Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Składniki (na 2 pizze):

Ciasto:
-  150g mąki z pszenicy durum
-  7g świeżych drożdży
-  łyżeczka cukru
-  ok. 100 ml wody
-  oliwa z oliwek
 

Sos i dodatki:
-  pomidory z puszki
-  ser caciocavallo, ricotta (
-  pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
-  kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
-  cebula (ilość wg uznania)
-  2 ząbki czosnku
-  suszone pomidory
-  natka pietruszki lub bazylia
 
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.

Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.

Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.

Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.

I odstawić na następne pół godziny.

Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.

Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.

Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.

Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

·         15 dag mąki krupczatki

·         15 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

·         1 łyżka śmietany 18%

·         2 żółtka

·         sól

 

Nadzienie:

·         6 jajek

·         400 ml śmietanki 22%

·         20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)

·         1 cebula

·         1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona

·         1 łyżka zupy cebulowej z torebki

·         szczypta gałki muszkatołowej do smaku

·         sól do smaku

·         pieprz biały do smaku

·         natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.

Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

 

Nadzienie:

3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

 

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta). 

Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.

Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.


Ciasto:
-  25 dag mąki
-  3 jajka
-  2 łyżki mleka
-  10 dag margaryny
-  1/2 łyżeczki soli.
 
Nadzienie:
-  1 duża cebula
-  3 marchewki
-  1 pietruszka
-  1 por
-  1/4 selera
-  1 łyżeczka słodkiej papryki
-  1/2 łyżeczki ostrej papryki
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  1/2 szklanki wody
-  kiełbasa Żywiecka Pieczona (Hańderek)
-  sos sojowy
-  pieprz
-  sól.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 30 min. 
 
Nadzienie:
Cebulę i por pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i po zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać. Na koniec dodać koncentrat, wodę oraz wszystkie przyprawy do smaku i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki.
 
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć plasterki kiełbasy, na to wyłożyć podsmażone warzywa, a na wierzch znów ułożyć plasterki kiełbasy. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min. 
Do tego czerwony barszczyk i SMACZNEGO!


Inspiracja pochodzi z

http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2016/02/pikantna-tarta-z-warzywami-i-kiebasa.html

 

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Składniki:

Ciasto:
-  250 gram mąki orkiszowej
-  125 gram masła
-  1 jajko
-  1 łyżka śmietany 18%
-  1/3 łyżeczki soli

Farsz:
-  10 jajek ugotowanych na twardo
-  200 gram Szynki z Wędzarni (Hańderek)
-  5 łyżek majonezu
-  1 łyżka musztardy
-  sól, pieprz
-  tłuszcz do foremek.

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.

Smacznego!

 

ZDJECIE W ZAŁĄCZNIKU

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

Pizza z kaczką po chińsku

Pizza z kaczką po chińsku

Składniki: - 6 x ok 15 cm średnicy placki z gotowego ciasta do pizzy - 300 ml chińskiego sosu do BBQ (grillowania) - 100g chińskiej kapusty pociętej w paski - 1 żółta papryka pocięta w paski - 1 czerwona papryka pocięta w paski - 100g pociętych w paski grzybów Shiitake - 1 podwójna pierś kaczki (świeżo uduszona na patelni) - szalotka do ozdoby Przygotowanie: Potnij mięso z piersi kaczki w wąskie paski. Rozprowadź chiński sos BBQ na placku ciasta do pizzy. Rozłóż na placku kapustę, obie papryki, grzyby i kawałki kaczki. Rozprowadź sos również na górze. Obłóż szalotką. Ułóż placek na blaszce i wstaw na ok. 12-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200oC. 个饱 (Smacznego)

Sałatka z szynką i avocado.

Sałatka z szynką i avocado.

 

Składniki :
- 2 avocado
- 150g Szynki Upieczonej
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
 
Sos :
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek kopru
- sól, pieprz czarny
- pieprz pomarańczowy
- chili.
 
Przygotowanie :
Avocado myjemy, przekrawamy na pół by powstały dwie łódki. Środki wydrążamy i kroimy na kawałki.
Skrapiamy połową soku z cytryny. Paprykę myjemy oczyszczamy i kroimy w paski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę tak jak szynkę.
Składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu łączymy pozostały sok wyciśnięty z połowy cytryny z oliwą. Dodajemy umyty osuszony u pokrojony koperek (odkładamy kilka gałązek do dekoracji).
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i chili. Mieszamy do połączenia składników.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę, mieszamy i przekładamy do łódeczek z avocado.
Wierzch posypujemy pieprzem pomarańczowym i schładzamy.
Przed podaniem ozdabiamy koperkiem.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

 

Składniki:

Ciasto:
-  2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
-  3/4 szklanki letniej wody
-  20 gram świeżych drożdży
-  1 łyżeczka soli morskiej
-  1 łyżeczka cukru brązowego
-  2 łyżki oleju

Dodatkowo:
-  1 duży oscypek
-  300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (HAŃDEREK)
-  4-5 pieczarek
-  1 cebula czerwona
-  kilka kawałków papryki konserwowej
-  ketchup pikantny
-  zioła do pizzy
-  mąka do podsypania
-  papier do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.

Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

 

*przepis pochodzi z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

Rozgrzewająca zupa minestrone

Rozgrzewająca zupa minestrone

Składniki:
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  1 mała cebula (pokroić drobno)
-  1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
-  1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
-  1⁄4 szklanki posiekanego  korzenia selera
-  4  ząbki czosnku (posiekać drobno)
-  2 szklanki bulionu warzywnego
-  2 małe puszki czerwonej fasolki
-  2 małe puszki białej fasolki
-  1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
-  1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
-  2  łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
-  1 1⁄2 łyżeczki oregano
-  1 1⁄2 łyżeczki  soli
-  1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
-  1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
-  3  szklanki gorącej wody
-  4  szklanki świeżych listków szpinaku Baby
-  1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).

 

 

Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.

Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.

Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.

Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com

KURCZAK  W SOSIE CHILI

KURCZAK W SOSIE CHILI

SKŁADNIKI:

-  ok.700g kawałków kurczaka bez kości
-  2 białka
-  4 łyżki mąki kukurydzianej
-  sól, pieprz
-  olej do smażenia.

                 

SOS CHILI:
-  3 ząbki czosnku (posiekane)
-  kawałek imbiru (starty)
-  chili (przyprawa lub posiekana papryczka)
-  6 łyżek słodkiego sosu chili
-  1 łyżka sosu sojowego light
-  sok z limonki
-  natka kolendry

 

Z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i doprawionego sola i pieprzem.

Usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić.

Wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z limonki – wymieszać dokładnie.

Do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać odrobinę posiekanej natki kolendry.

Można podawać z żółtym ryżem.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://pasjanatalerzu.blox.pl

Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.

Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.

Składniki:
-  45 dag boczku (Hańderek)
-  40 dag wydrylowanych daktyli (nie kandyzowane)
-  ok. 10 dag niebieskiego sera (np. Gorgonzola)
 
Rozgrzej piekarnik do 190*C.
Przetnij daktyle na pół. Pokrusz dość drobno ser i posyp wnętrze daktyli. Połówki daktyli wraz z serem zawiń w plaster bekonu. Celem zabezpieczenia kształtu powbijaj drewniane wykałaczki. Ułóż na metalowej lub szklanej (żaroodporna) paterze w sposób w jaki chcesz je serwować na stole a następnie piecz 30-40 minut, aż bekon będzie delikatnie chrupiący. Przez pierwsze 20 minut pieczenia obracaj zawartość piekarnika, aby nic nie przywarło.
Szampańskiej zabawy!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://allrecipes.com

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Składniki :

-  1 cykoria
-  20 dag Szynki Ze wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 czerwona papryka
-  2 marchewki
-  1 mały seler
-  1 cebula
-  2 łyżki kiełków z soi
-  2 łyżki kiełków z rzodkiewki
-  20 dag gotowanego kurczaka
-  1/4 żółtego melona
-  8 pieczarek
-  2 pomidory
-  100 ml oleju
 

Sos :

-  1 łyżka majonezu
-  20 dag jogurtu typu greckiego
-  2 łyżki sosu sojowego
-  75-80 ml octu
-  1 łyżeczka curry indyjskiego
-  1/2 łyżeczki papryki
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.
 

Przygotowanie :

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Seler i marchew obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszamy  ponownie.

Na sam koniec dodajemy opłukane kiełki. Trzymamy chwilę pod przykryciem na ogniu. Studzimy.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy szynkę i obranego melona pokrojone w kostkę. Następnie dokładamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory oraz kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i do całości dokładamy warzywa uduszone na patelni.

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy wedle własnego smaku (podane proporcje są orientacyjne). Sałatkę i sos schładzamy w lodówce. W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy cykorię. Układamy z niej łódeczki na talerzu. Wypełniamy sałatką, a wierzch polewamy sosem. Całość można schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.

Smacznego!

 

 

 

* zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/roladki-z-szynki-szpinaku-i-serka/

Roladki z szynki, szpinaku i serka

Roladki z szynki, szpinaku i serka

Składniki na 10 roladek :
-  10 szerokich plasterków Szynki Dymionej z Dymnej Chaty (Hańderek)
-  1 op. szpinaku
-  2 serki śmietankowe
-  1 łyżka masła
-  3 ząbki czosnku
-  szczypiorek
-  sól, pieprz
-  gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
 
Sos :
-  2 łyżki jogurtu typu greckiego
-  1 łyżka majonezu
-  3-4 ząbki czosnku
-  sól, pieprz.
 
