Soczysty schab w sosie chrzanowym
Mamy prawdziwą gratkę dla fanów mięs! Schab w sosie chrzanowym to absolutny must-have na niedzielnym – i nie tylko – stole! Smaczne i kruche mięso w otoczeniu wyrazistego w smaku sosu to prosty i efektowny pomysł na danie dla całej rodziny. Zapraszamy do lektury poniższego wpisu, w którym znajdziecie prosty przepis na to popisowe danie.
Składniki
Sposób przygotowania
- Jak przygotować soczysty schab w sosie chrzanowym?
- W pierwszym kroku wyjmijmy przed przygotowaniami mięso z lodówki na około 30 minut wcześniej. Następnie oczyśćmy je z włókien oraz pokrójmy na plastry i rozbijmy tłuczkiem. Tak przygotowane porcje schabu oprószmy solą, pieprzem i szczyptą oregano oraz pozostawmy na kilka minut do wchłonięcia się przypraw.
- Następnie przygotujmy patelnię z grubym dnem, na którym rozgrzejmy olej roślinny i kładźmy plastry mięsa obok siebie. Zwróćmy jednak uwagę na to, by kawałki mięsa się nie dotykały. Po około 30-40 sekundach odwróćmy kawałki mięsa i zarumieńmy je z drugiej strony.
- W kolejnym kroku przełóżmy mięso do garnka a na patelni na której do tej pory smażyliśmy schab przesmażmy cebulę. W tym samym czasie mięso zalejmy wodą, by przykryła ona całość porcji. Do przesmażonej cebuli dodajmy pozostałe przyprawy a więc ziele angielskie i liść laurowy, a następnie przełóżmy mieszankę do garnka w którym znajduje się mięso. Całość delikatnie zagotujmy.
- Po upływie 20-30 minut mięso zalejmy śmietanką, dodajmy chrzan i gotujmy dalej na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Gdy chcemy dodatkowo zagęścić sos możemy dodać wówczas odrobinę mąki.
- Gdy nasz sos będzie już wystarczająco gęsty a mięso miękkie, możemy zdecydować się jeszcze na delikatne podgrillowanie schabu dzięki czemu będzie jeszcze bardziej chrupiący w środku. W tym celu wyciągnijmy mięso z sosu, przełóżmy do żaroodpornego naczynia i umieśćmy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku na około 10-15 minut.
- Po delikatnym podpieczeniu mięsa tą metodą przełóżmy je na ozdobny talerz i polejmy sosem. Całość możemy udekorować świeżą pietruszką oraz postawić na smaczne dodatki. Jakie? Dowiesz się tego poniżej!
Dodatkowe wskazówki
Z czym podawać schab w sosie chrzanowym?
Pyszny schab w sosie chrzanowym doskonale smakuje zarówno z ziemniakami czy kaszą jak również w bardziej amerykańskim stylu – z frytkami. Świetnie z chrzanowym wykończeniem będą smakować także kopytka czy gnocchi. W takim wypadku możesz pokusić się również o wprowadzenie do menu ciekawych urozmaiceń w formie sałatek czy surówek. Wśród dobrze komponujących się dodatków polecamy buraczki z miodem czy sałatkę z pora, która dzięki swojemu wyrazistemu smakowi, doskonale skomponuje się z nutą chrzanowego sosu.
Jesteśmy pewni, że nasz przepis znajdzie Twoje i Twoich bliskich uznanie!
Życzymy smacznego!