Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)


Składniki (na 4 porcje)
 -  500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-  1 mała czerwona cebula
-  kilka łodyg szczypioru
-  3/4 szklanki bułki tartej
-  1 jajko
-  1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
-  mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
-  sól, pieprz
-  oliwa

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!

Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

 

 

Składniki dla 2-3 osób:

-  0,5 kg wieprzowin,
-  kawałek wędzonej kiełbasy,
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-  2-3 ogórki kiszone,
-  1 czerwona papryka,
-  1 duża cebula pokrojona w kostkę,
-  1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
-  liść laurowy, ziele angielskie,
-  sól, pieprz,
-  0,5l bulionu,
-  łyżka mąki, tłuszcz do obsmażania.
 

 

Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni i przekładamy do dużego garnka, na tym samym tłuszczu rumienimy cebulę, a na koniec wędzonkę posypujemy mąką i lekko podsmażamy. Podsmażone składniki dorzucamy do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalewamy bulionem i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz oraz posiekaną paprykę oraz paprykę w proszku. Forszmak dusimy do miękkości przez około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone, doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub puree ziemniaczany. Do smaku można też zabielić śmietaną.

 

*Przepis pochodzi z www.pieknywschod.pl

JASKÓŁCZE GNIAZDA

JASKÓŁCZE GNIAZDA

 

Składniki:
- 4 szerokie plastry wołowiny bez kości
- 6 jaj
- 60 dag mięsa wieprzowego mielonego
- 2 cebul
- 2 małe pory
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz naturalny
- musztarda
 

Wykonanie:
Płaty mięsa umyć i mocno rozbić z jednej strony. Wieprzowe mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i pokrojonym drobno porem, dwoma surowymi jajami, dodać sól, pieprz do smaku.
Pozostałe 4 jaja ugotować na twardo i obrać.
Roladę od rozbitej strony posmarować musztardą i lekko posolić, nałożyć warstwę zmielonego mięsa z przyprawami o grubości 1 cm pozostawiając brzegi płata wolne. Na środek każdego płata nałożyć jaja. Zebrać krawędzie płata mięsnego i związać nitką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po silnym zrumienieniu polać wodą lub wywarem i dusić do miękkości.
Gdy gniazda będą miękkie wyjąc je z sosu i zagęścić go niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, po czym ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i nie przerywając mieszania wlać do pozostałej jego części.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Kawałki mięsa przekroić w połowie uzyskując porcje z widocznym w przekroju jajem.

*Przepis pochodzi z www.potrawyregionalne.pl

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska (Hańderek)
  • 150g kremowego serka
  • 8 dużych listków sałaty
  • 1/2 papryki
  • 1 ogórek szklarniowy

 

 

1. Placki tortilli smarujemy serkiem.

2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek.

3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm i wykładamy na talerz.

Smacznego!

 

 

 

 

Pierekaczewnik

Pierekaczewnik

Składniki:
-  mąka pszenna 500g 
-  jajka 85g 
-  woda 250ml 
-  wołowina 600g 
-  duża cebula 
-  pieprz, sól
-  masło 500g

 

Przygotowanie:
Wołowinę drobniutko siekamy. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Zabieramy się za ciasto. Do mąki dodajemy jajka, sól i zagniatamy dodając wodę tak aby ciasto było jedwabiste i elastyczne. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 mm. Układamy jeden na drugim każdy smarując obficie masłem. Na ostatni placek posmarowany masłem wykładamy równomiernie farsz, zawijamy w roladę, a następnie skręcamy w ślimaka.

Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia. Smarujemy wierzch resztą masła i pieczemy około 60-80minut w 180 stopniach. Po około 40 minutach sprawdzamy i ewentualnie przykrywamy wierzch aby się nie przypalił.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z www.zpierwszegotloczenia.pl

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:
-  1 kg ziemniaków,
-  200g szynki Spod Powału (Hańderek),
-  1 mała cebula,
-  1,5 łyżki mąki,
-  1 jajko,
-  sól, pieprz,
-  olej do smażenia.

Sos pieczarkowy:-  300g pieczarek,
-  1 cebula,
-  200 ml śmietany 30%,
-  50g masła,
-  sól, pieprz.

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podawaj ciepłe z sosem pieczarkowym.

 

 *Inspiracja zaczerpnięta z www.tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com

Caldo Gallego

Caldo Gallego

Caldo Gallego
(smaki Galicji hiszpańskiej)

Składniki:
-  Fasola biała  - 1 szklanka   
-  Kiełbasa  - 300 g   
-  Golonka wieprzowa  - 500 g           
-  Cebula - 1 sztuka   
-  Czosnek - 2 ząbki  
-  Słonina - 50 g        
-  Seler korzeniowy - ¼ sztuki
-  Papryka zielona - 1 sztuka 
-  Rzepa – ½ sztuki   
-  Ziemniaki - 2 sztuki
-  Sól, pieprz

 
1. Wsyp fasolę do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw w wodzie na noc.
2. Odsącz fasolę i wsyp do garna z 3 litrami wody.
3. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną paprykę i cebulę.
4. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
5. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 1,5 godziny.
6. Pokrój kiełbasę w plastry a ziemniaki i rzepę obierz i pokrój w kostkę.
7. Do garnka wrzuć kiełbasę, ziemniaki i rzepę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
8. Przypraw solą i pieprzem.

 

*Przepis pochodzi z www.niam.pl

 

1 9 10 11