Świąteczne udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
Powiązane: Grillowane filety z oscypkami i gruszkami Świąteczne udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami z batatów KURCZAK W SOSIE CHILI Delikatny kurczak w sosie śmietanowym Gruziński kurczak czkmeruli w sosie czosnkowo-śmietanowym
SKŁADNIKI:
- ok.700g kawałków kurczaka bez kości
- 2 białka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- olej do smażenia.
SOS CHILI:
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- kawałek imbiru (starty)
- chili (przyprawa lub posiekana papryczka)
- 6 łyżek słodkiego sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego light
- sok z limonki
- natka kolendry
Z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i doprawionego sola i pieprzem.
Usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić.
Wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z limonki – wymieszać dokładnie.
Do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać odrobinę posiekanej natki kolendry.
Można podawać z żółtym ryżem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://pasjanatalerzu.blox.pl
Składniki
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posypać kurkumą i sproszkowanym imbirem, posolić i dodać oliwę. Całość wymieszać i marynować w lodówce kilka godzin. Następnie pokroić paprykę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzucić pierś kurczaka, smażyć 3-4 minuty, dodać starty imbir, paprykę i cebulę. Całość smaży razem jeszcze około 10 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
· 8 filecików z piersi kurczaka
· 12 plasterków oscypka
· 4 gruszki
· 4 plastry chudego bekonu
· 2 gałązki rozmarynu
· 1 opakowanie kolorowych sałaty
· 1 łyżeczka soku z limonki
Składniki na marynatę:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie marynaty grillowej
Składniki na sos do sałaty:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Łyżka miodu
Łyżeczka chili
Szczypta pieprzu cayenne
Sok z limonki (do smaku)
Sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z limonki. Ułożyć je wraz z mięsem i oscypkiem w naczyniu, zalać marynatą i dostawić w chłodne miejsce na około 2h. Następnie wyjąć z marynaty i razem z bekonem grillować 10-15 minut z obu tron. W ty czasie wymieszać dokładnie składniki na sos do sałaty. Zgrillowane: kurczaka, gruszki, oscypek i bekon ułożyć na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić sosem.
Składniki:
- 8 filetów w udek kurczaka
- 8 plastrów mocno suszonej szynki (np. prosciutto)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 główki czosnku
- 800g pomidorów
- 175ml białego, wytrawnego wina
- 400g białej fasolki z puszki
- duży pęczek bazylii.
Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłam 8 gałązek bazylii (ok. 3 listków na każdej gałązce) i połóż na każdym filecie z kurczaka. Owiń każdy kawałek kurczaka w plaster szynki i przymocuj pod spodem.
Nagrzej piekarnik do ok. 160 C. Rozgrzej oliwę na maksymalnie dużej patelni (najlepiej na dwa palniki). Połóż na patelni kawałki kurczaka i smaż przez ok. 4 minuty aż szynka będzie niemal chrupiąca a kurczak stanie się delikatnie złoty. Wtedy obróć i powtórz proces.
W międzyczasie, pokrój każdy ząbek na połówki a pomidory na ćwiartki (jeżeli są duże) lub połówki jak małe. Oderwij pozostałem listki bazylii. Kiedy kurczak będzie brązowy z obu stron dodaj pomidory, połowę listków bazylii i wino. Owiń od góry patelnię folią i piecz wolno w piekarniku ok. 40 minut.
Wyciągnij patelnię z piekarnika i nagrzej piekarnik do temperatury 210 C. Ściągnij folię i delikatnie dodaj fasolę do sosu z pomidorów. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na ok. 30 min., aż pomidory, kurczak i czosnek staną się niemal chrupiące na brzegach.
Wyjmij z piekarnika, poszarp na drobne kawałeczki listki bazylii i posyp sos na patelni, delikatnie mieszając.
SMACZNEGO!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.bbcgoodfood.com
Czy jest ktoś, kto nie lubi mięsa z kurczaka? To jedno z najdelikatniejszych, uważanych za najsmaczniejsze, w dodatku możliwe do przygotowania na dosłownie całą masę różnych sposobów. Obiad z filetem z kurczakiem to pyszny i szybki wybór dla całej rodziny, w tym także dzieci, przez które to właśnie kurczak bywa uważany za ulubiony rodzaj mięsa.
Kurczak pieczony w całości, chrupiące skrzydełka, nuggetsy w panierce, panierowana pierś z kurczaka, mięso z warzywami, pieczone udka, kurczak w sosie śmietanowym czy nawet podawany z makaronem – wybór dań z kurczaka jest doprawdy ogromny i każdy znajdzie wśród nich coś idealnego dla siebie. Pomysł na obiad z kurczakiem znajdziesz właśnie tutaj, wśród przepisów Hańderka, które przeprowadzą Cię krok po kroku przez przygotowanie proponowanych dań.
Nasze przepisy to nie tylko klasyczne dania idealne na obiad na niedzielę jak pieczone udka podawane z ziemniakami dobrze znane w każdym polskim domu. Znajdziesz tu również nowoczesne propozycje odświeżonych tradycyjnych przepisów jak na przykład obiad z fileta z kurczaka w pikantnej panierce albo ciekawa wersja nuggetsów w płatkach kukurydzianych. Spróbuj, a przekonasz się, że to pomysły na pyszny, wyróżniający się, a zarazem prosty i szybki obiad z kurczakiem, po który chętnie sięgnie cała Twoja rodzina!
Masz niewiele czasu, a chcesz przygotować smaczny i pożywny posiłek dla swoich bliskich? Szybki obiad z piersiami z kurczaka sprawdzi się idealnie, zwłaszcza że ten rodzaj mięsa jest lubiany również przez najmłodszych członków rodziny. Do wyboru masz całą masę możliwości przygotowania kurczaka. Możesz go upiec, obtoczyć w panierce i usmażyć w formie kotletów, zamarynować i dodać do ryżu albo pokroić na kształt nuggetsów i podać z frytkami.
Obiad z kurczakiem to świetny pomysł na dni, w których masz niewiele czasu na gotowanie z dwóch powodów: mięso to nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, a z drugiej strony jest smaczne i sycące, idealne na pożywny posiłek. Zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj kurczaka w zupełnie nowej odsłonie, a być może któraś receptura na stałe wejdzie do menu Twojej rodziny!