Zupa z porów i sera
SKŁADNIKI:
– 700 g oczyszczonych i umytych porów,
– 225 g cebuli,
– 225 g cheddara,
– 50 g masła,
– 15 ml mąki,
– 1,4 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
– 142 ml śmietany 18%,
– 10 ml ziarnistej musztardy,
– sól i czarny pieprz.
Posiekać pory i cebulę. Ser pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać pory i dusić przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Gotować kolejne 15 minut. Dodać musztardę i śmietanę. Wmieszać żółty ser. Można podawać z grzankami.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl