Roladki z szynki, szpinaku i serka
Składniki na 10 roladek :
– 10 szerokich plasterków Szynki Dymionej z Dymnej Chaty (Hańderek)
– 1 op. szpinaku
– 2 serki śmietankowe
– 1 łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– szczypiorek
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
Sos :
– 2 łyżki jogurtu typu greckiego
– 1 łyżka majonezu
– 3-4 ząbki czosnku
– sól, pieprz.
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy.
Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki.
Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.
W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Podajemy na zimno z roladkami.
*zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/salatka-jarzynowa-z-kielkami-podana-w-cykorii/