Szaszłyki z ziemniakami
Smacznego!
**Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec lasagne ok.40 minut, bez przykrywania. Podawać z natka pietruszki lub bazylią. Nie należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć. Najlepiej smakuje z kieliszkiem wina.
Powiązane: Tarta z szynką włoską i bakłażanem Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu Sałatka z szynką i kokardkami Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym Zupa porowa z szynką i pieczarkami Zupa porowa z szynka i pieczarkami
Powiązane: Placek z kiełbasą i serem ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią Pizzerinki z kabanosami chaczapuri Drożdżowe słoneczko z szynką
Składniki:
- 5 szt. kiełbaski Włoskie
z suszonymi pomidorami Hańderek
- 2 większe cebule
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 ml jasnego piwa
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
http://ala-piecze.blogspot.com/
Składniki:
- 5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
- 4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- łodyżki z natki pietruszki
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- olej do pieczenia
- parmezan lub żółty ser do posypania
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznacz na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg - z niego obierz łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrąż środek każdego ziemniaka, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przełóż do rondelka i gotuj do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Pokrój też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie rozgnieć widelcem na puree, dodając masło (masa musi być bardzo gładka). Oczywiście wcześniej pozbądź się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaj cebulę (odsącz ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą ziemniaczaną. Wyjmij z wody i dokładnie odsącz wcześniej wydrążone ziemniaki. Każdy w środku lekko oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełnij przygotowaną masą z tzw. „czubkiem”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC (góra-dół, bez termo-obiegu) na ok. 60 minut.
10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprósz startym parmezanem lub innym żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, serwuj ziemniaki np. z sosem czosnkowym.
*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com
Ciasto:
- 180 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 g oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- jajko do posmarowania ciasta
- garść łuskanych ziaren słonecznika.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 200 g szynki Zrazowej (Hańderek)
- 250 g sera żółtego
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- łyżka oleju kokosowego.
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.
Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki.
Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz.
Jeden okrąg ciasta umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej miseczki jaką posiadacie w domu. Dookoła niej zostawiamy około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto.
Całość posypujemy tartym żółtym serem.
Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka zaczynając od środka, czyli od miseczki do zewnątrz, tworząc promienie. Ma wyjść 16 promieni. Promienie podwijamy "otwartą" częścią do góry.
Jajko rozbijamy z odrobiną wody i cienko smarujmy słoneczko, po czym obficie posypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000C przez 25 minut.
SMACZNEGO!
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 15 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki miodu
- duża szczypta soli (do smaku)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oliwy
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1-2 młode, zielone cukinie
- musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
- tarta mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz, majeranek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- mleko do posmarowania boków ciasta.
Przygotowanie:
Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.
Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki. Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com
Ciasto:
- 500g mąki
- 1 szklanki wody
- 10g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 25g oliwy.
Nadzienie na 3 szt.:
- 300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
- papryka
- pomidorki cocktailowe
- ser gouda
- oliwki
- pieczarki
- kukurydza
- sos pomidorowy
- oregano.
Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
Składniki:
- szynka Złocista (Hańderek)
- puszka pulpy pomidorowej z bazylią
- sok z pomidorów
- seler naciowy
- mleko kokosowe
- kawałek selera
- kawałek cukinii
- marchewka
- kawałek białej cebuli
- cebula czerwona
- pół łyżeczki curry
- sól drobnoziarnista jodowana
- mieszanka suszonych włoskich ziół
- kasza gryczana ugotowana na sypko
- olej z ostropestu
- oliwa z oliwek
Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.
W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.
Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem
Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.
Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka
i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.
Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl
Ciasto:
· 15 dag mąki krupczatki
· 15 dag mąki pszennej
· 20 dag masła
· 1 łyżka śmietany 18%
· 2 żółtka
· sól
Nadzienie:
· 6 jajek
· 400 ml śmietanki 22%
· 20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)
· 1 cebula
· 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona
· 1 łyżka zupy cebulowej z torebki
· szczypta gałki muszkatołowej do smaku
· sól do smaku
· pieprz biały do smaku
· natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Ciasto kruche:
Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.
Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.
Nadzienie:
3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta).
Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 10 dag margaryny
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/4 selera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- kiełbasa Żywiecka Pieczona (Hańderek)
- sos sojowy
- pieprz
- sól.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 30 min.
