Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Finger foods to określenie używane na małe porcje przystawek, które można szybko i łatwo zjeść, nie zasiadając w tym celu do stołu. Nazwa odnosi się do sposobu jedzenia takich przekąsek, po które zwykle sięga się bez sztućców. To idealne przekąski sylwestrowe, nadające się na imprezę, na której dużo się dzieje, a goście nie zamierzają siedzieć bez ruchu przy zastawionym stole. W dodatku drobne przystawki na zimno dobrze się prezentują, tworząc wrażenie wykwintnych przekąsek odpowiednich na nie lada okazję. Co przygotować na sylwestra, chcąc mile zaskoczyć swoich gości? Oto 6 propozycji.
Tortilla to prawdopodobnie najprostszy i najszybszy sposób na wykwintne przystawki na zimno. Wystarczy zawinąć kilka składników i przebić wykałaczką dla eleganckiego efektu, aby przekąski sylwestrowe w formie roladek były gotowe do podania. Nie mając czasu na przygotowanie dużej ilości innych przystawek, warto stworzyć wybór tortilli z różnym nadzieniem. Zamiast szynki można sięgnąć na przykład po łososia, a zamiast sera i sałaty – pieczarki, zioła, albo warzywa pokrojone w wąskie słupki.
Jak przygotować szybkie przystawki na zimno w formie roladki z tortilli z szynką, sałatą i serem? Najpierw tortillę warto posmarować serkiem śmietankowym, ziołowym, lub nawet czosnkowym. Dopiero na warstwę serka układa się plastrami ser, szynkę oraz sałatę, po czym ciasno zawija. Przed podaniem i pokrojeniem tortilli na mniejsze kawałki zaleca się zawinąć ją w folię spożywczą i przez 2 godziny przechowywać w lodówce. Schłodzone roladki z tortilli lepiej utrzymają nadany im kształt i nie będą się rozwijać.
Indyk to pyszne, dość chude i zdrowe mięso. Do przygotowania przystawki z ciasta francuskiego na zimno zaleca się wybór piersi z indyka, pokrojenie jej w drobną kostkę i podsmażenie przed dodaniem innych składników.
Osobno należy pokroić suszone pomidory, czerwoną paprykę, marchew, cebulę oraz rukolę. Cały farsz po połączeniu z mięsem z indyka można jeszcze raz podsmażyć na patelni, aby warzywa nieco zmiękły i wypuściły soki.
Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego mają mieć kształt sakiewek, dlatego z ciasta wycina się sporych rozmiarów kwadraty, najlepiej o boku około 10 cm. Na sam środek każdego takiego fragmentu nakłada się łyżkę farszu, po czym łączy ze sobą rogi ku górze i skleja boki. Przystawki z ciasta francuskiego piecze się około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, po czym schładza przed podaniem.
Empanadas to pierożki wyrabiane z ciasta wymagającego pieczenia, które nadziewa się mięsnym farszem. Często przygotowuje się je jako danie obiadowe, jednak równie dobrze sprawdzą się jako finger foods. Przepisy są różnorodne i uwzględniają użycie różnych rodzajów mięs. Najważniejsze, aby przystawki sylwestrowe były odpowiednich rozmiarów, więc należy pamiętać o lepieniu małych pierożków odpowiednich na jeden lub maksymalnie dwa kęsy.
Pomysł na przekąski sylwestrowe w postaci meksykańskich pierożków rozpoczyna się od wyrobienia ciasta. W tym celu należy wymieszać 250 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, 40 ml zimnej wody i szczyptę soli, po czym zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mięso z indyka należy rozdrobnić i podsmażyć z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku, jednej puszki odcedzonej kukurydzy, drobno pokrojonej papryki czerwonej, soli i pieprzu. Tak przygotowany farsz nakłada się na okrągłe kawałki ciasta i lepi małe pierożki. Należy piec je przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza i ostudzić po wyciągnięciu z piekarnika. Takie wykwintne przystawki na zimno najlepiej smakują z dodatkiem sosu, w tym przypadku meksykańskiego chilli, pikantnego bądź słodkiego.
