Delikatny kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak to jeden z najbardziej znanych mięs drobiowych. Na naszych stołach królują: kotlety z kurczaka, udka, skrzydełka i wiele różnych rodzajów mięs. To główny element każdego codziennego obiadu lub na innych wykwintnych okolicznościach. Co zatem jeszcze można przygotować z kurczaka? Koniecznie zajrzyj do naszego artykułu, a dowiesz się, jak przyrządzić delikatnego kurczaka.
Składniki
Sposób przygotowania
- Przygotuj ząbki czosnku i przepuść przez praskę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni zeszklij czosnek oraz cebulę.
- W międzyczasie wyciągnij piersi z kurczaka, umyj je, oczyść z błonek, a następnie pokrój w kostkę. Wrzuć go na patelnię do zeszklonej cebuli i czosnku.
- Dodaj łyżeczkę przyprawy do kurczaka. Kolejno podsmażaj kurczaka przez około 5-8 minut do czasu, aż się zrumieni.
- Po tym czasie powoli wlej 200 ml śmietanki 18%, co jakiś czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać trochę przyprawy w płynie maggi do smaku.
- Na sam koniec w osolonej wodzie ugotuj makaron lub ryż.
Dodatkowe wskazówki
Jak wybrać dobry drób?
Przy wyborze kurczaka zawsze stawiaj na świeżość. To ona jest gwarancją sukcesu i pysznych dań. Zwróć przede wszystkim uwagę na to, aby mięso zawsze było jędrne i sprężyste. Nie może być mętne, śmierdzące i śliskie, bo wtedy wiadomo, że jest zepsute. Najlepiej kupuj mięso u lokalnych dostawców, czyli, np. u nas w naszych sklepach firmowych Hańderek. W naszej ofercie znajdziesz wiele znakomitych mięs i wędlin. To gwarancja świetnej jakości oraz świeżości.
Czy mięso drobiowe jest zdrowe?
Specjaliści uważają, że mięso drobiowe jest jednym z najzdrowszych na świecie! W mięsie znajduje się wiele witamin i innych składników mineralnych. Do mięsa drobiowego możemy zaliczyć:
- kurczaki,
- indyki,
- kury,
- perliczki,
- gęsi,
- kaczki,
- gołębie.
Mięso drobiowe jest również najczęściej i najchętniej kupowane przez ludzi na całym świecie. Wynika to z tego, że jest także proste w przygotowaniu. Oprócz tego w każdej restauracji spotkasz w menu potrawy z kurczaka czy indyka. Zaś w bardziej wykwintnych knajpach znajdziesz dania z gęsi, kaczki lub perliczki. Każdy smakosz czymś się zadowoli.
Co możemy przygotować z mięsa z kurczaka?
Na mięso z kurczaka składają się:
- filet,
- polędwiczki,
- ćwiartki,
- udka,
- podudzia,
- skrzydełka,
- korpusy,
- podroby.
Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy przygotować potrawy gotowane, duszone, smażone oraz pieczone. W kwestii przygotowania obiadu lub innej uroczystości mamy duże pole do popisu. Najbardziej znane potrawy to, m.in. filet z kurczaka, soczyste polędwiczki lub pyszne podudzia z piekarnika.
Pomysł na kurczaka: delikatny kurczak w sosie śmietanowym
Szukasz pomysłu na obiad? Ten przepis będzie idealny dla Ciebie – szybko, tanio i prosto. Danie to jest pyszne i sycące. Ugotuj na obiad delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym. Gwarantujemy Ci, że wrócisz do niego jeszcze nieraz.
Podanie:
Delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym podawaj z ryżem lub makaronem. Możesz również zjeść danie z kaszą lub ziemniakami. Za każdym razem możesz przygotować go z innym dodatkiem. Smacznego!