Archiwa: Recipes

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą.

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą.

Składniki:
-  400g kiełbasy Wiejskiej Tradycyjnej (Hańderek)
-  3 duże czerwone cebule
-  250g pomidorków koktajlowych
-  4 łyżki oleju
-  200ml jasnego piwa
-  sól, pieprz...

 
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy. Cebule kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy piwem, olejem, posypujemy solą i pieprzem.
Kiełbasę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg by całość się przyrumieniła.
 
 

 

 

Inspiracja zaczerpnięta z http://szefowa-kuchni.blogspot.com

Pizzerinki z kabanosami

Pizzerinki z kabanosami

 

Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy lub oleju
nadzienie
- kilka oliwek
- 3 kabanosy Z Polskiego Dwora (Hańderek)
- zielone pesto
- ketchup
- suszone oregano
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 200g sera grana padano.
 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę lub olej. Dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na 1 - 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w drobne piórka, pieczarki w plasterki, kabanosa kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i lekko przesmażamy wędlinę. Następnie przekładamy ją do miseczki. Pieczarki przesmażamy na tej samej patelni, na koniec dodajemy cebulę i wszystko chwilkę dusimy.
 
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wysmarowanych olejem blaszkach. Każdą kulkę rozpłaszczamy palcami. Smarujemy pesto i ketchupem - na każdą pizzerinkę pół łyżeczki pesto i pół łyżeczki ketchupu. Następnie rozkładamy pieczarki z cebulą, kabanosa, oliwki i posypujemy oregano. Na koniec posypujemy startym serem grana padano. Jak nie macie takiego sera, można użyć np. cheddar.
Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 13 minut.
 
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

 

Domowa fasolka po bretońsku

Domowa fasolka po bretońsku

Składniki:
-  opakowanie suchej fasoli (około 400g)
-  2 małe cebule
-  3 ząbki czosnku
-  ok. 300g kiełbasy Dymionej (Hańderek)
-  2 łyżki oleju rzepakowego
-  Ok. 500ml passaty pomidorowej w butelce
-  4 ziela angielskie
-  2 liście laurowe
-  łyżeczka suszonego oregano
-  3 łyżki suszonego majeranku
-  pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
-  opcjonalnie pół łyżeczki kminku
-  sól i czarny pieprz.
 
Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.
Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.
Podajemy ciepłe w miseczce (pyszne również z chrupiącym chlebem).

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://kulinarnapiniata.pl/fasolka-po-bretonsku/

Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym

Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym

SKŁADNIKI:
-  2 pitty pszenne,
-  1/3 kapusty pekińskiej,
-  6 plastrów szynki spod Powału (Hańderek),
-  1 cebula czerwona,
-  1 pomidor,
-  2 ogórki kiszone,
-  olej,
-  sól, pieprz.

Sos musztardowy:-  1 łyżka musztardy,
-  ½ łyżki majonezu,
-  szczypta kurkumy.

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę pokrój w paski. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut.
2. Kapustę pekińską drobno pokrój, dopraw solą i odstaw na 10 minut. Cebulę pokrój w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora pokrój w plastry.
3. Sos: Musztardę wymieszaj z majonezem oraz kurkumą.
4. Pitty podgrzej w mikrofalówce. Przekrój w poziomie na pół. Do środka nałóż kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polej sosem musztardowym, złóż i podaj jak najszybciej.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/2017/01/pitta-z-szynka-warzywami-i-sosem.html

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Składniki na dwie porcje:
-  15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
-  10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
-  ½ czerwonej papryki
-  kawałek cukinii
-  1 cebula dymka ze szczypiorem
-  2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-  2 małe jajka
-  2-3 łyżki mąki pszennej
-  sól himalajska
-  czarny pieprz świeżo zmielony
-  olej
-  szczypiorek.

 
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem

 

 

http://waniliaikardamon.blogspot.com/2017/02/placki-makaronowe-z-wedlina-i-warzywami.html

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:-  1 kg ziemniaków,
-  200g szynki Spod Powału (Hańderek),
-  1 mała cebula,
-  1,5 łyżki mąki,
-  1 jajko,
-  sól, pieprz,
-  olej do smażenia.

Sos pieczarkowy:-  300g pieczarek,
-  1 cebula,
-  200 ml śmietany 30%,
-  50g masła,
-  sól, pieprz.

 

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podaj ciepłe z sosem pieczarkowym.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com – małym drukiem na dole

 

Wytrawne gofry szynkowe

Wytrawne gofry szynkowe

Składniki na ok. 12 gofrów:
-  2 szklanka mąki pszennej
-  2 jajka
-  100g szynki Dymionej (Hańderek)
-  1 szklanka mleka
-  1 szklanka wody gazowanej
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka cukru
-  4 łyżki oleju
-  sól, pieprz

ponadto:
-  8 jajek (po dwa na osobę)
-  2 łyżki octu
-  16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
-  roszponka.

 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.
 
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.
 
Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.
 
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://mojepasjekrakow.blogspot.com

Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Składniki na ciasto:
-  230g mąki pszennej

-  1 jajko

-  120g prawdziwego masła

-  Sól.

 

Składniki na farsz:
-  1 duża czerwona cebula

-  300g pieczarek

-  około 250g wędzonej szynki Z Wędzarni (Hańderek)

-  150g tartego sera typu gouda

-  3 jajka

-  pół szklanki śmietanki

-  szklanka mleka

-  masło klarowane do podsmażenia

-  posiekana natka pietruszki – mniej więcej pół pęczka

-  sól i czarny pieprz do smaku.

 
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej ceramiczną). Widelcem podziurkować spód i zakryć folią aluminiową. Na wierzch wsypać fasolę, ryż lub kulki ceramiczne wielokrotnego użytku.
Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową oraz ceramiczne kulki i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Aby przygotować farsz należy cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Posolić do smaku. Gdy cebula zmięknie przełożyć do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażyć umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy ładnie się zrumienią przełożyć do miski z cebulą. Do tej samej miski dołożyć pokrojoną w niewielką kostkę wędlinę oraz starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
 
W drugiej misce połączyć ze sobą mleko, śmietankę oraz roztrzepane jajka. Dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
 
Na podpieczony wcześniej kruchy spód ułożyć równomiernie składniki i zalać masą jajeczną. Piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnapiniata.pl

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

 

Składniki (patelnia średnica 15 cm):
-  2 niewielkie ziemniaki
-  3-4 suszone pomidory z zalewy
-  kilka plasterków szynki Spod Powału (Hańderek)
-  pół cebuli
-  1-2 łyżki tartej mozzarelli
-  2 jajka
-  2 łyżki mleka
-  2 łyżki mąki pszennej
-  zioła prowansalskie
-  sól i pieprz do smaku
-  olej do smażenia.

 

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski, zalać wrzątkiem - tak aby je przykrył. Od razy szczelnie przykryć miskę i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić. Dodać do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem i starannie wymieszać. W oddzielnej miseczce ubić trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przełożyć go na drugą stronę i dalej smażyć pod pokrywką kolejne 5 minut. Podawać na gorąco.

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

Wytrawne gofry szynkowe

Wytrawne gofry szynkowe

Składniki na ok. 12 gofrów:
-  2 szklanka mąki pszennej
-  2 jajka
-  1 szklanka mleka
-  1 szklanka wody gazowanej
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka cukru
-  4 łyżki oleju
-  sól, pieprz
-  100g szynki Dymionej (Hańderek) 

ponadto:-  8 jajek (po dwa na osobę)
-  2 łyżki octu
-  16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
-  roszponka.

 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.
 
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.
 
Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

Gulasz z kiełbasy z warzywami

Gulasz z kiełbasy z warzywami

Składniki:
-  450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty (Hańderek)
-  2 łyżki oleju kokosowego
-  1 cebula
-  2 ząbki czosnku
-  0,5 czerwonej papryki
-  1 marchewka
-  1 mała pietruszka
-  300 g pieczarek
-  3 średnie ziemniaki 
-  1 szklanki passaty pomidorowej
-  1 szklanki bulionu warzywnego 
-  2 łyżki ketchupu
-  1 łyżeczka suszonych pomidorów
-  1 łyżeczka papryki słodkiej
-  0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
-  sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, szczypta ostrej papryki.

 
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni. 
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę, pieczarki i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.ala-piecze.blogspot.com

Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach

Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 300 g kiełbasy kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli
- 500 ml sosu pomidorowego 
- opcjonalnie ryż do gotowego już dania.
 
Wykonanie:
Ciecierzyce zalewamy na noc zimną wodą, zostawiamy aby napęczniała. Następnie przepłukujemy ją na sitku pod wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą - 1 porcja ciecierzycy i 4 porcje wody. Wodę solimy. Gotujemy 40 minut, czas zawsze jest podany na opakowaniu.
Paprykę kroimy w większą kostkę, czosnek także, pieczarki w plasterki. Kiełbasę kroimy na pół i na plasterki. 
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, podsmażamy je z odrobiną soli, jak już będą gotowe dodajemy paprykę i czosnek. Wlewamy ocet balsamiczny i sos pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilkę, następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem dusimy 20 minut.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do ciecierzycy, przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chilli, sól, pieprz. Można podawać z ryżem.
Smacznego!
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnamaniusia.pl

 

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Składniki:-  
-  około 1,5 litra bulionu 
-  2 pory
-  1 duża cebula
-  2 ząbki czosnku
-  2 łyżki masła klarowanego
-  150 g Szynka Polska (Hańderek)
-  100 g pieczarek
-  100 g serka topionego
-  2 łyżki jogurtu greckiego
-  ser żółty
-  sól, pieprz
-  gałka muszkatołowa.

 
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

 
Składniki:

-  1 świeży brokuł
-  20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  30 dag świeżego szpinaku baby
-  2 łyżki klarowanego masła
-  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
-  1 marchewka
-  1 pietruszka
-  4 ziemniaki
-  2 szalotki
-  2 liście laurowe
-  150 ml słodkiej śmietanki 18%
-  Jarzynka lub sól do smaku
-  świeżo mielony czarny pieprz do smaku
-  natka pietruszki do posypania.

 
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynką

Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynką

Składniki:
-  5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
-  4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 mała cebula
-  1-2 ząbki czosnku
-  1 łyżeczka masła
-  1 jajko
-  łodyżki z natki pietruszki
-  szczypta majeranku
-  sól, pieprz
-  olej do pieczenia
-  parmezan lub żółty ser do posypania
-  natka pietruszki do posypania.

 
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznacz na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg - z niego obierz łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrąż środek każdego ziemniaka, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przełóż do rondelka i gotuj do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Pokrój też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie rozgnieć widelcem na puree, dodając masło (masa musi być bardzo gładka). Oczywiście wcześniej pozbądź się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaj cebulę (odsącz ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą ziemniaczaną. Wyjmij z wody i dokładnie odsącz wcześniej wydrążone ziemniaki. Każdy w środku lekko oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełnij przygotowaną masą z tzw. „czubkiem”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC (góra-dół, bez termo-obiegu) na ok. 60 minut.
10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprósz startym parmezanem lub innym żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, serwuj ziemniaki np. z sosem czosnkowym.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

Składniki :
-  2 średniej wielkości cukinie
-  plastry szynki np. Polska (Hańderek) 
- w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii 
-  4-5 pomidorów suszonych w oliwie
-  1 kulka mozzarelli
-  sól, pieprz kolorowy
-  wykałaczki
-  papier do pieczenia.

 
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.


Smacznego!

 

 

 


 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Składniki:
-  1 kg ziemniaków
-  1 łyżeczka masła
-  1 mała cebula
-  1 ząbek czosnku
-  3-4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
-  3-4 łyżki mąki pszennej
-  sól, pieprz
-  bułka tarta do panierowania
-  olej do smażenia.

 
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, gorące rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę.  W międzyczasie obierz i drobniutko pokrój cebulę. Umaż ją na niewielkiej ilości oleju - do zeszklenia. Cebulę przełóż do ziemniaków. Dodaj żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ziemniakami. Na końcu stopniowo wymieszaj z mąką. Ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. Kulki spłaszcz, każdą panieruj lekko w bułce tartej i ułóż na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Smaż  z obu stron po kilka minut, na rumiano. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com

Makaron z kiełbasą

Makaron z kiełbasą

Składniki:
-  30 dag makaronu penne
-  2 małe cebule
-  2 ząbki czosnku
-  15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
-  20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  1 łyżka oliwy
-  10 dag twardego owczego sera pecorino romano
-  natka pietruszki do posypania
-  sól himalajska do smaku
-  pieprz czarny, świeżo mielony.

 
Sposób przygotowania:-  Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
-  Na dużej patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę  oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.

Podawać od razu gorące.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Ciasto:
-  500g mąki
-  1 szklanki wody
-  10g drożdży
-  1 łyżka cukru
-  25g oliwy.

 


Nadzienie na 3 szt.:-  300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
-  papryka
-  pomidorki cocktailowe
-  ser gouda
-  oliwki
-  pieczarki
-  kukurydza
-  sos pomidorowy
-  oregano.

 
Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
 
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania.
Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy.
Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód.
Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Drożdżowe słoneczko z szynką

Drożdżowe słoneczko z szynką

Ciasto:
-   180 ml ciepłej wody
-   20 g świeżych drożdży
-   szczypta cukru
-   400 g mąki pszennej
-   1 jajko
-   15 g oleju rzepakowego
-   pół łyżeczki soli
-   jajko do posmarowania ciasta
-   garść łuskanych ziaren słonecznika.

 

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

 

Farsz:
-   0,5 kg pieczarek
-   1 średnia cebula
-   200 g szynki Zrazowej (Hańderek)
-   250 g sera żółtego
-   kostka rosołowa
-   sól, pieprz
-   łyżka oleju kokosowego.

 

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.

Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki.

Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu.

 

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz.

Jeden okrąg ciasta umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej miseczki jaką posiadacie w domu. Dookoła niej zostawiamy około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto.

Całość posypujemy tartym żółtym serem.

 

Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka zaczynając od środka, czyli od miseczki do zewnątrz, tworząc promienie. Ma wyjść 16 promieni. Promienie podwijamy "otwartą" częścią do góry.

Jajko rozbijamy z odrobiną wody i cienko smarujmy słoneczko, po czym obficie posypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000C przez 25 minut.

SMACZNEGO!

Zapiekanka z szynką à la pizza

Zapiekanka z szynką à la pizza

 

 

Składniki:

-  300g makaronu
-  300g szynka ze wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 puszka kukurydzy
-  100g czarnych oliwek
-  500g pieczarek
-  2 cebule
-  500g przecieru pomidorowego
-  150g mozzarelli
-  10 pomidorków koktajlowych
-  1 łyżeczka ziół prowansalskich
-  1 łyżeczka bazylii
-  1 łyżeczka oregano
-  1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
-  sól, pieprz
-  olej.

 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.

3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://szefowa-kuchni.blogspot.com

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

 

 

Ciasto:
-  1 szklanka mąki żytniej chlebowej
-  0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
-  15 g. świeżych drożdży
-  0,5 łyżeczki miodu
-  duża szczypta soli (do smaku)
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego
-  1 łyżeczka suszonego majeranku
-  3 łyżki oliwy
-  ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatkowo:
-  kiełbasa Dymiona (Hańderek)
-  1-2 młode, zielone cukinie
-  musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
-  tarta mozzarella
-  oliwa
-  sól, pieprz, majeranek
-  masło do natłuszczenia formy
-  mąka do oprószenia formy
-  mleko do posmarowania boków ciasta.

 

Przygotowanie:

Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.

Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).

Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Ciasto:
-  500g mąki
-  1 szklanki wody
-  10g drożdży
-  1 łyżka cukru
-  25g oliwy.

 

Nadzienie na 3 szt.:
-  300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
-  papryka
-  pomidorki cocktailowe
-  ser gouda
-  oliwki
-  pieczarki
-  kukurydza
-  sos pomidorowy
-  oregano.

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. 

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Sałatka z roszponką, szynką i orzechami nerkowca w miodowym dresingu.

Sałatka z roszponką, szynką i orzechami nerkowca w miodowym dresingu.

 

 

 

Składniki:
-  220g mango
-  180g Szynki Spod Powału (Hańderek)
-  200g roszponki
-  kulki sera mozarella
-  2 łyżki oliwy
-  2 łyżeczki soku z cytryny
-  3 łyżeczki miodu
-  sos balsamico
-  orzechy nerkowca do posypania

 

 

Mango pokrój w kostkę, Szynkę w paseczki. Roszponkę ułóż na talerzu. Dodać pokrojone mango i szynkę oraz kulki mozzarelli. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Dresingiem polać sałatkę. Całość posypać orzechami nerkowca i delikatnie polać sosem balsamico. Podawać bez zwłoki J.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

1 2 3 4 5 6 10