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy.
Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki.
Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.
W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Podajemy na zimno z roladkami.

 

 

*zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/salatka-jarzynowa-z-kielkami-podana-w-cykorii/

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Składniki na 6 porcji:
- 50 dag ziemniaków 
- 20 dag Kiełbasy Od Dziedzica
- 7–8 korniszonów 
- 2 czerwone cebule 
- dymka ze szczypiorem 
- kilka liści sałaty rzymskiej 
- 1 gałązka rozmarynu

Na musztardowy sos: 
- 6–8 łyżek oliwy 
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 
- 1–2 łyżki soku z cytryny 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki. 

2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 

3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.

*Inspiracja zaczerpnięta z http://polki.pl

Roladki wieprzowe z kiełbasą.

Roladki wieprzowe z kiełbasą.

SKŁADNIKI: - 8 plastrów schabu - 2 ogórki konserwowe - kiełbasa Ze Wsi Buczkowice (Hańderek) - 1 cebula (pokrojona w ósemki) - sól, pieprz - musztarda - 2 łyżki masła. WYKONANIE: 1. Schab rozbić tłuczkiem. 2. Posypać solą i pieprzem. 3. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy 4. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę 5. Zwinąć w roladki. 6. Obsmażyć z każdej strony. Podlewać delikatnie wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać saute lub w daniu obiadowym z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Knedle z kaczym mięsem i boczkiem

Knedle z kaczym mięsem i boczkiem

Ciasto:, 1 kg gotowanych ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szczypta soli Nadzienie:, 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu, 10 dag wędzonego boczku (Hańderek), 2 duże cebule, 1 łyżka oleju, 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu, sól i pieprz, 20 dag wędzonego boczku - do okrasy. Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mięso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku. phishing na instagramie https://waniliaikardamon.blogspot.com/

GUPTA Z CZERWONEJ FASOLI

GUPTA Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:
-  300g czerwonej fasoli,
-  1 mała cebula, drobno posiekana,
-  1 ząbek czosnku, posiekany,
-  1 łyżka kolendry, posiekanej,
-  1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych,
-  1 łyżeczka mielonej kolendry,
-  1/2 łyżeczki cynamonu,
-  1 łyżeczka szafranu,
-  szczypta mielonych goździków,
-  2 łyżki oleju orzechowego (ostatecznie oliwa z oliwek),
-  1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
-  sól do smaku,
-  czerwona, mielona papryka.

 

Fasolę ugotować a następnie zmielić lub zmiksować na puree.
Do puree fasolowego dodać cebulę, czosnek, kolendrę, zmielone orzechy i przyprawy, a następnie posolić do smaku i posypać zmieloną papryką. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Z powstałej masy uformować niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich.
Kulki ułożyć na półmisku, polać je olejem orzechowym i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.


Przepis pochodzi z http://www.sfinjak.wroclaw.pl

Rolsy z szynka i awokado.

Rolsy z szynka i awokado.

Składniki: · 1 opakowanie placków tortilli · szynka polska (Hańderek) · 1 większe awokado · 1 większa papryka czerwona · serek śmietankowy · pomidorki koktajlowe · sałata strzępiasta · wykałaczki. 1. Paprykę myjemy, kroimy w paska, awokado obieramy, też kroimy w paski. Szynkę kroimy w plasterki, sałatkę myjemy. 2. Na placek tortilli tak do połowy rozkładamy sałatkę, następnie plasterki szynki. Teraz szynkę smarujemy serkiem i na serku układamy paski papryki i pomiędzy paski awokado. 3. Tortillę zawijamy w dość ciasny rulon, kroimy 3 - 4 cm rollsy w które wbijamy wykałaczkę i na nią nabijamy umyte pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane rollsy możemy zapakować w pudełeczko i zabrać na piknik, a pogoda jak na razie temu bardzo sprzyja więc można skorzystać. Smacznego :-)

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

(włoskie smaki)

 
-  1,5 kg bakłażanów
-  1/2 cebuli
-  kilka liści bazylii
-  150 g sera parmezan
-  oliwa z oliwek
-  sól morska
-  ser Caciocavallo 500 g
-  1 ząbek czosnku
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  przetarte pomidory 1,4 l

 

 

Przygotowanie:

Do rondla wlać trochę oliwy z oliwek i dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać przetarte pomidory i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje

Gdy zgęstnieje, dodać bazylię i zdjąć z ognia. Pokrój ser w cienkie plasterki, a następnie umyj i osusz bakłażany i pokrój je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.

Ułóż warstwami w dużym durszlaku i posyp każdą warstwę gruboziarnistą morską solą. Bakłażany niech poleżą z godzinę a następnie przepłucz je bieżącą wodą i wysusz.

