Pieróg biłgorajski
Składniki:
– 50 dag ziemniaków (obranych),
– 25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
– 50 dag kaszy gryczanej,
– około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
– 10 dag słoniny,
– sól, pieprz, mięta,
– 1 jajko.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowaną kaszę dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 30 minut. Ze słoniny wytapiamy skwarki i dodajemy do ziemniaków. Następnie do farszu dodajemy pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z http://www.pieknywschod.pl