wrócisz do niego jeszcze nieraz.

Podanie:

Delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym podawaj z ryżem lub makaronem. Możesz również zjeść danie z kaszą lub ziemniakami. Za każdym razem możesz przygotować go z innym dodatkiem. Smacznego!