Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Wraz z nadejściem wiosny nasze apetyty także się budzą. Zaczynamy myśleć o czymś tak niezrównanie przyjemnym jak wspólne grillowanie. Również i w tych sprawach mogą Państwo liczyć na wyśmienite smaki oferowane przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek. Dziś opowiemy o lekkostrawnym menu na grilla, które zadowoli wybitnych smakoszy oraz osoby dbające o zdrowie.
Menu na grilla w ogrodzie często do tej pory uznawane było za przesadnie sycące. Potem nauczyliśmy się sporządzać dania z grillowanymi warzywami. Pomyśleliśmy także o menu na grilla dla dzieci. Ogólny kierunek rozwoju tego naszego już na poły narodowego sposobu spędzania wolnego czasu w sezonach letnich – grillowania – zmierza obecnie do wypracowania lekkostrawnego grilla, z którego będą mogły korzystać także osoby na diecie. Dietetyczne grillowanie lub – jak czasem się to nazywa – “grill na redukcji”, to przyszłość grillowania.
Niezwykłe przyjęcia możemy organizować wszędzie, jeśli tylko zadbamy o dietetyczne grillowanie. Hańderek ma tu coś do powiedzenia.
Przede wszystkim polecamy w tym sezonie dania z grillowanymi warzywami albo wprost dania na grilla z warzyw. Jak zrobić grillowane warzywa? To proste! Wystarczy przypilnować ogień na naszym węglowym lub gazowym grillu i nie zapomnieć o wstępnej preparacji warzyw. Lekkostrawny grill to także chude mięso lub dietetyczna pierś z kurczaka. Nowy “grill na redukcji” to również pita z grillowanymi warzywami czy wyśmienita sałatka z grillowanymi warzywami i kurczakiem. Możliwości, aby jeść zdrowo z grilla, jest wiele.
Hańderek słynie właśnie z tego, że nie ogranicza się do najbardziej oczywistych rozwiązań. Oprócz osławionych już kiełbasek z grilla przygotowujemy grillowe menu także jako dania z warzyw i innych rodzajów mięsa. A w tej konkurencji nasze zakłady mięsne nie mają sobie równych. Oprócz mięs (najlepiej chudych) – to jest nie tylko modne, ale również zalecane przez dietetyków – na ruszt wrzucamy więc także warzywa, ziemniaki, wszystko, co tylko stworzy odpowiednią kompozycję smakową. A czym przyprawić warzywa na grilla? Sól i pieprz to podstawa, ale do dyspozycji jest jeszcze papryka, sosy, oregano, majeranek, pietruszka – cały świat przypraw (niektórzy dziś lubują się w przyprawach dalekowschodnich).
Dania z grillowanymi warzywami klasycznie przybierają formę szaszłyków, ale nie jest to jedyny sposób na podanie dania na grilla z warzyw. Zawsze możemy rozdzielić część mięsną i warzywną grilla – wtedy użyjemy osobnych talerzy lub innych naczyń. Pamiętajmy jednak, że dania na grilla z warzyw przygotowuje się szybciej niż nawet chude mięso na grilla – krótszy jest czas pieczenia.
Dania na grilla z warzyw, np. pita z grillowanymi warzywami, najczęściej zawierają: cebulę, paprykę, ogórek, pomidor, ziemniaki. Inne kombinacje także są dozwolone, zależnie od tego, na co my i nasi goście mamy ochotę. Dobrym połączeniem jest podawana wraz z warzywami dietetyczna pierś z grilla, ale tak naprawdę każdy rodzaj starannie dobranego mięsa będzie właściwy.
Co na grilla na diecie? Lekkostrawny grill w tym sezonie to w dużej mierze sałatki z grillowanymi warzywami i kurczakiem. To może się zmienić, ponieważ grillujących jest tak wielu, że nowe przepisy powstają jak na zawołanie. Jednakże ten rok to rok “grilla na redukcji”, kiedy sałatki składają się ze składników wybranych nieprzypadkowo i z dbałością o ich jakość. Mamy tu oczywiście na myśli smak, ale także zdrowie.
Jak zrobić grillowane warzywa? O tym najlepiej wiedzą chyba wegetarianie, których zakłady Hańderek także nie pozostawiają samym sobie. Nic, naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować pięknie przygotowane i estetyczne danie złożone wyłącznie z grillowanych warzyw.
Dania na grilla z dodatkiem warzyw obecnie stały się najbardziej powszechne w świecie lekkostrawnego grilla. Jeśli jednak sięgamy po mięso, pamiętajmy tylko, aby było ono najwyższej jakości, co można sprawdzić po sposobie przygotowania i renomie dostawców.
Zakłady Hańderek polecają w tym roku dietetyczne grillowanie. Prosimy jednak nie zapominać o naszych wybornych przepisach mięsnych, które zostały laureatami tak wielu nagród w świecie profesjonalnej gastronomii, za których jakość świadczą setki tysięcy naszych zadowolonych klientów na całym świecie.