Archiwa: Recipes

Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki

Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki

Składniki:
-  szynka Złocista (Hańderek)
-  puszka pulpy pomidorowej z bazylią
-  sok z pomidorów
-  seler naciowy
-  mleko kokosowe
-  kawałek selera
-  kawałek cukinii
-  marchewka
-  kawałek białej cebuli
-  cebula czerwona
-  pół łyżeczki curry
-  sól drobnoziarnista jodowana
-  mieszanka suszonych włoskich ziół
-  kasza gryczana ugotowana na sypko
-  olej z ostropestu
-  oliwa z oliwek

 

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.

Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.

W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.

Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.

Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.

Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem

Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.

Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.

Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl

Sałatka z kaszą bulgur i karczkiem.

Sałatka z kaszą bulgur i karczkiem.

Składniki: - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 100 g karczek kruchy |Hańderek| - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki owoców granatu - 1 figa - 1 łyżeczka masła - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 papryki żółtej - 5 rzodkiewek - sól, pieprz. Przygotowanie: Kaszę przepłukać wsypać do miski. Dodać masło, sól i pieprz do smaku. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn, jeśli nie, to resztę odlać. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki w półplasterki a karczek w paseczki. Zimną kaszę wymieszać z paprykami, rzodkiewką, pietruszką, karczkiem i połową owoców granatu. Resztę owoców rozsypać na sałatce i dodać pokrojoną figę. Smacznego.     https://ala-piecze.blogspot.com

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Składniki :
-   15 średnich pieczarek
-   1 czerwona papryka
-   1 cebula
-   250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
-   200g sera żółtego
-   2 jajka
-   sól, pieprz
-   oregano
-   olej

 

Przygotowanie :

Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Pieczone ziemniaki z szynką

Pieczone ziemniaki z szynką

Składniki:

- 10 średnich ziemniaków

- 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)

- 1 cebula

- 2 łyżki oleju

- sól

 

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.

Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.

Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka

i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.

Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Ślimaczki na sałacie z malinami

Ślimaczki na sałacie z malinami

Składniki:
6 plastrów piersi pieczonej z indyka (Hańderek)
6 łyżek ziołowego serka kanapkowego
1 główka kruchej lodowej sałaty
20 dag świeżych malin
natka pietruszki (do posypania)

 

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki  soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki ziół do sałatek
Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, posmaruj po łyżce serkiem kanapkowym. Potem zawiń ciasno w roladki i włóż na godzinę do lodówki, aby masa stężała. Pokrój na plastry.

Sałatę umyj, poszarp na małe kawałki i ułóż na półmisku. Następnie ułóż „ślimaczki” z wędliny i  posyp malinami oraz posiekaną natką pietruszki.

Sos:

Oliwę utrzyj z ziołami, miodem oraz sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przed podaniem sałatkę.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.waniliaikardamon.blogspot.com

Roladki z Szynki Chłopa z nadzieniem serowo warzywnym

Roladki z Szynki Chłopa z nadzieniem serowo warzywnym

Składniki:

 
-  6 plastrów szynki Chłopa (Hańderek)
-  200 g twarogu półtłustego
-  4-5 rzodkiewek
-  1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
-  1 łyżka drobno posiekanego koperku
-  2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
-  1-2 łyżki majonezu
-  sól, biały pieprz.

 

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Na foli spożywczej ułożyć szynkę na "zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

 

 

Szynka Chłopa nadziewana pastą z zielonego groszku

Szynka Chłopa nadziewana pastą z zielonego groszku

-  10-12 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
-  1 puszka groszku
-  3 łyżki majonezu
-  pół pęczka szczypiorku
-  2 ząbki czosnku
-  sól, pieprz - do smaku
-  1 łyżeczka soku z cytryny
-  sałata, papryka, kwiaty ziół - do dekoracji.

 

 

Groszek odsączamy z zalewy, wkładamy razem z innymi produktami do kubka blendera i dokładnie miksujemy. Przekładamy do dekoratora cukierniczego z większym otworem.
Na plastrach szynki lekko smarujemy masę, zwijamy i nakładamy do środka porcje zielonej masy.
Układamy na półmisku, dekorujemy sałatą i papryką oraz kwiatkami ziół (polecam kwiaty hyzopu ;-).

