Archiwa: Recipes

Farszynki Mazurskie

Farszynki Mazurskie

 

 

Ciasto:
-  90 dag ziemniaków gotowanych
-  25 dag mąki ziemniaczanej
-  2 jajka
-  sól

Farsz:
-  15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
-  2 jajka ugotowane na twardo
-  8 dag cebuli
-  10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
-  pieprz
-  sól


Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zemleć razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Z ciasta ugotować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami. 

*Przepis pochodzi z: www.mniammniam.com

Kotlety cielęce z jabłkami

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

Składniki:

•1 kg kotletów cielęcych

• 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny

• 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca

• łyżka masła

• cebula

• 1/2 średniej wielkości selera

• marchew

• szklanka czerwonego, wytrawnego wina

• szklanka śmietany

• łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

• 4 duże, winne jabłka

• sól

• pieprz

• majeranek

• oliwa do smażenia 

 

Przygotowanie:

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso, szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220oC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.  Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.  Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką. 

 

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Składniki:
-  8 filetów w udek kurczaka
-  8 plastrów mocno suszonej szynki (np. prosciutto)
-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  2 główki czosnku
-  800g pomidorów
-  175ml białego, wytrawnego wina
-  400g białej fasolki z puszki
-  duży pęczek bazylii.

 
Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłam 8 gałązek bazylii (ok. 3 listków na każdej gałązce) i połóż na każdym filecie z kurczaka. Owiń każdy kawałek kurczaka w plaster szynki i przymocuj pod spodem.

Nagrzej piekarnik do ok. 160 C. Rozgrzej oliwę na maksymalnie dużej patelni (najlepiej na dwa palniki). Połóż na patelni kawałki kurczaka i smaż przez ok. 4 minuty aż szynka będzie niemal chrupiąca a kurczak stanie się delikatnie złoty. Wtedy obróć i powtórz proces.

W międzyczasie, pokrój każdy ząbek na połówki a pomidory na ćwiartki (jeżeli są duże) lub połówki jak małe. Oderwij pozostałem listki bazylii. Kiedy kurczak będzie brązowy z obu stron dodaj pomidory, połowę listków bazylii i wino. Owiń od góry patelnię folią i piecz wolno w piekarniku ok. 40 minut.

Wyciągnij patelnię z piekarnika i nagrzej piekarnik do temperatury 210 C. Ściągnij folię i delikatnie dodaj fasolę do sosu z pomidorów. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na ok. 30 min., aż pomidory, kurczak i czosnek staną się niemal chrupiące na brzegach.

Wyjmij z piekarnika, poszarp na drobne kawałeczki listki bazylii i posyp sos na patelni, delikatnie mieszając.

SMACZNEGO!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.bbcgoodfood.com

Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką

Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką

Składniki:
-   400g czarnych porzeczek,
-   2 łyżki cukru,
-   50ml wody,
-   1 łyżka oliwy,
-   ok. 0,8kg chudych kotletów wieprzowych (schab),
-   sól, pieprz,
-   60g masła,
-   2 duże jabłka, obrane, pokrojone w plasterki,
-   szczypta cynamonu,
-   1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki

 

Ilość na 6 porcji.

Porzeczki umyć, usunąć gałązki, umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Przykryć, doprowadzić od wrzenia, zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu odcedzić owoce, płyn zachować. Oba odstawić na bok.


Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić mięso z obu stron, krótko obsmażając. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić ok. 10 minut (wszystko zależy od grubości mięsa; jeśli są to naprawdę cienkie kotlety, dusić krócej, ok. 6-7 minut). Odstawić mięso na  bok. W międzyczasie przesmażyć jabłka na 10g masła (na kolor złoty, ok. 10 min), pod koniec dodać cynamon i wymieszać, odstawić.

 
Umieścić sok z porzeczek z dżemem w patelni, na której obsmażaliśmy wieprzowinę, zagotować, gotować kilka minut. Pociąć pozostałe masło na kawałki i wmieszać do gotującego się soku, aż powstanie gładki, lśniący sos. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.

Podawać mięso na warstwie jabłek, polane sosem porzeczkowym. Jako dodatek można podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://cosniecos.blox.pl

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:
-  1 kurczak,
-  1 - 1,5 litra ciepłej wody,
-  40 g smalcu,
-  250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
-  2 cebule,
-  20 g mąki,
-  czerwona papryka,
-  pieprz, sól,
-  pół pęczka natki pietruszki.

 

Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl

 

Sancocho

Sancocho

Sancocho - Smaki Karaibów

 

Składniki:
-   2 łyżki oliwy z oliwek
-   5 ząbków czosnku (zmiażdżonego w prasce)
-   ok. 1 kg wołowiny pokrojonej w 2-3 cm kostki
-   1 cebula drobno pokrojona
-   ½ zielonej papryki drobno pokrojonej
-   5 gałązek kolendry drobno posiekanej
-   1 łyżka soli
-   ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
-   ok. 2 litrów wywaru wołowego
-   1 zielony banan obrany i pokrojony w krążki
-   1 żółty banan obrany i pokrojony w krążki
-   3 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę
-   1 średni maniok pokrojony w niedużą kostkę
-   ½ kabaczka obranego i pokrojonego w kostkę
-   2 kolby kukurydzy oczyszczonej i pokrojonej na 4-6 kawałków każda.

 

Przygotowanie:

W dużym garnku z pokrywką wymieszaj oliwę, czosnek, wołowinę, cebulę i na średnim ogniu podduś aż wołowina będzie brązowa z obu stron a cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę, kolendrę, sól, pieprz i ¼ wywaru. Gotuj 20 minut mieszając a następnie dodaj pozostałe warzywa i resztę wywaru. Kontynuuj gotowanie aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie.

Podawaj w glinianych miseczkach z lekkim winem.

 

Smacznego!

 

 

 

*Przepis pochodzi z http://thenoshery.com

Calzone po apulańsku z szynką

Calzone po apulańsku z szynką

SKŁADNIKI:
-  3 porcje ciasta na pizzę,
-  250 g świeżego sera ricotta,
-  250 g mozzarelli pokrojonej w kostkę,
-  250 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki,
-  3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
-  100 g pomidorów z puszki, osączonych i pokrojonych,
-  sól.

 

SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotuj ciasto. Kiedy wyrośnie zagniataj je przez 1 minutę na blacie lekko oprószonym mąką, a potem podziel na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na krążki o średnicy 23 cm. Na połowę każdego calzone połóż ser ricotta, posyp mozzarellą i szynką zostawiając przy krawędzi wolny pasek o szerokości 2 cm. Zawiń drogą połową calzone i sklej dociskając mocno krawędzie. Umieść calzone na 2 blaszkach do pieczenia lekko posmarowanych oliwą. Zmieszaj pomidory z 2 łyżkami oliwy i solą. Rozłóż na wierzchu calzone. Piecz przez 20 - 25 minut w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 230 stopni aż calzone przybiorą złotobrązowy kolor.

 

SMACZNEGO!

 

*Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl

 

Farfalline z pieczoną piersią indyka

Farfalline z pieczoną piersią indyka

SKŁADNIKI: Na pieczeń z piersi indyka: - 1/2 kg piersi z indyka - sól - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka oleju z pestek winogron Na sos: - 20 dag mielonej wołowiny - 20 dag mielonej piersi indyka - 1 cebula - 1/2 marchewki - 1/4 pietruszki - 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g - koncentrat pomidorowy 30 % - 4 szklanki bulionu - sól do smaku - pieprz mielony do smaku - mielona papryka słodka do smaku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - suszony , zmielony czosnek do smaku - 1 listek laurowy - 1 ziele angielskie - 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego - cukier do smaku - 4 łyżki oleju z pestek winogron Makaron: - 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno) - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. *Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl

Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Składniki:
-  50 dag ziemniaków (obranych),
-  25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
-  50 dag kaszy gryczanej,
-  około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
-  10 dag słoniny,
-  sól, pieprz, mięta,
-  1 jajko.

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowaną kaszę dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 30 minut. Ze słoniny wytapiamy skwarki i dodajemy do ziemniaków. Następnie do farszu dodajemy pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.pieknywschod.pl

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)


Składniki (na 4 porcje)
 -  500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-  1 mała czerwona cebula
-  kilka łodyg szczypioru
-  3/4 szklanki bułki tartej
-  1 jajko
-  1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
-  mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
-  sól, pieprz
-  oliwa

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!

Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

 

 

Składniki dla 2-3 osób:

-  0,5 kg wieprzowin,
-  kawałek wędzonej kiełbasy,
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-  2-3 ogórki kiszone,
-  1 czerwona papryka,
-  1 duża cebula pokrojona w kostkę,
-  1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
-  liść laurowy, ziele angielskie,
-  sól, pieprz,
-  0,5l bulionu,
-  łyżka mąki, tłuszcz do obsmażania.
 

 

Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni i przekładamy do dużego garnka, na tym samym tłuszczu rumienimy cebulę, a na koniec wędzonkę posypujemy mąką i lekko podsmażamy. Podsmażone składniki dorzucamy do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalewamy bulionem i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz oraz posiekaną paprykę oraz paprykę w proszku. Forszmak dusimy do miękkości przez około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone, doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub puree ziemniaczany. Do smaku można też zabielić śmietaną.

 

*Przepis pochodzi z www.pieknywschod.pl

JASKÓŁCZE GNIAZDA

JASKÓŁCZE GNIAZDA

 

Składniki:
- 4 szerokie plastry wołowiny bez kości
- 6 jaj
- 60 dag mięsa wieprzowego mielonego
- 2 cebul
- 2 małe pory
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz naturalny
- musztarda
 

Wykonanie:
Płaty mięsa umyć i mocno rozbić z jednej strony. Wieprzowe mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i pokrojonym drobno porem, dwoma surowymi jajami, dodać sól, pieprz do smaku.
Pozostałe 4 jaja ugotować na twardo i obrać.
Roladę od rozbitej strony posmarować musztardą i lekko posolić, nałożyć warstwę zmielonego mięsa z przyprawami o grubości 1 cm pozostawiając brzegi płata wolne. Na środek każdego płata nałożyć jaja. Zebrać krawędzie płata mięsnego i związać nitką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po silnym zrumienieniu polać wodą lub wywarem i dusić do miękkości.
Gdy gniazda będą miękkie wyjąc je z sosu i zagęścić go niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, po czym ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i nie przerywając mieszania wlać do pozostałej jego części.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Kawałki mięsa przekroić w połowie uzyskując porcje z widocznym w przekroju jajem.

*Przepis pochodzi z www.potrawyregionalne.pl

Kołduny z jagnięciną
ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska (Hańderek)
  • 150g kremowego serka
  • 8 dużych listków sałaty
  • 1/2 papryki
  • 1 ogórek szklarniowy

 

 

1. Placki tortilli smarujemy serkiem.

2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek.

3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm i wykładamy na talerz.

Smacznego!

 

 

 

 

Pierekaczewnik

Pierekaczewnik

Składniki:
-  mąka pszenna 500g 
-  jajka 85g 
-  woda 250ml 
-  wołowina 600g 
-  duża cebula 
-  pieprz, sól
-  masło 500g

 

Przygotowanie:
Wołowinę drobniutko siekamy. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Zabieramy się za ciasto. Do mąki dodajemy jajka, sól i zagniatamy dodając wodę tak aby ciasto było jedwabiste i elastyczne. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 mm. Układamy jeden na drugim każdy smarując obficie masłem. Na ostatni placek posmarowany masłem wykładamy równomiernie farsz, zawijamy w roladę, a następnie skręcamy w ślimaka.

Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia. Smarujemy wierzch resztą masła i pieczemy około 60-80minut w 180 stopniach. Po około 40 minutach sprawdzamy i ewentualnie przykrywamy wierzch aby się nie przypalił.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z www.zpierwszegotloczenia.pl

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:
-  1 kg ziemniaków,
-  200g szynki Spod Powału (Hańderek),
-  1 mała cebula,
-  1,5 łyżki mąki,
-  1 jajko,
-  sól, pieprz,
-  olej do smażenia.

Sos pieczarkowy:-  300g pieczarek,
-  1 cebula,
-  200 ml śmietany 30%,
-  50g masła,
-  sól, pieprz.

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podawaj ciepłe z sosem pieczarkowym.

 

 *Inspiracja zaczerpnięta z www.tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com

Caldo Gallego

Caldo Gallego

Caldo Gallego
(smaki Galicji hiszpańskiej)

Składniki:
-  Fasola biała  - 1 szklanka   
-  Kiełbasa  - 300 g   
-  Golonka wieprzowa  - 500 g           
-  Cebula - 1 sztuka   
-  Czosnek - 2 ząbki  
-  Słonina - 50 g        
-  Seler korzeniowy - ¼ sztuki
-  Papryka zielona - 1 sztuka 
-  Rzepa – ½ sztuki   
-  Ziemniaki - 2 sztuki
-  Sól, pieprz

 
1. Wsyp fasolę do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw w wodzie na noc.
2. Odsącz fasolę i wsyp do garna z 3 litrami wody.
3. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną paprykę i cebulę.
4. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
5. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 1,5 godziny.
6. Pokrój kiełbasę w plastry a ziemniaki i rzepę obierz i pokrój w kostkę.
7. Do garnka wrzuć kiełbasę, ziemniaki i rzepę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
8. Przypraw solą i pieprzem.

 

*Przepis pochodzi z www.niam.pl

 

1 7 8 9