Zupa meksykańska z szynką
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
–  300g szynki upieczonej (Hańderek)
–  200g pieczarek
–  połowę brokułu
–  puszka czerwonej fasoli
–  pół puszki kukurydzy
–  czerwona papryka
–  cebula
–  ząbek czosnku
–  puszka pomidorów
–  kawałek pora
–  2 marchewki
–  sól, pieprz
–  liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
–  łyżka sosu sojowego
–  pół łyżeczki ostrej pasty chili
–  4 łyżki mleka
–  4 ziemniaki (średniej wielkości)
–  1 – 1,5 l wody w zależności od tego jaką chcemy gęstość

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy najpierw litr wody (w razie potrzeby dodajcie jej więcej). Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Zagotowujemy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby marchewka się podgotowała.

W tym czasie pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, na koniec wrzucamy posiekaną cebulę i por oraz pokrojoną paprykę (w kostkę), wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki.

Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i brokuły, czekamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, sos sojowy, pastę chili (można dodać chili w proszku lub ostrą paprykę). Pomidory w puszce przekładamy do miski i rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy pomidory do zupy, mleko i podsmażoną szynkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa ma mieć zdecydowany smak, być aromatyczna i wyrazista. Jeżeli będzie taka potrzeba to teraz dodajemy wody.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl