Poziom trudności: Łatwe

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Składniki:-  
-  około 1,5 litra bulionu 
-  2 pory
-  1 duża cebula
-  2 ząbki czosnku
-  2 łyżki masła klarowanego
-  150 g Szynka Polska (Hańderek)
-  100 g pieczarek
-  100 g serka topionego
-  2 łyżki jogurtu greckiego
-  ser żółty
-  sól, pieprz
-  gałka muszkatołowa.

 
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Łatwe
Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

 
Składniki:

-  1 świeży brokuł
-  20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  30 dag świeżego szpinaku baby
-  2 łyżki klarowanego masła
-  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
-  1 marchewka
-  1 pietruszka
-  4 ziemniaki
-  2 szalotki
-  2 liście laurowe
-  150 ml słodkiej śmietanki 18%
-  Jarzynka lub sól do smaku
-  świeżo mielony czarny pieprz do smaku
-  natka pietruszki do posypania.

 
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Łatwe
Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

Składniki :
-  2 średniej wielkości cukinie
-  plastry szynki np. Polska (Hańderek) 
- w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii 
-  4-5 pomidorów suszonych w oliwie
-  1 kulka mozzarelli
-  sól, pieprz kolorowy
-  wykałaczki
-  papier do pieczenia.

 
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.


Smacznego!

 

 

 


 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Łatwe
Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

 

 

Ciasto:
-  1 szklanka mąki żytniej chlebowej
-  0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
-  15 g. świeżych drożdży
-  0,5 łyżeczki miodu
-  duża szczypta soli (do smaku)
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego
-  1 łyżeczka suszonego majeranku
-  3 łyżki oliwy
-  ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatkowo:
-  kiełbasa Dymiona (Hańderek)
-  1-2 młode, zielone cukinie
-  musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
-  tarta mozzarella
-  oliwa
-  sól, pieprz, majeranek
-  masło do natłuszczenia formy
-  mąka do oprószenia formy
-  mleko do posmarowania boków ciasta.

 

Przygotowanie:

Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.

Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).

Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com

Łatwe
Pieczarki faszerowane kiełbasą

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Składniki :
-   15 średnich pieczarek
-   1 czerwona papryka
-   1 cebula
-   250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
-   200g sera żółtego
-   2 jajka
-   sól, pieprz
-   oregano
-   olej

 

Przygotowanie :

Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Łatwe
1 2 3 4 5