Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 30 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

500 g brukselki
200 g filetu dymionego (Hańderek)
2 garście suszonej żurawiny
100 ml mleka kokosowego
1 marchew
1 pietruszka
liście pora
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka
800 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Marchew i pietruszkę obrać i umyć.
  2. Umyć liście pora.
  3. Gotować warzywa w wodzie przez ok. 20 minut, wyjąć je z wywaru.
  4. Dodać do gotującego się bulionu umytą i oczyszczoną brukselkę,
  5. Gotować 10 minut, po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 5 minut.
  6. Następnie dolać mleko kokosowe i doprawić do smaku.
  7. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zrumienieniu, a następnie
  8. Dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Podawać ciepłe.