Soczysty schab w sosie chrzanowym

Soczysty schab w sosie chrzanowym

Mamy prawdziwą gratkę dla fanów mięs! Schab w sosie chrzanowym to absolutny must-have na niedzielnym – i nie tylko – stole! Smaczne i kruche mięso w otoczeniu wyrazistego w smaku sosu to prosty i efektowny pomysł na danie dla całej rodziny. Zapraszamy do lektury poniższego wpisu, w którym znajdziecie prosty przepis na to popisowe danie.

 

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 50 minut
Poziom trudności Średnie

Składniki

Jakie składniki będą nam potrzebne?
300 gram schabu, najlepiej chudego. Polecamy mięso od Hańderka, które wyróżnia się doskonałym smakiem!
1 duża cebula
2-3 łyżki tartego chrzanu
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
190 ml szklanki wody
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jak przygotować soczysty schab w sosie chrzanowym?
  2. W pierwszym kroku wyjmijmy przed przygotowaniami mięso z lodówki na około 30 minut wcześniej. Następnie oczyśćmy je z włókien oraz pokrójmy na plastry i rozbijmy tłuczkiem. Tak przygotowane porcje schabu oprószmy solą, pieprzem i szczyptą oregano oraz pozostawmy na kilka minut do wchłonięcia się przypraw.
  3. Następnie przygotujmy patelnię z grubym dnem, na którym rozgrzejmy olej roślinny i kładźmy plastry mięsa obok siebie. Zwróćmy jednak uwagę na to, by kawałki mięsa się nie dotykały. Po około 30-40 sekundach odwróćmy kawałki mięsa i zarumieńmy je z drugiej strony.
  4. W kolejnym kroku przełóżmy mięso do garnka a na patelni na której do tej pory smażyliśmy schab przesmażmy cebulę. W tym samym czasie mięso zalejmy wodą, by przykryła ona całość porcji. Do przesmażonej cebuli dodajmy pozostałe przyprawy a więc ziele angielskie i liść laurowy, a następnie przełóżmy mieszankę do garnka w którym znajduje się mięso. Całość delikatnie zagotujmy.
  5. Po upływie 20-30 minut mięso zalejmy śmietanką, dodajmy chrzan i gotujmy dalej na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Gdy chcemy dodatkowo zagęścić sos możemy dodać wówczas odrobinę mąki.
  6. Gdy nasz sos będzie już wystarczająco gęsty a mięso miękkie, możemy zdecydować się jeszcze na delikatne podgrillowanie schabu dzięki czemu będzie jeszcze bardziej chrupiący w środku. W tym celu wyciągnijmy mięso z sosu, przełóżmy do żaroodpornego naczynia i umieśćmy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku na około 10-15 minut.
  7. Po delikatnym podpieczeniu mięsa tą metodą przełóżmy je na ozdobny talerz i polejmy sosem. Całość możemy udekorować świeżą pietruszką oraz postawić na smaczne dodatki. Jakie? Dowiesz się tego poniżej!

Dodatkowe wskazówki

Z czym podawać schab w sosie chrzanowym?

Pyszny schab w sosie chrzanowym doskonale smakuje zarówno z ziemniakami czy kaszą jak również w bardziej amerykańskim stylu – z frytkami. Świetnie z chrzanowym wykończeniem będą smakować także kopytka czy gnocchi. W takim wypadku możesz pokusić się również o wprowadzenie do menu ciekawych urozmaiceń w formie sałatek czy surówek. Wśród dobrze komponujących się dodatków polecamy buraczki z miodem czy sałatkę z pora, która dzięki swojemu wyrazistemu smakowi, doskonale skomponuje się z nutą chrzanowego sosu.

Jesteśmy pewni, że nasz przepis znajdzie Twoje i Twoich bliskich uznanie!

Życzymy smacznego!