Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Potrawy duszone to nie tylko dania mięsne, ale także rybne i jarskie. Można znaleźć masę przepisów z wszelkimi potrawami duszonymi, które możesz przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta. Co dobrego przygotować na specjalną okazję? Jaki obiad wykonać dla swoich domowników? Przedstawiamy nasze propozycje potraw duszonych.
Duszenie potraw składa się z dwóch etapów obróbki termicznej. Pierwsze to duszenie, czyli obsmażenie danej potrawy, a później gotowanie. Jeśli chodzi o gotowanie, to najlepiej, aby mało zawierało mało wody, odbywało się pod przykryciem oraz na małym ogniu. Ten proces ma wpływ na smak przygotowywanej przez nas potrawy. Potrawy duszone są zdrowe, więc każdy z nas powinien jeść je częściej.
Istnieje wiele wspaniałych dań regionalnych, np. rolady. Lekkie potrawy duszone znajdą niejednego fana. Turyści wybierając się do naszego kraju, często chcą wiedzieć, co mogą zjeść i co jest uznawane za wizytówkę polskiej kuchni. Zerknij do naszego artykułu, w których znajdziesz przepisy, pt. Polskie dania tradycyjne: 8 potraw, które kochają Polacy i obcokrajowcy.
Gulasz wieprzowy to danie znane każdemu z nas z obiadów w domu lub imprez rodzinnych. Jest to potrawa prosta do wykonania. Polecamy artykuł, w którym przeczytasz o różnych przepisach na gulasz. Zapoznaj się z tekstem pt. Ciekawe przepisy na gulasz z szynki wieprzowej. Sycący, ale prosty w przygotowaniu obiad.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe pokrój na kawałki około 2 cm na 2 cm. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso do momentu zrumienienia. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmażone mięso przełóż do głębszej patelni lub garnka. Na patelnię wrzuć cebulę i również podsmażaj do zrumienienia. Potem dodaj ją do mięsa, wlej wodę, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryj naczynie i duś przez godzinę lub do momentu zgęstnienia sosu i miękkości mięsa. Na koniec spróbuj danie, dopraw solą i pieprzem.
Podanie:
Gulasz wieprzowy serwuj z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem.
Gulasz można przyrządzić z wielu rodzajów mięsa. Do wyboru istnieją: gulasz wieprzowy, drobiowy, np. z indyka i nie tylko. Gulasz z indyka w pysznym sosie śmietanowym to niebo w gębie. Uwielbiasz mięso drobiowe? Polecamy fantastyczny przepis na delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym.
Składniki:
Sposób przygotowania
Umyj mięso, osusz go i pokrój na kawałki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Podsmaż na rozgrzanej patelni do zrumienienia, a później przełóż do garnka. Obierz czosnek i przepuść przez praskę. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Umyj, obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Na patelni po mięsie podsmaż czosnek i cebulę, później dodaj pieczarki oraz wszystko razem wymieszaj. Dodaj mąkę, wlej bulion oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a kolejnym krokiem, gdy sos zgęstnieje będzie dodanie podsmażonego mięsa z indyka. Gotuj jeszcze tak wszystko przez około 10 minut.
Podanie:
Gulasz z indyka podawaj z makaronem, ryżem albo kopytkami.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to kolejna pyszna propozycja na obiad każdego dnia. Idealna alternatywa dla kotletów schabowych czy mięsa mielonego.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oczyść polędwiczki z błonek, następnie opłucz je i osusz. Pokrój je na 2 cm plastry, a potem oprósz solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmaż polędwiczki na złoty kolor z obydwóch stron. Podsmażone mięso z tłuszczem przełóż do głębokiej patelni. Obierz, pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Podsmaż cebulę i czosnek na patelni, a następnie dodaj do mięsa. Później wlej bulion i duś przez około 50 minut lub do miękkości mięsa. Dodaj rozmieszaną śmietanę z mąką, zamieszaj cały sos. Pozostaw do zagotowania i do zgęstnienia sosu.
Podanie:
Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym będzie pięknie komponowała się w towarzystwie ziemniaków oraz kapusty zasmażanej.
