Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Nuggetsy z kurczaka to jedna z ulubionych przekąsek kilkulatków. Zamiast wybierać fastfoodową wersję smażoną w głębokim tłuszczu, możesz szybko i łatwo przygotować dzieciom domowe nuggetsy z piekarnika bądź z patelni. Są zdrowsze, mają pewny skład, a dzieciaki mogą pomóc w przygotowaniach, które wspólnie staną się świetną zabawą.
Nuggetsy to danie fastfoodowe, często podawane w niezdrowej odsłonie pełnej tłuszczu. Domowe nuggetsy dla dzieci to znacznie zdrowsza alternatywa. Podczas przygotowań masz pełną kontrolę nad ilością dodanego tłuszczu czy sposobem smażenia bądź pieczenia mięsa. Co więcej, gotowanie to okazja do angażowania dzieci w obowiązki domowe, zwłaszcza gdy przygotowujesz ich ulubione danie.
Jak zrobić nuggetsy? Przepis, który znajdziesz w tym artykule, przedstawiony jest w aż trzech wersjach do wyboru. Pamiętaj, że największy wpływ na końcowy smak dania ma wybór mięsa, które jest jego najważniejszym składnikiem. Mięso w diecie dziecka jest ważnym elementem dostarczającym do młodego organizmu niezbędne składniki odżywcze jak żelazo.
Domowe nuggetsy dla dzieci przygotowuj jedynie z najwyższej jakości mięsa z kurczaka, zawsze świeżego i odpowiednio przechowywanego. Polecamy przede wszystkim mięsa od Hańderka, wśród których znajdziesz zarówno surowe produkty, jak i gotowe przetwory, w tym całe serie tradycyjnie przygotowywanych mięs jak Drobiowa Uczta czy Klasyka Gatunku.
Domowe nuggetsy w płatkach kukurydzianych wyróżniają się chrupiącą panierką, za którą przepadają nie tylko dzieci. Jak je przygotować? Potrzebne będą:
Jak zrobić nuggetsy z panierką z płatków kukurydzianych? Zacznij od pokrojenia surowych filetów z kurczaka na małe kawałki o wymiarach 2-3 cm. Dopraw je solą i pieprzem, po czym zostaw na czas przygotowania panierki w osobnym naczyniu.
W miseczce wymieszaj mleko z mąką, wbij jajko, dodać szczyptę soli i pieprzu, a następnie 3 łyżeczki papryki w proszku. Zanim dodasz do składników płatki kukurydziane, pokrusz je dokładnie w malakserze. Możesz również zamknąć je w woreczku strunowym i zmiażdżyć z pomocą wałka do ciasta. Pokruszone płatki kukurydziane dodaj do reszty składników na panierkę i zmiksuj na gładką masę.
Pojedyncze kawałki kurczaka obtaczaj w przygotowanej panierce i układaj na blaszce do pieczenia. Kiedy obtoczysz już wszystkie, pędzelkiem pokryj je odrobiną roztopionego masła, dzięki czemu zarumienią się podczas pieczenia. Tak przygotowane domowe nuggetsy piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Prosty przepis na nuggetsy w cieście naleśnikowym pozwoli Ci przygotować przekąskę, która świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją dzieciom w formie obiadu albo kolacji, spakować kilka domowej roboty nuggetsów do szkolnego lunch boxa lub przygotować je jako przekąski na piknik. Przepis wymaga użycia następujących składników:
Mięso z kurczaka pokrój na kawałki i przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszaj surowe kawałki mięsa z przyprawami i odstaw na czas przygotowania panierki z ciasta.
Do osobnego naczynia wbij jajko, wlej mleko i dodaj mąkę, po czym dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Następnie każdy kawałek kurczaka mocz w cieście i wykładaj na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj przez kilka minut na każdej stronie, a po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu z pomocą papierowych ręczników.
Czas na prawdziwy przysmak kilkulatków – domowe nuggetsy pieczone w pysznej serowej panierce. Zapieczona panierka jest chrupiąca z wierzchu, a roztopiony w niej ser ciągnie się i dodaje nuggetsom aromatu. Do ich przygotowania niezbędne są następujące składniki:
Przygotowanie zacznij od pokrojenia mięsa tak, jak w poprzednich przepisach. Nie przyprawiaj go jednak od razu. W osobnym naczyniu połącz ze sobą bułkę tartą, starty ser żółty, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki. Do kolejnego naczynia wbij jajka i lekko je rozbij.
Każdy kawałek kurczaka najpierw zamocz w surowym jajku, a następnie obtocz w panierce z bułki tartej i sera, po czym wykładaj na blachę do pieczenia. Tak przygotowane nuggetsy piecze się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.
Domowe nuggetsy, tak jak wiele innych dań z kurczaka, w tym na przykład pałki w panierce, najlepiej smakują podane z sosem. Jednym z najczęściej wybieranych sosów jest czosnkowy, jednak tu znajdziesz przepis także na bardziej nietypowe dipy, w tym musztardowo-miodowy albo koperkowy.
Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujesz 2 ząbków czosnku, 6 łyżek jogurtu naturalnego, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Czosnek przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie wymieszaj go z jogurtem, dopraw i gotowe – możesz podać go wraz z nuggetsami.
Jak przygotować sos musztardowo-miodowy? Będziesz potrzebować dużej łyżki miodu, 3 łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki i spróbuj dipu, żeby upewnić się, że jest właściwie przyprawiony.
A może podasz domowe nuggetsy z piekarnika z dipem koperkowym? Przygotuj 6 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, pęczek świeżego koperku, pieprz, sól i odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki razem z drobno posiekanym koperkiem i dopraw do smaku.