W dużym garnku smaż bakłażany na oliwie obracając kilka razy a następnie osusz na papierowym ręczniku.

Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż warstwami plastry bakłażana, sery, sos.

Wierzch w całości przykryj sosem i parmezanem. Piecz w piecu podgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól aby całość chwilę „odetchnęła” i zastygła. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.parcomontearso.it

Zawijane tosty dla ucznia

Zawijane tosty dla ucznia

SKŁADNIKI: - 6 kromek chleba tostowego pszennego, - 12 plasterków karczku kruchego (Hańderek), - 6 plasterków żółtego sera, - 3 ogórki kiszone, - 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki kroimy w podłużne słupki. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy po 2 plasterki wędliny, plasterku sera żółtego oraz słupki ogórka. Kromkę zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami. Wierzch roladek smarujemy miękkim masłem. 2. Zawinięte tosty układamy na blaszce. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. https://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/2018/08/zawijane-tosty-z-wedlina-ogorkiem-i.html

Karczek pieczony w żytnim cieście

Karczek pieczony w żytnim cieście

 

 

Składniki:
- 2-3 kg karczku wieprzowego,
- 5 dag grzybów suszonych,
- 2-3 liście białej kapusty,
- 1 główka czosnku,
- pieprz, sól,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 kg mąki żytniej.

 

Sposób przyrządzenia:

Karczek umyć, osuszyć i natrzeć z solą, rozgniecionym czosnkiem, popieprzyć. Zawinąć w lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6 godz. Grzyby uprzednio namoczone (nie gotowane) pokroić w cienkie paski i obłożyć nimi mięso. Następnie karczek zawinąć w sparzone liście kapusty, wkładając pod nie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Z mąki żytniej i wody sporządzić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Z ciasta uformować na stolnicy okrągły placek i dokładnie owinąć nim karczek, szczelnie go zaklejając. Piec w piekarniku ok. 2,5 godz. w temp 200°C. Po wyjęciu z piekarnika (lub pieca) pozostawić do wystygnięcia na ok. 2 godz., a następnie rozbić ciasto („skorupę”).

Smacznego!

Babka ziemniaczana
Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Składniki:

-  1,5 l bulionu drobiowego
-  2 ziemniaki
-  60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
-  8-10 średnich ząbków czosnku
-  1 cebula
-  1 łyżka masła
-  1 łyżeczka majeranku
-  sól,
-  pieprz
-  szczypta zmielonego kminku
-  grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
-  100g sera cheddar

 

Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.

Żeberka z niespodzianką

Żeberka z niespodzianką

Składniki:
- 4 porcje (ok. 60 dkg) wieprzowych żeberek
- 2 duże parówki lub odpowiadający wagowo kawałek kiełbasy parówkowej
- duża cebula
- duża czerwona papryka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka keczupu
- sól
- pieprz
- duża szczypta roztartego w dłoniach tymianku lub ziół prowansalskich
- szczypta mielonej, ostrej papryki
- olej
- mąka 


Przygotowanie:
Porcje żeberek wycieramy wilgotną ściereczką, nacieramy przyprawami, oprószamy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i odkładamy na chwilę w chłodne miejsce. Na dużej patelni (ważne!) rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, rumieniąc z obu stron, porcje żeberek. Gotowe przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cienki „makaronik” paprykę, całość przez chwilę dusimy. Gdy papryka zmięknie, przekładamy do rondla z mięsem, podlewamy niewielką ilością wody, naczynie szczelnie przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 20 min (czas duszenia zależy od mięsa). Wyparowany sos, gdy trzeba, uzupełniamy małymi porcjami wody.  Do miękkich żeberek dodajemy pokrojone w plasterki parówki, keczup, rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, całość zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny smak, z dominującą nutą pomidorową a także wyraźny, zbliżony do czerwieni kolor i niepowtarzalny aromat.

Podajemy do wszelkiego rodzaju makaronów, klusek i kluseczek.

Smacznego!

RAGU z soczewicą

RAGU z soczewicą

Składniki:
-  150 g boczku parzonego Hańderek
-  olej
-  1 duża cebula
-  2 ząbki czosnku
-  500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
-  1 puszka pomidorów
-  80 ml wina Marsala
-  125 ml bulionu wołowego
-  tarty ser Cheddar
-  100 g brązowej soczewicy
-  sól, pieprz do smaku

 
Sposób przyrządzenia:
Usmaż boczek na odrobinie oleju aż będzie chrupiący ale nie przypalony. Dodaj mięso mielone i smaż aż całość zbrązowieje.

Dodaj pokrojona cebulę, wino, soczewicę, pomidory i zalej bulionem. Całość gotuj około 25 minut (sprawdzając czy składniki są odpowiednio miękkie).

Dopraw przyprawami i podawaj w miseczce posypane startym serem.

1 4 5 6 7 8 10