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

 

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

-  1 opak.  tortellini 250g
-  1 papryka czerwona
-  pół cebuli
-  garść oliwek czarnych
-  garść sałaty (rukola i roszponka)
-  garść łuskanego słonecznika
-  5 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
-  3-4 łyżeczki miodu
-  oliwa
-  sól, pieprz
-  1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy partiami, aż szynka „złapie” złoty kolor. Skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę a oliwki na plasterki. Sałaty lekko skubiemy palcami i dodajemy wystudzone tortellini. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie „podskakiwać”.

Podpieczoną szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki.

Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Składniki:
-  2 litry rosołu z kaczki lub kury
-  szynka Od Dziedzica (Hańderek) pokrojona w cienkie plastry
-  łyżka miodu
-  grzanki

 

zupa czerwona:
-  1 papryka czerwona
-  2 marchewki z rosołu
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz
-  2 łyżeczki cukru
-  szczypta chili
-  oregano

 

zupa zielona:
-  450 g bobu (mrożony)
-  1 cebula
-  1 pietruszka z rosołu
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.

 

 

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż miejscami się przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków, do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, a następnie przyprawiamy do smaku. Do drugiego wsypujemy bób, cebulę i pietruszkę.

Obydwie zupy gotujemy ok. 30 minut a następnie miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie)  lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.

Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra.

Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła, rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym.

Dekorujemy zupę i podajemy ciepłą z grzankami.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem

Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem

Składniki:

-  liście rzodkiewki
-  grillówki białe (Hańderek)
-  pomidory w puszce (przecier)
-  czosnek
-  oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia
-  cukinia baby
-  4 jaja
-  ser koryciński lub mozzarella
-  sól i pieprz do smaku.

 

Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie liście. W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.

Dodajcie czosnku. Następnie wlejcie pomidory.

Doprawcie do smaku solą i pieprzem, oliwą z czosnkiem.

Zamknijcie pokrywką i niech się powoli dusi.

Po chwili włóżcie grillówki białe -  niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem.

Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.

Kiedy liście prawie znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości.

Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.

Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się...ciągnie .

Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się podgrzeją, gdyż trochę leżały "na boku" i zdążyły wystygnąć. Podawać z rzodkiewką.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl

Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek

Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek

Składniki:
-  1 kg ziemniaków
-  6 ogórków konserwowych
-  5 ząbków czosnku
-  2 łyżeczki musztardy
-  6 łyżek majonezu
-  pieprz
-  sól

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodać do ziemniaków i ogórków, całość wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Do grillowanych kiełbasek jak znalazł.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://kuchniaipodroze.blogspot.com

Sałatka FIT

Sałatka FIT

Składniki

     
-  kiełbasa sołtysa (HAŃDEREK)
-  cukinia baby
-  czerwona papryka
-  ananas
-  rucola
-  liście rzodkiewki
-  bazylia
-  ser koryciński
-  crema con Aceto Balsamico di Modena IGP classica
-  olej rzepakowy do smaku.

 

Ananasa pokrój w plastry, grilluj jako pierwszego. Pokrój w trójkąty. Następnie grilluj pokrojoną w plastry cukinię.

Na półmisku skomponuj sałatkę zaczynając od liści rzodkiewki i rucoli.

Dopraw do smaku solą i pokrop olejem.

Międzyczasie pokrój w paski paprykę, tę wykorzystamy bez grillowania.

Grilluj kiełbasę sołtysa uprzednio pokrojoną w plastry. Grilluj ją jako ostatnią i wkomponuj w sałatkę na samym końcu ,aby była jeszcze dość ciepła przed podaniem.

Ser koryciński pokrój w grubsze trójkąty.

Całość dopraw zygzakami z włoskiego kremu z octem balsamicznym.

