Poziom trudności: Łatwe

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Składniki:
-  2 litry rosołu z kaczki lub kury
-  szynka Od Dziedzica (Hańderek) pokrojona w cienkie plastry
-  łyżka miodu
-  grzanki

 

zupa czerwona:
-  1 papryka czerwona
-  2 marchewki z rosołu
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz
-  2 łyżeczki cukru
-  szczypta chili
-  oregano

 

zupa zielona:
-  450 g bobu (mrożony)
-  1 cebula
-  1 pietruszka z rosołu
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.

 

 

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż miejscami się przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków, do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, a następnie przyprawiamy do smaku. Do drugiego wsypujemy bób, cebulę i pietruszkę.

Obydwie zupy gotujemy ok. 30 minut a następnie miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie)  lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.

Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra.

Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła, rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym.

Dekorujemy zupę i podajemy ciepłą z grzankami.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Łatwe
Zupa meksykańska z szynką

Zupa meksykańska z szynką

Składniki:
-  300g szynki upieczonej (Hańderek)
-  200g pieczarek
-  połowę brokułu
-  puszka czerwonej fasoli
-  pół puszki kukurydzy
-  czerwona papryka
-  cebula
-  ząbek czosnku
-  puszka pomidorów
-  kawałek pora
-  2 marchewki
-  sól, pieprz
-  liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
-  łyżka sosu sojowego
-  pół łyżeczki ostrej pasty chili
-  4 łyżki mleka
-  4 ziemniaki (średniej wielkości)
-  1 - 1,5 l wody w zależności od tego jaką chcemy gęstość

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy najpierw litr wody (w razie potrzeby dodajcie jej więcej). Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Zagotowujemy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby marchewka się podgotowała.

W tym czasie pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, na koniec wrzucamy posiekaną cebulę i por oraz pokrojoną paprykę (w kostkę), wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki.

Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i brokuły, czekamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, sos sojowy, pastę chili (można dodać chili w proszku lub ostrą paprykę). Pomidory w puszce przekładamy do miski i rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy pomidory do zupy, mleko i podsmażoną szynkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa ma mieć zdecydowany smak, być aromatyczna i wyrazista. Jeżeli będzie taka potrzeba to teraz dodajemy wody.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Łatwe
Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Składniki (na 2 pizze):

Ciasto:
-  150g mąki z pszenicy durum
-  7g świeżych drożdży
-  łyżeczka cukru
-  ok. 100 ml wody
-  oliwa z oliwek
 

Sos i dodatki:
-  pomidory z puszki
-  ser caciocavallo, ricotta (
-  pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
-  kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
-  cebula (ilość wg uznania)
-  2 ząbki czosnku
-  suszone pomidory
-  natka pietruszki lub bazylia
 
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.

Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.

Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.

Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.

I odstawić na następne pół godziny.

Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.

Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.

Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.

Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html

Łatwe
Rozgrzewająca zupa minestrone

Rozgrzewająca zupa minestrone

Składniki:
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  1 mała cebula (pokroić drobno)
-  1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
-  1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
-  1⁄4 szklanki posiekanego  korzenia selera
-  4  ząbki czosnku (posiekać drobno)
-  2 szklanki bulionu warzywnego
-  2 małe puszki czerwonej fasolki
-  2 małe puszki białej fasolki
-  1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
-  1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
-  2  łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
-  1 1⁄2 łyżeczki oregano
-  1 1⁄2 łyżeczki  soli
-  1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
-  1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
-  3  szklanki gorącej wody
-  4  szklanki świeżych listków szpinaku Baby
-  1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).

 

 

Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.

Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.

Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.

Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com

Łatwe
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

(włoskie smaki)

 
-  1,5 kg bakłażanów
-  1/2 cebuli
-  kilka liści bazylii
-  150 g sera parmezan
-  oliwa z oliwek
-  sól morska
-  ser Caciocavallo 500 g
-  1 ząbek czosnku
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  przetarte pomidory 1,4 l

 

 

Przygotowanie:

Do rondla wlać trochę oliwy z oliwek i dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać przetarte pomidory i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje

Gdy zgęstnieje, dodać bazylię i zdjąć z ognia. Pokrój ser w cienkie plasterki, a następnie umyj i osusz bakłażany i pokrój je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.

Ułóż warstwami w dużym durszlaku i posyp każdą warstwę gruboziarnistą morską solą. Bakłażany niech poleżą z godzinę a następnie przepłucz je bieżącą wodą i wysusz.

W dużym garnku smaż bakłażany na oliwie obracając kilka razy a następnie osusz na papierowym ręczniku.

Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż warstwami plastry bakłażana, sery, sos.

Wierzch w całości przykryj sosem i parmezanem. Piecz w piecu podgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól aby całość chwilę „odetchnęła” i zastygła. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.parcomontearso.it

Łatwe
Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Składniki:

-  1,5 l bulionu drobiowego
-  2 ziemniaki
-  60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
-  8-10 średnich ząbków czosnku
-  1 cebula
-  1 łyżka masła
-  1 łyżeczka majeranku
-  sól,
-  pieprz
-  szczypta zmielonego kminku
-  grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
-  100g sera cheddar

 

Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.

Łatwe
CIORBA DE BURTA
Łatwe
Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

 

 

Składniki:

·         1,5 l bulionu drobiowego

·         2 ziemniaki

·         60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)

·         8-10 średnich ząbków czosnku

·         1 cebula

·         1 łyżka masła

·         1 łyżeczka majeranku

·         sól,

·         pieprz

·         szczypta zmielonego kminku

·         grzanki (plastry np. weka a nie kostki)

·         100g sera cheddar

 

Przygotowanie:

Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.

Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.

Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.

Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.

Łatwe

Paprykarz cielęcy po węgiersku

Jeśli kochacie paprykę i szukacie naprawdę pełnego jej smaku dania to warto sięgnąć po paprykarz. Wywodzący się z kuchni węgierskiej, łączy w sobie smak papryki z najlepszym mięsem. Jest bardzo zdrową, pożywną i sycącą przekąską. Idealny też do kanapek lub jako gotowe danie. Jego sekret tkwi w bardzo dobrym mięsie i połączeniu słodkiej i ostrej mielonej papryki. Sięgnijcie więc po cielęcinę z kością od Hańderka i do działa.

4
Łatwe
Pikantna zupa gulaszowa

Pikantna zupa gulaszowa

 

Składniki:

  • ½ papryczki chilli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 150 g ryżu basmati
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 100 g szpinaku
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 100 ml bulionu

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli, przyprawy oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Łatwe
Zupa gulaszowa z kiełbasą

Zupa gulaszowa z kiełbasą

- fasola Jaś - 1 szklanka
- mięso wołowe bez kości - 40 dag
- kiełbasa Od Dziedzica (Hańderek) – 10 dag
- papryka czerwona - 1 szt.
- papryka zielona -1 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- dynia  - 3 dag
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie
- sól i pieprz - do smaku
- papryczka chili – do smaku
- smalec - 2 łyżki
- mąka - 1 łyżka

 

Fasolę wymocz co najmniej kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanym smalcu, podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię.

Mięso i kiełbasę umyj, pokrój w kostkę, lekko podsmaż na smalcu.

Zrumienione mięso i kiełbasę przełóż do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu, i podduś całość pod przykryciem do miękkości.

Pod koniec dodaj cebulę z papryką, ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z odrobiną wody, paprykę chili - zagotuj wszystko.

Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Można podawać ze świeżą bagietką i odrobiną świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Łatwe
Zupa z porów i sera

Zupa z porów i sera

SKŁADNIKI:
-   700 g oczyszczonych i umytych porów,
-   225 g cebuli,
-   225 g cheddara,
-   50 g masła,
-   15 ml mąki,
-   1,4 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
-   142 ml śmietany 18%,
-   10 ml ziarnistej musztardy,
-   sól i czarny pieprz.

 

 
Posiekać pory i cebulę. Ser pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać pory i dusić przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Gotować kolejne 15 minut. Dodać musztardę i śmietanę. Wmieszać żółty ser. Można podawać z grzankami.
Smacznego! 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

 

Łatwe
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
-  gotowe ciasto francuskie
-  parówki śląskie Hańderek
-  suszone pomidory w zalewie
-  jajko
-  ser Cheddar
 

Ciasto kroimy na odpowiednie kawałki tak, aby można było nimi owinąć cała parówkę. Pomidory kroimy w paski. Smarujemy ciastko rozbełtanym jajkiem, kładziemy parówkę, wzdłuż parówki kilka pasków pomidora i cienki plaster sera. Zawijamy ciasto tak aby się skleiło. Nacinamy wierzch i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C. Podajemy na ciepło i na zimno.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.letesknits.pl

 

Łatwe
KARTOFLAK

KARTOFLAK

 

Składniki:

-  1,5-2 kg ziemniaków
-  3 duże cebule
-  pół kg kiełbasy (można dodać też ok 20 dag boczku parzonego Hańderek)
-  2 jajka
-  margaryna i bułka tarta do przygotowania blachy
-  1 łyżka oliwy z oliwek
-  łyżka przypraw typu vegeta
-  1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
-  pół łyżeczki soli
-  (jeśli ktoś lubi można dodać zioła prowansalskie i tymianek)

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Obieramy cebulę i szatkujemy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy. Smażymy aż całość się lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Obieramy ziemniaki. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyć robota kuchennego, jeśli ścieramy ziemniaki na tarce warzywnej to o małych oczkach.

Nie odlewamy soku z ziemniaków i dodajemy 2 surowe jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy wcześniej usmażone składniki. Mieszamy całość dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy prostokątną blachę do ciasta margaryną, sypiemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.

Podajemy na ciepło. Można podawać z odrobiną keczupu lub z surówką i sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

Łatwe
ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:
-  1 kurczak,
-  1 - 1,5 litra ciepłej wody,
-  40 g smalcu,
-  250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
-  2 cebule,
-  20 g mąki,
-  czerwona papryka,
-  pieprz, sól,
-  pół pęczka natki pietruszki.

 

Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl

 

Łatwe
1 3 4 5