Pieczona pierś z indyka w miodowej glazurze

Pieczona pierś z indyka w miodowej glazurze

Szukasz pomysłu na mięso idealne na świąteczny stół lub wizytę gości? Coś, co będzie wyróżniać się smakiem, a zarazem bez żadnych trudności przygotujesz to samodzielnie? Spróbuj pieczonej piersi z indyka w miodowej glazurze. Przygotowanie może zająć nieco czasu, ale jedynie przez konieczność długiego marynowania i pieczenia. Smak na pewno jest tego wart, zwłaszcza że pierś z indyka możesz podać jako danie obiadowe lub serwować na zimno na kanapkach.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 90 minut
Gotowe w 110 minut
Poziom trudności Średnie

Składniki

1 kg fileta z piersi z indyka;
100 g masła;
4 łyżki miodu;
2 łyżki musztardy;
2 łyżeczki oliwy z oliwek;
2 łyżeczki sproszkowanej papryki;
sól i pieprz;

Sposób przygotowania

  1. Umyj mięso z indyka i osusz je.
  2. Wetrzyj w mięso z każdej strony odrobinę soli i pieprzu.
  3. W małym naczyniu połącz ze sobą oliwę, musztardę i sproszkowaną paprykę. Wymieszaj je do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Nasmaruj pierś z indyka równomiernie przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  5. Rozpuść masło w mikrofali lub na kuchence, po czym dodaj do niego miód i wymieszaj, tworząc glazurę do mięsa.
  6. Po wyjęciu mięsa z lodówki przełóż je do naczynia żaroodpornego i z wierzchu wyłóż około połowy glazury z miodu i masła.
  7. Piecz indyka pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Po godzinie wyłóż na mięso resztę glazury i włóż z powrotem do piekarnika na 30 minut, tym razem bez nakrycia.

Dodatkowe wskazówki

Pamiętaj – ze wszystkich składników najważniejsze jest mięso!

Lista składników potrzebnych do przygotowania pieczonego indyka w miodowej glazurze nie jest długa, a instrukcje wcale nie są skomplikowane. Co zrobić, żeby uzyskać pyszne i pełne aromatu danie? Przede wszystkim postawić na wysokiej jakości składniki, spośród których w tym przypadku najważniejsze jest mięso. Nie sposób przygotować tej potrawy bez indyka, a jakość samego fileta, jego świeżość i aromat będzie mieć duże odzwierciedlenie w aromatach gotowego już mięsa.

Pamiętaj, że najwięcej aromatu zachowuje mięso, które nie było mrożone, dlatego zrezygnuj z pakowanych „mrożonek” dostępnych w marketach. Zamiast nich sięgnij po produkt najwyższej jakości – mięso od Hańderka, regularnie dostarczane, zawsze świeże i starannie selekcjonowane. W ofercie marki znajdziesz również indyka, który przyda Ci się do przygotowania potrawy zgodnie z wyżej podanym przepisem.

Przygotuj pierś z indyka na obiad lub na kanapki

Jak podawać gotową pierś z indyka w miodowej glazurze? Masz w tej kwestii pewną dowolność. Pieczony indyk idealnie nadaje się do obiadu, ale równie dobrze możesz wystudzić mięso po upieczeniu i podawać jako wędlinę do kanapek.

Pieczona pierś z indyka podawana jako mięso obiadowe powinna być krojona w grube plastry. Najlepiej smakuje na ciepło z ziemniaczanym purée i warzywną surówką. Możesz podać ją również z kluskami śląskimi lub kopytkami, które oblejesz odrobiną glazury z mięsa. To danie odpowiednie na niedzielny obiad, posiłek podany gościom czy nawet potrawę świąteczną.

Pierś z indyka możesz przygotować również jako domową wędlinę na kanapki. Takie domowe potrawy często okazują się znacznie smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki, wcale nie wymagając dużo nakładu pracy czy czasu. Jako wędlinę, pokrój gotowego indyka na cienkie plastry już po przestudzeniu. W ten sposób możesz podać również resztę mięsa, która zostanie po obiedzie, serwując je na kolację lub śniadanie następnego dnia wraz ze świeżym pieczywem i masłem.