Zupa gulaszowa z kiełbasą
- fasola Jaś - 1 szklanka
- mięso wołowe bez kości - 40 dag
- kiełbasa Od Dziedzica (Hańderek) – 10 dag
- papryka czerwona - 1 szt.
- papryka zielona -1 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- dynia - 3 dag
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie
- sól i pieprz - do smaku
- papryczka chili – do smaku
- smalec - 2 łyżki
- mąka - 1 łyżka
Fasolę wymocz co najmniej kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanym smalcu, podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię.
Mięso i kiełbasę umyj, pokrój w kostkę, lekko podsmaż na smalcu.
Zrumienione mięso i kiełbasę przełóż do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu, i podduś całość pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec dodaj cebulę z papryką, ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z odrobiną wody, paprykę chili - zagotuj wszystko.
Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Można podawać ze świeżą bagietką i odrobiną świeżej natki pietruszki.
Smacznego!