Małe kanapeczki w okrągłym kształcie to zwykle przystawki z bagietki na zimno krojonej w poprzek. Można także wykorzystać inne rodzaje pieczywa. Jeśli kromki są kwadratowe, zaleca się dzielenie ich na małe trójkąty, które dobrze prezentują się na stole.
Czym posmarować mini kanapki na sylwestra? Najlepiej serkiem twarogowym, gładkim lub z dodatkiem warzyw. Można użyć także serków smakowych, w tym na przykład ziołowego albo czosnkowego. Na posmarowane serkiem pieczywo układa się kawałki mięsa. Mogą to być zwinięte plastry drobiowej szynki lub polędwicy albo własnoręcznie pieczone fragmenty mięsa o nieregularnych kształtach.
Małe kanapki to klasyka wśród imprezowych przekąsek, którą można przygotować na masę sposobów. Zamiast kurczaka można wykorzystać właściwie dowolne rodzaje mięs, w tym zarówno wędlin, jak i nawet pieczeni czy rolad. Przy wyborze mięsa koniecznie należy zwrócić uwagę na jego jakość, smak, świeżość, a nawet sposób pakowania. Polecamy przede wszystkim produkty Hańderka, marki specjalizującej się w wyrobie tradycyjnych wędlin bez konserwantów czy spulchniaczy. Kanapki można także wzbogacić o dowolne dodatki warzywne takie jak plaster pomidora lub ogórka, liść sałaty, drobno posiekana cebula, czy papryka pokrojona w wąskie paski.
Nie ma zbyt wielu tak prostych i uniwersalnych przekąsek, jak szaszłyki. Wystarczy nabić na wykałaczki wybrane składniki, które w tej formie praktycznie zawsze dobrze wyglądają i dodają apetytu gościom. Z czym przygotować szaszłyki na sylwestra? Możliwości jest naprawdę bardzo wiele!
Klasycznym wyborem składników na szaszłyki jest ser feta, oliwki i dodatki mięsne. Można stworzyć także koreczki z białą kiełbasą albo zwinięte plastry podsmażanego boczku nabite na wykałaczkę razem z kawałkami papryki i pieczarek.
Szaszłyki to dobry pomysł na przystawki mięsne na zimno – wykałaczki mogą być pełne mięsnych składników w różnych kompozycjach. Może to być na przykład plaster schabu z dodatkiem połówki pomidora koktajlowego i liścia bazylii. Dobrze sprawdzi się także kiełbasa przekładana cukinią, cebulą i papryką. Przekąski sylwestrowe mogą także zawierać owoce morza, w tym między innymi smażone krewetki, najlepiej z dodatkiem dipu.
Babeczki niezależnie od swojego rozmiaru kojarzą się głównie ze słodkimi przekąskami. Wersja wytrawna bywa spotykana jako danie śniadaniowe, jednak równie dobrze sprawdzi się w formie przystawki imprezowej, zwłaszcza jeśli babeczki są na tyle małe, że można uznać je za danie finger food.
Przygotowanie wytrawnych mini babeczek rozpoczyna się od wymieszania 250 g mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką sody oczyszczonej, łyżeczką soli i po pół łyżeczki czarnego pieprzu, słodkiej papryki oraz suszonej bazylii. Do osobnego naczynia należy rozbić dwa jajka, dodać łyżkę oleju, szklankę mleka, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i jedną kulę sera mozzarella startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę.
Po osobnym połączeniu dwóch grup składników wszystkie miesza się ze sobą, po czym dodaje pokrojonego w małą kostkę pomidora i również pokrojoną szynkę. Kiedy wszystkie składniki na babeczki będą już połączone, masę wylewa się do papilotek i piecze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.