SMACZNEGO!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.zkuchnidokuchni.pl

 

 

 

Zapiekane bułki faszerowane szynką

Zapiekane bułki faszerowane szynką

SKŁADNIKI:
-  4 bułki kajzerki,
-  200g pieczarek,
-  150g Szynki z Wędzarni (Hańderek),
-  1 cebula,
-  1 pomidor,
-  60g sera żółtego,
-  oliwa,
-  sól, pieprz,
-  zioła prowansalskie.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na oliwie podsmaż pieczarki razem z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.

2. Szynkę pokrój w paski. Pomidora pokrój w półplasterki. Z bułeczek obetnij wierzchołki a następnie usuń wnętrze, robiąc wgłębienia na farsz

3. Wgłębienia w bułeczkach wypełnij podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprósz ponownie do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty pokrój w paski a potem ułóż na wierzchu bułeczek.

4. Tak przygotowane bułki połóż na blaszce i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com

Bułeczki z polędwicą i serem

Bułeczki z polędwicą i serem

Składniki : 


500g mąki + do podsypania
5 dag drożdży
3 jajka
1 nie pełna  szklanka mleka
2 łyżeczki soli
100 g masła

Dresing Roleski 
kilka plastrów żółtego sera 
3 plastry polędwicy Hańderek

Wykonanie :

Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży  zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około 20 minut. W moim piekarniku tak się upiekły ale Wy znacie swój piekarnik więc musicie czas kontrolować.


Smacznego :)

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/02/bueczki-z-poledwica-i-serem.html

Roladki z szynką i jajkiem

Roladki z szynką i jajkiem

Składniki:
-  kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)

Masa jajeczno-brokułowa:
-  4 jajka
-  ½ świeżego brokułu
-  50g sera żółtego
-  ½ papryki czerwonej
-  ½ cebuli
-  pęczek świeżego szczypioru
-  2 łyżki majonezu
-  sól i pieprz do smaku
-  sałata do wystroju talerza
-  szczypiorek do zawiązania

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.

Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

 

 

Surówka z polędwicą z kurczaka

Surówka z polędwicą z kurczaka


Składniki: 
-  garść roszponki
-  rzodkiewki
-  zielony ogórek
-  por
-  pomidorki koktajlowe
-  natka pietruszki
-  polędwica z kurczaka Hańderek
-  krem balsamiczny o smaku figowym

 

Przygotowanie:

Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Zupa meksykańska z szynką

Zupa meksykańska z szynką

Składniki:
-  300g szynki upieczonej (Hańderek)
-  200g pieczarek
-  połowę brokułu
-  puszka czerwonej fasoli
-  pół puszki kukurydzy
-  czerwona papryka
-  cebula
-  ząbek czosnku
-  puszka pomidorów
-  kawałek pora
-  2 marchewki
-  sól, pieprz
-  liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
-  łyżka sosu sojowego
-  pół łyżeczki ostrej pasty chili
-  4 łyżki mleka
-  4 ziemniaki (średniej wielkości)
-  1 - 1,5 l wody w zależności od tego jaką chcemy gęstość

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy najpierw litr wody (w razie potrzeby dodajcie jej więcej). Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Zagotowujemy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby marchewka się podgotowała.

W tym czasie pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, na koniec wrzucamy posiekaną cebulę i por oraz pokrojoną paprykę (w kostkę), wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki.

Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i brokuły, czekamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, sos sojowy, pastę chili (można dodać chili w proszku lub ostrą paprykę). Pomidory w puszce przekładamy do miski i rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy pomidory do zupy, mleko i podsmażoną szynkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa ma mieć zdecydowany smak, być aromatyczna i wyrazista. Jeżeli będzie taka potrzeba to teraz dodajemy wody.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą.

Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą.

 

-  3 pętka kiełbasy bekonowej (Hańderek)

-  1/2 szklanki kaszy bulgur

-  kilka gałązek lubczyku

-  2 marchewki

-  kawałek pora

-  kawałek selera

-  pęczek pietruszki

-  4 duże ziemniaki

-  domowa vegeta, pieprz do smaku

-  3 ziarenka ziela angielskiego

 

 

Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę.

Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świeży lubczyk można kupić w doniczce w marketach. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawę vegeta. Gotujemy na małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze niezbyt miękkie dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Można zabielić zupę mlekiem lub śmietanką 12%. Jeśli lubicie bardziej gęste zupy można dodać więcej kaszy bulgur lub ziemniaków. Wedle uznania.

Życzymy smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Składniki (na 2 pizze):

Ciasto:
-  150g mąki z pszenicy durum
-  7g świeżych drożdży
-  łyżeczka cukru
-  ok. 100 ml wody
-  oliwa z oliwek
 

Sos i dodatki:
-  pomidory z puszki
-  ser caciocavallo, ricotta (
-  pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
-  kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
-  cebula (ilość wg uznania)
-  2 ząbki czosnku
-  suszone pomidory
-  natka pietruszki lub bazylia
 
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.

Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.

Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.

Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.

I odstawić na następne pół godziny.

Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.

Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.

Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.

Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

·         15 dag mąki krupczatki

·         15 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

·         1 łyżka śmietany 18%

·         2 żółtka

·         sól

 

Nadzienie:

·         6 jajek

·         400 ml śmietanki 22%

·         20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)

·         1 cebula

·         1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona

·         1 łyżka zupy cebulowej z torebki

·         szczypta gałki muszkatołowej do smaku

·         sól do smaku

·         pieprz biały do smaku

·         natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.

Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

 

Nadzienie:

3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

 

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta). 

Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.

Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.


Ciasto:
-  25 dag mąki
-  3 jajka
-  2 łyżki mleka
-  10 dag margaryny
-  1/2 łyżeczki soli.
 
Nadzienie:
-  1 duża cebula
-  3 marchewki
-  1 pietruszka
-  1 por
-  1/4 selera
-  1 łyżeczka słodkiej papryki
-  1/2 łyżeczki ostrej papryki
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  1/2 szklanki wody
-  kiełbasa Żywiecka Pieczona (Hańderek)
-  sos sojowy
-  pieprz
-  sól.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 30 min. 
 
Nadzienie:
Cebulę i por pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i po zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać. Na koniec dodać koncentrat, wodę oraz wszystkie przyprawy do smaku i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki.
 
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć plasterki kiełbasy, na to wyłożyć podsmażone warzywa, a na wierzch znów ułożyć plasterki kiełbasy. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min. 
Do tego czerwony barszczyk i SMACZNEGO!


Inspiracja pochodzi z

http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2016/02/pikantna-tarta-z-warzywami-i-kiebasa.html

 

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Babeczki z pastą jajeczną i szynką

Składniki:

Ciasto:
-  250 gram mąki orkiszowej
-  125 gram masła
-  1 jajko
-  1 łyżka śmietany 18%
-  1/3 łyżeczki soli

Farsz:
-  10 jajek ugotowanych na twardo
-  200 gram Szynki z Wędzarni (Hańderek)
-  5 łyżek majonezu
-  1 łyżka musztardy
-  sól, pieprz
-  tłuszcz do foremek.

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowane jajka obieramy, razem z szynką kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanym farszem.

Smacznego!

 

ZDJECIE W ZAŁĄCZNIKU

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

Pizza z kaczką po chińsku

Pizza z kaczką po chińsku

Składniki: - 6 x ok 15 cm średnicy placki z gotowego ciasta do pizzy - 300 ml chińskiego sosu do BBQ (grillowania) - 100g chińskiej kapusty pociętej w paski - 1 żółta papryka pocięta w paski - 1 czerwona papryka pocięta w paski - 100g pociętych w paski grzybów Shiitake - 1 podwójna pierś kaczki (świeżo uduszona na patelni) - szalotka do ozdoby Przygotowanie: Potnij mięso z piersi kaczki w wąskie paski. Rozprowadź chiński sos BBQ na placku ciasta do pizzy. Rozłóż na placku kapustę, obie papryki, grzyby i kawałki kaczki. Rozprowadź sos również na górze. Obłóż szalotką. Ułóż placek na blaszce i wstaw na ok. 12-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200oC. 个饱 (Smacznego)

1 3 4 5 6 7 10