Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Tortilla to cienki placek tradycyjnie wyrabiany z mąki kukurydzianej i wody, który przywędrował do nas aż z Meksyku. Ma on długą historię, bowiem był jadany przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej jeszcze zanim przybyli tam Europejczycy. Współcześnie placki te wytwarza się głównie z mąki pszennej. Tortilla zyskała popularność na całym świecie, a jej miłośnicy prześcigają się w pomysłach na to, co zawinąć do tych pysznych wrapów. A możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasze pomysły na tortillę z mięsem, która będzie stanowić pyszny posiłek do pracy czy szkoły.
Z czym zrobić tortillę? Podstawą farszu jest mięso w kawałkach lub mielone, ale możesz też przyrządzić tortillę z wędliną, wędzoną rybą, np. łososiem, różnymi rodzajami sera, np. halloumi czy mozzarellą, lub przygotować całkiem wegańską opcję, np. z dodatkiem białkowym w postaci czerwonej fasoli.
Niezastąpionym składnikiem tortilli są również warzywa – dzięki nim wrap będzie tak kolorowy, że zarówno dorośli, jak i dzieci, nie będą mogli mu się oprzeć. Do tortilli dodawaj zawsze dużo świeżych warzyw, takich jak papryka, pomidory, awokado, ogórek, szczypiorek czy cebula. Ważnym dodatkiem są zielone warzywa liściaste: roszponka, rukola, szpinak, różne rodzaje sałaty, a nawet kapusta pekińska. Możesz dołożyć też warzywa konserwowe, a nawet kiszone, np. ogórki konserwowe lub kiszone, marynowaną paprykę czy kukurydzę z puszki.
Koniecznie pamiętaj też o sosie, który doda niezapomnianego smaku. Sos majonezowy stanowi klasyczny dressing, ale możesz postawić na zdrowsze i mniej kaloryczne opcje takie jak sos jogurtowy, ziołowy, czosnkowy czy curry. Przepysznym rozwiązaniem jest też przygotowanie ziołowego pesto lub guacamole.
Tortilla z mięsem może stanowić pełnowartościowy posiłek. Węglowodany obecne w tortilli zadbają o to, by posiłek był sycący, mięso będzie wartościowym źródłem białka, a warzywa dostarczą mnóstwa witamin i minerałów. Jakie mięso dodawać do tortilli? Wszystko zależy od Twoich upodobań i tego, co akurat masz pod ręką. Tortilla jest bardzo wdzięcznym w przygotowaniu daniem – możesz dołożyć do niej wszystko, na co akurat masz ochotę lub wykorzystać resztki z obiadu z poprzedniego dnia, np. pieczeń wieprzową czy duszoną karkówkę. Miłośnicy drobiu chętnie przyrządzą tortillę z chrupiącym kurczakiem, fani kuchni meksykańskiej nie wyobrażają sobie wrapów bez mielonego mięsa wołowego, a zabiegani rodzice chętnie przygotowują tortillę z szynką lub parówkami.
Tortilla z kurczakiem na ciepło to prawdziwy rarytas. Chrupiący kurczak w panierce, chrupkie dodające świeżości warzywa, pełen smaku żółty ser i przepyszny sos to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i oregano, a następnie przygotuj panierkę z mąki, jajka i bułki tartej i usmaż mięso na złoty kolor. Tortillę lekko podgrzej, np. na patelni, nałóż do niej warzywa: sałatę, rukolę, pokrojonego pomidora, paprykę, cebulę i ogórka. Posyp wszystko startym żółtym serem, np. typu cheddar, i szczypiorkiem oraz polej sosem majonezowo-ketchupowym. Zawiń całość i gotowe!
Lubisz przygotować większą ilość jedzenia i część zjeść od razu, np. na kolację, a resztę zabrać rano jako mięsny obiad do pracy? Jeśli tak, to zapiekana tortilla z mięsem mielonym z pewnością Ci się spodoba. Mielone mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe, gęsty sos pomidorowy oraz oczywiście placki tortilli zapieczone z żółtym serem nie pozwolą Ci być głodnym w pracy.
Jakich składników potrzebujesz?
Do mięsnego farszu:
Do sosu pomidorowego:
I dodatkowo:
W garnku zeszklij na oliwie czosnek i cebulę, dodaj passatę i przyprawy – gotuj wszystko, aż sos zgęstnieje. Na patelni podsmaż mięso z przyprawami, na koniec dodaj kukurydzę i śmietanę. Placki tortilli posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, wyłóż mięsem, posmaruj odrobiną śmietany i ponownie posyp serem. Zawiń placki i przełóż je do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Posmaruj tortille pozostałym sosem, posyp serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Twojemu dziecku znudziły się standardowe kanapki do szkoły? Zamiast chleba czy bułki możesz użyć naszych meksykańskich placków! Śniadanie dla ucznia powinno być pełnowartościowe, sycące i zapewniające odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Zapiekana tortilla z parówką to doskonały pomysł na lunchbox z mięsem do szkoły. Dzieci uwielbiają parówki, a te dobrej jakości, np. od Hańderka, mogą stanowić wartościowe źródło białka. W przypadku dzieci warto postawić na zdrowszą wersję tortilli z pełnoziarnistej mąki, co wzbogaci posiłek o błonnik i witaminy z grupy B.
Do wykonania zapiekanej tortilli z parówką potrzebujesz jedynie trzech składników: tortilli, parówki oraz żółtego sera. Placek posyp serem, dodaj parówkę, a następnie zawiń całość. Wyłóż tak przygotowaną tortillę na patelnię i podsmażaj, aż ser się rozpuści – błyskawiczny wrap gotowy! Teraz do śniadaniówki wystarczy dodać dowolne pokrojone świeże warzywa, np. marchewkę, pomidorki koktajlowe, paprykę czy ogórka i otrzymamy zdrowe, pożywne drugie śniadanie do szkoły.
Do drzwi pukają niezapowiedziani goście, a ty musisz wymyśleć jakiś szybki poczęstunek? Wystarczy, że w domu będziesz mieć zaledwie kilka prostych składników, a możesz wyczarować pyszną i efektownie wyglądającą przekąskę – bajecznie kolorową tortillę z szynką i warzywami. Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym, wyłóż na nie szynkę, posyp roszponką, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę (najlepiej różnokolorową), posiekaną papryczkę chili, aby nadać pikanterii, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Zawiń placki i pokrój je w kilkucentymetrowe kawałki – wyeksponujesz wtedy jej kolorowe, smakowicie wyglądające wnętrze.