Roladki z Szynki Chłopa z nadzieniem serowo warzywnym
Składniki:
– 6 plastrów szynki Chłopa (Hańderek)
– 200 g twarogu półtłustego
– 4-5 rzodkiewek
– 1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
– 1 łyżka drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
– 1-2 łyżki majonezu
– sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Na foli spożywczej ułożyć szynkę na “zakładkę” po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com