Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:
-  1 kg ziemniaków,
-  200g szynki Spod Powału (Hańderek),
-  1 mała cebula,
-  1,5 łyżki mąki,
-  1 jajko,
-  sól, pieprz,
-  olej do smażenia.

Sos pieczarkowy:-  300g pieczarek,
-  1 cebula,
-  200 ml śmietany 30%,
-  50g masła,
-  sól, pieprz.

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podawaj ciepłe z sosem pieczarkowym.

 

 *Inspiracja zaczerpnięta z www.tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com

Caldo Gallego

Caldo Gallego

Caldo Gallego
(smaki Galicji hiszpańskiej)

Składniki:
-  Fasola biała  - 1 szklanka   
-  Kiełbasa  - 300 g   
-  Golonka wieprzowa  - 500 g           
-  Cebula - 1 sztuka   
-  Czosnek - 2 ząbki  
-  Słonina - 50 g        
-  Seler korzeniowy - ¼ sztuki
-  Papryka zielona - 1 sztuka 
-  Rzepa – ½ sztuki   
-  Ziemniaki - 2 sztuki
-  Sól, pieprz

 
1. Wsyp fasolę do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw w wodzie na noc.
2. Odsącz fasolę i wsyp do garna z 3 litrami wody.
3. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną paprykę i cebulę.
4. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
5. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 1,5 godziny.
6. Pokrój kiełbasę w plastry a ziemniaki i rzepę obierz i pokrój w kostkę.
7. Do garnka wrzuć kiełbasę, ziemniaki i rzepę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
8. Przypraw solą i pieprzem.

 

*Przepis pochodzi z www.niam.pl

 

1 8 9 10