Leczo z cukinii, papryki i kiełbasy, to prosta do wykonania potrawa. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, więc każdy sam bez problemu z łatwością ją przygotuje. Inną alternatywą do tradycyjnego lecza jest leczo z dynią piżmową. Spróbuj także innej wersji przepisu, którą podajemy poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Pokrój kiełbasę w plasterki. W głębokiej patelni podsmaż cebulę z kiełbasą przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę paprykę i pomidory. Następnie umyj, obierz i pokrój w kostkę cukinię. Do podsmażonej kiełbasy dodaj paprykę i cukinię oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, podsmażaj bez pokrywki przez około 30 minut. Na sam koniec dodaj pomidory, pomieszaj wszystko i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Podanie:
Leczo najlepiej podawaj z ryżem lub kaszą.
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na szybkie i smaczne danie. Zachwyci każdego domownika, bo nie wymaga długiego stania w kuchni. Przepis na inną jakże dobrą potrawę, znajdziesz w artykule: Jak zrobić najlepsze klopsy mięsne w sosie własnym?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz, pokrój w kostkę cebulę. Obierz, przepuść przez praskę czosnek. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Do przygotowanej miski dodaj mięso mielone, wbij jajko, dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem, paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i formuj w kulkę. Każdego pulpecika obtocz w mące. Na rozgrzaną patelnię daj pulpeciki, podsmażaj do zrumienienia z każdej strony. Do tego wlej bulion, gotuj przez około 7 minut pod przykryciem. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy i zagotuj przez około 10 minut pod przykrywką.
Podanie:
Pulpety w sosie pomidorowym zachwycą z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Zrazy wieprzowe pyszna propozycja na obiad niedzielny i od święta. Tę mięsną potrawę duszoną wykonać możesz także na inny dzień tygodnia na obiad.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Plastry karkówki rozbij lekko tłuczkiem, posyp solą i pieprzem i natrzyj mięso z obydwóch stron. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Pokrój ogórki kiszone w słupki. Posmaruj mięso musztardą, na to ułóż kawałek ogórka i trochę cebuli. Zwiń mięso w roladkę, wbij w nie wykałaczkę lub owiń nitką. Obtocz każdą roladkę w mące. Na rozgrzanej patelni obsmaż zrazy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj resztę cebuli. Podsmaż ją do złotego koloru, a później wlej wrzącą wodę. Duś do miękkości mięsa. Dzięki temu powstanie pyszny sos.
Podanie:
Zrazy wieprzowe świetnie sprawdzą się z kluskami śląskimi i buraczkami.
Polędwica w sosie własnym to następny pomysł na wspaniałą propozycję obiadową. Pyszna polędwica z ulubionymi dodatkami zachwyci każdego domownika.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pokrój polędwicę w plastry i dopraw solą i pieprzem. Podsmaż mięso do uzyskania jasnozłotego koloru. Po podsmażeniu wlej szklankę bulionu i pół litry wody. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną i pod koniec gotowania wlej do mięsa. Wymieszaj wszystko i zagotuj sos.
Podanie:
Polędwica w sosie własnym podana z puree ziemniaczanym i świeżą surówką, to istny majstersztyk.
Kurczak Supreme to danie kojarzące się z kuchnią francuską. Dobrze przygotowany kurczak w swoim sosie z dodatkami zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj mięso, posól, popieprz i natrzyj oliwą z oliwek. Na rozgrzanej, głębokiej patelni podsmaż piersi z kurczaka na złoty kolor z obydwóch stron przez około 10 minut. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Pieczenie kurczaka niech trwa 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Umyj obierz i posiekaj na drobno pieczarki. Wykonaj zasmażkę z masła i mąki, a następnie dolej bulionu. Gotuj, co jakiś czas mieszając, dodaj pieczarki do tego i ponownie wymieszaj. Duś wszystko pod przykryciem. Na koniec wlej śmietankę, zagotuj i dodaj sól i pieprz do smaku.
Podanie:
Kurczaka Supreme podawaj z upieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami.