Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym
Składniki:-
- około 1,5 litra bulionu
- 2 pory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 150 g Szynka Polska (Hańderek)
- 100 g pieczarek
- 100 g serka topionego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ser żółty
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- 20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
- 30 dag świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 szalotki
- 2 liście laurowe
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- Jarzynka lub sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania.
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Składniki :
- 2 średniej wielkości cukinie
- plastry szynki np. Polska (Hańderek)
- w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii
- 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz kolorowy
- wykałaczki
- papier do pieczenia.
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 15 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki miodu
- duża szczypta soli (do smaku)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oliwy
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1-2 młode, zielone cukinie
- musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
- tarta mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz, majeranek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- mleko do posmarowania boków ciasta.
Przygotowanie:
Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.
Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki. Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com
Składniki :
- 15 średnich pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
- 200g sera żółtego
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oregano
- olej
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl