Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem

Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem

Składniki:

-  liście rzodkiewki
-  grillówki białe (Hańderek)
-  pomidory w puszce (przecier)
-  czosnek
-  oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia
-  cukinia baby
-  4 jaja
-  ser koryciński lub mozzarella
-  sól i pieprz do smaku.

 

Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie liście. W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.

Dodajcie czosnku. Następnie wlejcie pomidory.

Doprawcie do smaku solą i pieprzem, oliwą z czosnkiem.

Zamknijcie pokrywką i niech się powoli dusi.

Po chwili włóżcie grillówki białe -  niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem.

Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.

Kiedy liście prawie znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości.

Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.

Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się...ciągnie .

Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się podgrzeją, gdyż trochę leżały "na boku" i zdążyły wystygnąć. Podawać z rzodkiewką.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl

Sałatka FIT

Sałatka FIT

Składniki

     
-  kiełbasa sołtysa (HAŃDEREK)
-  cukinia baby
-  czerwona papryka
-  ananas
-  rucola
-  liście rzodkiewki
-  bazylia
-  ser koryciński
-  crema con Aceto Balsamico di Modena IGP classica
-  olej rzepakowy do smaku.

 

Ananasa pokrój w plastry, grilluj jako pierwszego. Pokrój w trójkąty. Następnie grilluj pokrojoną w plastry cukinię.

Na półmisku skomponuj sałatkę zaczynając od liści rzodkiewki i rucoli.

Dopraw do smaku solą i pokrop olejem.

Międzyczasie pokrój w paski paprykę, tę wykorzystamy bez grillowania.

Grilluj kiełbasę sołtysa uprzednio pokrojoną w plastry. Grilluj ją jako ostatnią i wkomponuj w sałatkę na samym końcu ,aby była jeszcze dość ciepła przed podaniem.

Ser koryciński pokrój w grubsze trójkąty.

Całość dopraw zygzakami z włoskiego kremu z octem balsamicznym.

SMACZNEGO!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.zkuchnidokuchni.pl

 

 

 

Zapiekane bułki faszerowane szynką

Zapiekane bułki faszerowane szynką

SKŁADNIKI:
-  4 bułki kajzerki,
-  200g pieczarek,
-  150g Szynki z Wędzarni (Hańderek),
-  1 cebula,
-  1 pomidor,
-  60g sera żółtego,
-  oliwa,
-  sól, pieprz,
-  zioła prowansalskie.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na oliwie podsmaż pieczarki razem z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.

2. Szynkę pokrój w paski. Pomidora pokrój w półplasterki. Z bułeczek obetnij wierzchołki a następnie usuń wnętrze, robiąc wgłębienia na farsz

3. Wgłębienia w bułeczkach wypełnij podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprósz ponownie do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty pokrój w paski a potem ułóż na wierzchu bułeczek.

4. Tak przygotowane bułki połóż na blaszce i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com

Bułeczki z polędwicą i serem

Bułeczki z polędwicą i serem

Składniki : 


500g mąki + do podsypania
5 dag drożdży
3 jajka
1 nie pełna  szklanka mleka
2 łyżeczki soli
100 g masła

Dresing Roleski 
kilka plastrów żółtego sera 
3 plastry polędwicy Hańderek

Wykonanie :

Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży  zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około 20 minut. W moim piekarniku tak się upiekły ale Wy znacie swój piekarnik więc musicie czas kontrolować.


Smacznego :)

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/02/bueczki-z-poledwica-i-serem.html

Roladki z szynką i jajkiem

Roladki z szynką i jajkiem

Składniki:
-  kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)

Masa jajeczno-brokułowa:
-  4 jajka
-  ½ świeżego brokułu
-  50g sera żółtego
-  ½ papryki czerwonej
-  ½ cebuli
-  pęczek świeżego szczypioru
-  2 łyżki majonezu
-  sól i pieprz do smaku
-  sałata do wystroju talerza
-  szczypiorek do zawiązania

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.

Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

 

 

Surówka z polędwicą z kurczaka

Surówka z polędwicą z kurczaka


Składniki: 
-  garść roszponki
-  rzodkiewki
-  zielony ogórek
-  por
-  pomidorki koktajlowe
-  natka pietruszki
-  polędwica z kurczaka Hańderek
-  krem balsamiczny o smaku figowym

 

Przygotowanie:

Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Zupa meksykańska z szynką

Zupa meksykańska z szynką

Składniki:
-  300g szynki upieczonej (Hańderek)
-  200g pieczarek
-  połowę brokułu
-  puszka czerwonej fasoli
-  pół puszki kukurydzy
-  czerwona papryka
-  cebula
-  ząbek czosnku
-  puszka pomidorów
-  kawałek pora
-  2 marchewki
-  sól, pieprz
-  liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
-  łyżka sosu sojowego
-  pół łyżeczki ostrej pasty chili
-  4 łyżki mleka
-  4 ziemniaki (średniej wielkości)
-  1 - 1,5 l wody w zależności od tego jaką chcemy gęstość

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy najpierw litr wody (w razie potrzeby dodajcie jej więcej). Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Zagotowujemy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby marchewka się podgotowała.

W tym czasie pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, na koniec wrzucamy posiekaną cebulę i por oraz pokrojoną paprykę (w kostkę), wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki.

Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i brokuły, czekamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, sos sojowy, pastę chili (można dodać chili w proszku lub ostrą paprykę). Pomidory w puszce przekładamy do miski i rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy pomidory do zupy, mleko i podsmażoną szynkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa ma mieć zdecydowany smak, być aromatyczna i wyrazista. Jeżeli będzie taka potrzeba to teraz dodajemy wody.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Łatwe
Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą.

Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą.

 

-  3 pętka kiełbasy bekonowej (Hańderek)

-  1/2 szklanki kaszy bulgur

-  kilka gałązek lubczyku

-  2 marchewki

-  kawałek pora

-  kawałek selera

-  pęczek pietruszki

-  4 duże ziemniaki

-  domowa vegeta, pieprz do smaku

-  3 ziarenka ziela angielskiego

 

 

Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę.

Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świeży lubczyk można kupić w doniczce w marketach. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawę vegeta. Gotujemy na małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze niezbyt miękkie dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Można zabielić zupę mlekiem lub śmietanką 12%. Jeśli lubicie bardziej gęste zupy można dodać więcej kaszy bulgur lub ziemniaków. Wedle uznania.

Życzymy smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Składniki (na 2 pizze):

Ciasto:
-  150g mąki z pszenicy durum
-  7g świeżych drożdży
-  łyżeczka cukru
-  ok. 100 ml wody
-  oliwa z oliwek
 

Sos i dodatki:
-  pomidory z puszki
-  ser caciocavallo, ricotta (
-  pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
-  kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
-  cebula (ilość wg uznania)
-  2 ząbki czosnku
-  suszone pomidory
-  natka pietruszki lub bazylia
 
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.

Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.

Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.

Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.

I odstawić na następne pół godziny.

Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.

Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.

Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.

Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html

Łatwe
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

·         15 dag mąki krupczatki

·         15 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

·         1 łyżka śmietany 18%

·         2 żółtka

·         sól

 

Nadzienie:

·         6 jajek

·         400 ml śmietanki 22%

·         20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)

·         1 cebula

·         1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona

·         1 łyżka zupy cebulowej z torebki

·         szczypta gałki muszkatołowej do smaku

·         sól do smaku

·         pieprz biały do smaku

·         natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.

Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

 

Nadzienie:

3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

 

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta). 

Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.

Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.


Ciasto:
-  25 dag mąki
-  3 jajka
-  2 łyżki mleka
-  10 dag margaryny
-  1/2 łyżeczki soli.
 
Nadzienie:
-  1 duża cebula
-  3 marchewki
-  1 pietruszka
-  1 por
-  1/4 selera
-  1 łyżeczka słodkiej papryki
-  1/2 łyżeczki ostrej papryki
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  1/2 szklanki wody
-  kiełbasa Żywiecka Pieczona (Hańderek)
-  sos sojowy
-  pieprz
-  sól.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 30 min. 
 
Nadzienie:
Cebulę i por pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i po zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać. Na koniec dodać koncentrat, wodę oraz wszystkie przyprawy do smaku i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki.
 
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć plasterki kiełbasy, na to wyłożyć podsmażone warzywa, a na wierzch znów ułożyć plasterki kiełbasy. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min. 
Do tego czerwony barszczyk i SMACZNEGO!


Inspiracja pochodzi z

http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2016/02/pikantna-tarta-z-warzywami-i-kiebasa.html

 

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Składniki:

Ciasto:
-  250 gram mąki orkiszowej
-  125 gram masła
-  1 jajko
-  1 łyżka śmietany 18%
-  1/3 łyżeczki soli

Farsz:
-  10 jajek ugotowanych na twardo
-  200 gram Szynki z Wędzarni (Hańderek)
-  5 łyżek majonezu
-  1 łyżka musztardy
-  sól, pieprz
-  tłuszcz do foremek.

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.

Smacznego!

 

ZDJECIE W ZAŁĄCZNIKU

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

Sałatka z szynką i avocado.

Sałatka z szynką i avocado.

 

Składniki :
- 2 avocado
- 150g Szynki Upieczonej
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
 
Sos :
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek kopru
- sól, pieprz czarny
- pieprz pomarańczowy
- chili.
 
Przygotowanie :
Avocado myjemy, przekrawamy na pół by powstały dwie łódki. Środki wydrążamy i kroimy na kawałki.
Skrapiamy połową soku z cytryny. Paprykę myjemy oczyszczamy i kroimy w paski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę tak jak szynkę.
Składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu łączymy pozostały sok wyciśnięty z połowy cytryny z oliwą. Dodajemy umyty osuszony u pokrojony koperek (odkładamy kilka gałązek do dekoracji).
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i chili. Mieszamy do połączenia składników.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę, mieszamy i przekładamy do łódeczek z avocado.
Wierzch posypujemy pieprzem pomarańczowym i schładzamy.
Przed podaniem ozdabiamy koperkiem.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

 

Składniki:

Ciasto:
-  2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
-  3/4 szklanki letniej wody
-  20 gram świeżych drożdży
-  1 łyżeczka soli morskiej
-  1 łyżeczka cukru brązowego
-  2 łyżki oleju

Dodatkowo:
-  1 duży oscypek
-  300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (HAŃDEREK)
-  4-5 pieczarek
-  1 cebula czerwona
-  kilka kawałków papryki konserwowej
-  ketchup pikantny
-  zioła do pizzy
-  mąka do podsypania
-  papier do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.

Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

 

*przepis pochodzi z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

Rozgrzewająca zupa minestrone

Rozgrzewająca zupa minestrone

Składniki:
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  1 mała cebula (pokroić drobno)
-  1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
-  1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
-  1⁄4 szklanki posiekanego  korzenia selera
-  4  ząbki czosnku (posiekać drobno)
-  2 szklanki bulionu warzywnego
-  2 małe puszki czerwonej fasolki
-  2 małe puszki białej fasolki
-  1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
-  1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
-  2  łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
-  1 1⁄2 łyżeczki oregano
-  1 1⁄2 łyżeczki  soli
-  1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
-  1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
-  3  szklanki gorącej wody
-  4  szklanki świeżych listków szpinaku Baby
-  1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).

 

 

Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.

Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.

Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.

Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com

Łatwe
KURCZAK  W SOSIE CHILI

KURCZAK W SOSIE CHILI

SKŁADNIKI:

-  ok.700g kawałków kurczaka bez kości
-  2 białka
-  4 łyżki mąki kukurydzianej
-  sól, pieprz
-  olej do smażenia.

                 

SOS CHILI:
-  3 ząbki czosnku (posiekane)
-  kawałek imbiru (starty)
-  chili (przyprawa lub posiekana papryczka)
-  6 łyżek słodkiego sosu chili
-  1 łyżka sosu sojowego light
-  sok z limonki
-  natka kolendry

 

Z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i doprawionego sola i pieprzem.

Usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić.

Wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z limonki – wymieszać dokładnie.

Do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać odrobinę posiekanej natki kolendry.

Można podawać z żółtym ryżem.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://pasjanatalerzu.blox.pl

Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.

Daktyle w bekonie z „niebieskim” serem.

Składniki:
-  45 dag boczku (Hańderek)
-  40 dag wydrylowanych daktyli (nie kandyzowane)
-  ok. 10 dag niebieskiego sera (np. Gorgonzola)
 
Rozgrzej piekarnik do 190*C.
Przetnij daktyle na pół. Pokrusz dość drobno ser i posyp wnętrze daktyli. Połówki daktyli wraz z serem zawiń w plaster bekonu. Celem zabezpieczenia kształtu powbijaj drewniane wykałaczki. Ułóż na metalowej lub szklanej (żaroodporna) paterze w sposób w jaki chcesz je serwować na stole a następnie piecz 30-40 minut, aż bekon będzie delikatnie chrupiący. Przez pierwsze 20 minut pieczenia obracaj zawartość piekarnika, aby nic nie przywarło.
Szampańskiej zabawy!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://allrecipes.com

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Składniki :

-  1 cykoria
-  20 dag Szynki Ze wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 czerwona papryka
-  2 marchewki
-  1 mały seler
-  1 cebula
-  2 łyżki kiełków z soi
-  2 łyżki kiełków z rzodkiewki
-  20 dag gotowanego kurczaka
-  1/4 żółtego melona
-  8 pieczarek
-  2 pomidory
-  100 ml oleju
 

Sos :

-  1 łyżka majonezu
-  20 dag jogurtu typu greckiego
-  2 łyżki sosu sojowego
-  75-80 ml octu
-  1 łyżeczka curry indyjskiego
-  1/2 łyżeczki papryki
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.
 

