Zupa meksykańska z szynką
Składniki:
– 300g szynki upieczonej (Hańderek)
– 200g pieczarek
– połowę brokułu
– puszka czerwonej fasoli
– pół puszki kukurydzy
– czerwona papryka
– cebula
– ząbek czosnku
– puszka pomidorów
– kawałek pora
– 2 marchewki
– sól, pieprz
– liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
– łyżka sosu sojowego
– pół łyżeczki ostrej pasty chili
– 4 łyżki mleka
– 4 ziemniaki (średniej wielkości)
– 1 – 1,5 l wody w zależności od tego jaką chcemy gęstość
Wykonanie:
Do garnka wlewamy najpierw litr wody (w razie potrzeby dodajcie jej więcej). Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Zagotowujemy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby marchewka się podgotowała.
W tym czasie pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, na koniec wrzucamy posiekaną cebulę i por oraz pokrojoną paprykę (w kostkę), wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki.
Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i brokuły, czekamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, sos sojowy, pastę chili (można dodać chili w proszku lub ostrą paprykę). Pomidory w puszce przekładamy do miski i rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy pomidory do zupy, mleko i podsmażoną szynkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa ma mieć zdecydowany smak, być aromatyczna i wyrazista. Jeżeli będzie taka potrzeba to teraz dodajemy wody.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl