Cocido madrileño

Cocido madrileño

Cocido madrileño
(smaki Hiszpanii)

 

Składniki:
–  0,5 kg mięsa gulaszowego z wieprzowiny
–  0,25 kg kiełbasy chorizo (najlepiej chorizo fresco)
–  duża czerwona papryka
–  3 marchewki
–  pół pora (biała część)
–  2 cebule
–  ok. 400 g gotowanej cieciorki
–  mała puszka kukurydzy
–  3 ziemniaki
–  2 ząbki czosnku
–  2 łyżeczki słodkiej papryki
–  pół łyżeczki ostrej papryki lub do smaku chilli w proszku lub tabasco
–  majeranek, listek laurowy
–  sól, pieprz.

 

Wykonanie:

W dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż drobno pokrojone cebule, czosnek i paprykę, a gdy zmiękną dorzuć pokojoną w grube plastry chorizo. W między czasie na patelni podsmażamy wieprzowinę, może być obtoczona w mące aby bardziej zagęścić potrawę, ale nie jest to wymagane – powinna mieć bardziej konsystencję zupy. Do warzyw i chorizo dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku (danie powinno być dość ostre, wtedy smakuje najlepiej), mieszamy dokładnie i dodajemy wieprzowinę. Zalewamy 3-4 szklankami gorącej, przegotowanej wody, dodajemy listek laurowy i pokrojonego w cienkie plastry pora. Jeżeli lubimy korzenne smaki, można dodać ziele angielskie i 2-3 goździki. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną z duże kawałki marchewkę i ugotowaną cieciorkę. Po 30 minutach dodajemy kukurydzę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą gotowe. Danie można przygotować dzień wcześniej i podać odgrzane – wtedy jest jeszcze lepsze.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://iberolatino.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania