Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym
Składniki
500 g brukselki
200 g filetu dymionego (Hańderek)
2 garście suszonej żurawiny
100 ml mleka kokosowego
1 marchew
1 pietruszka
liście pora
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka
800 ml wody.
Sposób przygotowania
- Marchew i pietruszkę obrać i umyć.
- Umyć liście pora.
- Gotować warzywa w wodzie przez ok. 20 minut, wyjąć je z wywaru.
- Dodać do gotującego się bulionu umytą i oczyszczoną brukselkę,
- Gotować 10 minut, po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 5 minut.
- Następnie dolać mleko kokosowe i doprawić do smaku.
- Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zrumienieniu, a następnie
- Dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Podawać ciepłe.
Dodatkowe wskazówki
Smacznego!