Nadzienie:
Cebulę i por pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i po zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać. Na koniec dodać koncentrat, wodę oraz wszystkie przyprawy do smaku i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć plasterki kiełbasy, na to wyłożyć podsmażone warzywa, a na wierzch znów ułożyć plasterki kiełbasy. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min.
Do tego czerwony barszczyk i SMACZNEGO!
Inspiracja pochodzi z
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2016/02/pikantna-tarta-z-warzywami-i-kiebasa.html
Składniki:
Ciasto:
- 250 gram mąki orkiszowej
- 125 gram masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 200 gram Szynki z Wędzarni (Hańderek)
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- tłuszcz do foremek.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.
Smacznego!
ZDJECIE W ZAŁĄCZNIKU
*Inspiracja zaczerpnięta z http://bajecznakuchnia.blogspot.com
ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1 duży oscypek
- 300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (HAŃDEREK)
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula czerwona
- kilka kawałków papryki konserwowej
- ketchup pikantny
- zioła do pizzy
- mąka do podsypania
- papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.
Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Smacznego!
*przepis pochodzi z http://bajecznakuchnia.blogspot.com
Szukasz pomysłów na smaczne, szybkie i zdrowe dania na obiad? Na Handerek.com.pl znajdziesz propozycje dla miłośników pysznych potraw przygotowywanych w tradycyjny sposób. Piekarnik to nie tylko narzędzie do pieczenia ciast – możesz w nim również przygotować wyjątkowe obiady, które zaskoczą Cię smakiem i zachwycą Twoich gości. Odkryj z nami tajniki gotowania mięsnych dań w piekarniku i przekonaj się, jak łatwo stworzyć pełnowartościowe, aromatyczne posiłki!
Szybki obiad z piekarnika to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie chcą rezygnować ze smaku i jakości przy jednoczesnym oszczędzaniu czasu. W tej kategorii znajdziesz przepisy, które podpowiedzą Ci, jak przygotować pyszne dania, nie spędzając wielu godzin w kuchni. Znajdziesz tutaj przepisy na obiady, które dosłownie wskakują do piekarnika, pozostawiając Cię z wolnym czasem na inne aktywności. Odkryj kulinarne sekrety, które sprawią, że gotowanie stanie się przyjemnością, a Twoje obiady będą cieszyć podniebienie nie tylko Twoje, ale i wszystkich domowników.
Zacznijmy od konkretów: Obiad na niedzielę – 5 pomysłów
Pomysł na obiad z piekarnika to nie tylko kwestia wygody, ale także możliwość eksperymentowania z różnorodnymi smakami i składnikami. Dlatego w naszej kategorii znajdziesz inspirujące propozycje, które rozbudzą Twoją kreatywność kulinarną. Przygotuj się na kulinarne podróże, podczas których mięso na obiad z piekarnika stanie się głównym bohaterem. Bez względu na to, czy preferujesz drobiowe delicje, soczyste kawałki wieprzowiny czy też wykwintne dania z czerwonego mięsa – tutaj znajdziesz receptury, które spełnią Twoje oczekiwania.
Mięso na obiad z piekarnika to gwarancja soczystości i intensywnego smaku. W naszych przepisach podpowiadamy, jak odpowiednio marynować i przyprawiać mięso, aby zachować jego naturalną wilgotność i aromat. Dzięki temu Twoje dania zawsze będą udane. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować wykwintne dania mięsne – nasze przepisy są dostosowane do różnych poziomów umiejętności, dzięki czemu każdy może odnaleźć coś dla siebie.
Zdrowy obiad z piekarnika to nie tylko hasło. Dążymy do tego, aby nasze przepisy były nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe i korzystne dla zdrowia. Odpowiednio dobrana kombinacja warzyw, przypraw i mięsa sprawia, że Twoje posiłki będą pysznym źródłem cennych składników odżywczych.
W kategorii “Obiad z piekarnika” na Handerek.com.pl gwarantujemy nie tylko przepisy, ale i inspiracje, które sprawią, że gotowanie stanie się pasją. Odkryj, jak łatwo i przyjemnie możesz przygotować obiady, które zachwycą smakiem, zdrowiem i pomysłowością. Znajdziesz tutaj propozycje na każdą okazję – od rodzinnych obiadów po eleganckie kolacje. Przekonaj się sam, że obiad z piekarnika to nie tylko posiłek, ale prawdziwe doświadczenie kulinarne!
Sprawdź: Co zdrowego można zjeść na obiad – 5 propozycji obłędnie pysznych i lekkich dań mięsnych