Przygotowanie :

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Seler i marchew obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszamy  ponownie.

Na sam koniec dodajemy opłukane kiełki. Trzymamy chwilę pod przykryciem na ogniu. Studzimy.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy szynkę i obranego melona pokrojone w kostkę. Następnie dokładamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory oraz kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i do całości dokładamy warzywa uduszone na patelni.

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy wedle własnego smaku (podane proporcje są orientacyjne). Sałatkę i sos schładzamy w lodówce. W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy cykorię. Układamy z niej łódeczki na talerzu. Wypełniamy sałatką, a wierzch polewamy sosem. Całość można schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.

Smacznego!

 

 

 

* zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/roladki-z-szynki-szpinaku-i-serka/

Roladki z szynki, szpinaku i serka

Roladki z szynki, szpinaku i serka

Składniki na 10 roladek :
-  10 szerokich plasterków Szynki Dymionej z Dymnej Chaty (Hańderek)
-  1 op. szpinaku
-  2 serki śmietankowe
-  1 łyżka masła
-  3 ząbki czosnku
-  szczypiorek
-  sól, pieprz
-  gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
 
Sos :
-  2 łyżki jogurtu typu greckiego
-  1 łyżka majonezu
-  3-4 ząbki czosnku
-  sól, pieprz.
 
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy.
Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki.
Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.
W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Podajemy na zimno z roladkami.

 

 

*zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/salatka-jarzynowa-z-kielkami-podana-w-cykorii/

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Składniki na 6 porcji:
- 50 dag ziemniaków 
- 20 dag Kiełbasy Od Dziedzica
- 7–8 korniszonów 
- 2 czerwone cebule 
- dymka ze szczypiorem 
- kilka liści sałaty rzymskiej 
- 1 gałązka rozmarynu

Na musztardowy sos: 
- 6–8 łyżek oliwy 
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 
- 1–2 łyżki soku z cytryny 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki. 

2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 

3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.

*Inspiracja zaczerpnięta z http://polki.pl

Roladki wieprzowe z kiełbasą.

Roladki wieprzowe z kiełbasą.

SKŁADNIKI: - 8 plastrów schabu - 2 ogórki konserwowe - kiełbasa Ze Wsi Buczkowice (Hańderek) - 1 cebula (pokrojona w ósemki) - sól, pieprz - musztarda - 2 łyżki masła. WYKONANIE: 1. Schab rozbić tłuczkiem. 2. Posypać solą i pieprzem. 3. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy 4. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę 5. Zwinąć w roladki. 6. Obsmażyć z każdej strony. Podlewać delikatnie wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać saute lub w daniu obiadowym z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Knedle z kaczym mięsem i boczkiem

Knedle z kaczym mięsem i boczkiem

Ciasto:, 1 kg gotowanych ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szczypta soli Nadzienie:, 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu, 10 dag wędzonego boczku (Hańderek), 2 duże cebule, 1 łyżka oleju, 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu, sól i pieprz, 20 dag wędzonego boczku - do okrasy. Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mięso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku. phishing na instagramie https://waniliaikardamon.blogspot.com/

GUPTA Z CZERWONEJ FASOLI

GUPTA Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:
-  300g czerwonej fasoli,
-  1 mała cebula, drobno posiekana,
-  1 ząbek czosnku, posiekany,
-  1 łyżka kolendry, posiekanej,
-  1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych,
-  1 łyżeczka mielonej kolendry,
-  1/2 łyżeczki cynamonu,
-  1 łyżeczka szafranu,
-  szczypta mielonych goździków,
-  2 łyżki oleju orzechowego (ostatecznie oliwa z oliwek),
-  1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
-  sól do smaku,
-  czerwona, mielona papryka.

 

Fasolę ugotować a następnie zmielić lub zmiksować na puree.
Do puree fasolowego dodać cebulę, czosnek, kolendrę, zmielone orzechy i przyprawy, a następnie posolić do smaku i posypać zmieloną papryką. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Z powstałej masy uformować niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich.
Kulki ułożyć na półmisku, polać je olejem orzechowym i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.


Przepis pochodzi z http://www.sfinjak.wroclaw.pl

1 5 6 7 8 9 11