Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Składniki:
-  1 kg ziemniaków
-  1 łyżeczka masła
-  1 mała cebula
-  1 ząbek czosnku
-  3-4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
-  3-4 łyżki mąki pszennej
-  sól, pieprz
-  bułka tarta do panierowania
-  olej do smażenia.

 
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, gorące rozgnieć widelcem lub przepuść przez praskę.  W międzyczasie obierz i drobniutko pokrój cebulę. Umaż ją na niewielkiej ilości oleju - do zeszklenia. Cebulę przełóż do ziemniaków. Dodaj żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i połącz ją delikatnie z ziemniakami. Na końcu stopniowo wymieszaj z mąką. Ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. Kulki spłaszcz, każdą panieruj lekko w bułce tartej i ułóż na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Smaż  z obu stron po kilka minut, na rumiano. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj z ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com

Makaron z kiełbasą

Makaron z kiełbasą

Składniki:
-  30 dag makaronu penne
-  2 małe cebule
-  2 ząbki czosnku
-  15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
-  20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  1 łyżka oliwy
-  10 dag twardego owczego sera pecorino romano
-  natka pietruszki do posypania
-  sól himalajska do smaku
-  pieprz czarny, świeżo mielony.

 
Sposób przygotowania:-  Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
-  Na dużej patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę  oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.

Podawać od razu gorące.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Ciasto:
-  500g mąki
-  1 szklanki wody
-  10g drożdży
-  1 łyżka cukru
-  25g oliwy.

 


Nadzienie na 3 szt.:-  300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
-  papryka
-  pomidorki cocktailowe
-  ser gouda
-  oliwki
-  pieczarki
-  kukurydza
-  sos pomidorowy
-  oregano.

 
Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
 
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania.
Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy.
Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód.
Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Drożdżowe słoneczko z szynką

Drożdżowe słoneczko z szynką

Ciasto:
-   180 ml ciepłej wody
-   20 g świeżych drożdży
-   szczypta cukru
-   400 g mąki pszennej
-   1 jajko
-   15 g oleju rzepakowego
-   pół łyżeczki soli
-   jajko do posmarowania ciasta
-   garść łuskanych ziaren słonecznika.

 

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

 

Farsz:
-   0,5 kg pieczarek
-   1 średnia cebula
-   200 g szynki Zrazowej (Hańderek)
-   250 g sera żółtego
-   kostka rosołowa
-   sól, pieprz
-   łyżka oleju kokosowego.

 

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.

Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki.

Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu.

 

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz.

Jeden okrąg ciasta umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej miseczki jaką posiadacie w domu. Dookoła niej zostawiamy około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto.

Całość posypujemy tartym żółtym serem.

 

Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka zaczynając od środka, czyli od miseczki do zewnątrz, tworząc promienie. Ma wyjść 16 promieni. Promienie podwijamy "otwartą" częścią do góry.

Jajko rozbijamy z odrobiną wody i cienko smarujmy słoneczko, po czym obficie posypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000C przez 25 minut.

SMACZNEGO!

Zapiekanka z szynką à la pizza

Zapiekanka z szynką à la pizza

 

 

Składniki:

-  300g makaronu
-  300g szynka ze wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 puszka kukurydzy
-  100g czarnych oliwek
-  500g pieczarek
-  2 cebule
-  500g przecieru pomidorowego
-  150g mozzarelli
-  10 pomidorków koktajlowych
-  1 łyżeczka ziół prowansalskich
-  1 łyżeczka bazylii
-  1 łyżeczka oregano
-  1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
-  sól, pieprz
-  olej.

 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.

3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://szefowa-kuchni.blogspot.com

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

 

 

Ciasto:
-  1 szklanka mąki żytniej chlebowej
-  0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
-  15 g. świeżych drożdży
-  0,5 łyżeczki miodu
-  duża szczypta soli (do smaku)
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego
-  1 łyżeczka suszonego majeranku
-  3 łyżki oliwy
-  ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatkowo:
-  kiełbasa Dymiona (Hańderek)
-  1-2 młode, zielone cukinie
-  musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
-  tarta mozzarella
-  oliwa
-  sól, pieprz, majeranek
-  masło do natłuszczenia formy
-  mąka do oprószenia formy
-  mleko do posmarowania boków ciasta.

 

Przygotowanie:

Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.

Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).

Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu

Ciasto:
-  500g mąki
-  1 szklanki wody
-  10g drożdży
-  1 łyżka cukru
-  25g oliwy.

 

Nadzienie na 3 szt.:
-  300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
-  papryka
-  pomidorki cocktailowe
-  ser gouda
-  oliwki
-  pieczarki
-  kukurydza
-  sos pomidorowy
-  oregano.

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. 

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Sałatka z roszponką, szynką i orzechami nerkowca w miodowym dresingu.

Sałatka z roszponką, szynką i orzechami nerkowca w miodowym dresingu.

 

 

 

Składniki:
-  220g mango
-  180g Szynki Spod Powału (Hańderek)
-  200g roszponki
-  kulki sera mozarella
-  2 łyżki oliwy
-  2 łyżeczki soku z cytryny
-  3 łyżeczki miodu
-  sos balsamico
-  orzechy nerkowca do posypania

 

 

Mango pokrój w kostkę, Szynkę w paseczki. Roszponkę ułóż na talerzu. Dodać pokrojone mango i szynkę oraz kulki mozzarelli. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Dresingiem polać sałatkę. Całość posypać orzechami nerkowca i delikatnie polać sosem balsamico. Podawać bez zwłoki J.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki

Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki

Składniki:
-  szynka Złocista (Hańderek)
-  puszka pulpy pomidorowej z bazylią
-  sok z pomidorów
-  seler naciowy
-  mleko kokosowe
-  kawałek selera
-  kawałek cukinii
-  marchewka
-  kawałek białej cebuli
-  cebula czerwona
-  pół łyżeczki curry
-  sól drobnoziarnista jodowana
-  mieszanka suszonych włoskich ziół
-  kasza gryczana ugotowana na sypko
-  olej z ostropestu
-  oliwa z oliwek

 

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.

Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.

W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.

Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.

Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.

Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem

Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.

Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.

Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl

Sałatka z kaszą bulgur i karczkiem.

Sałatka z kaszą bulgur i karczkiem.

Składniki: - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 100 g karczek kruchy |Hańderek| - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki owoców granatu - 1 figa - 1 łyżeczka masła - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 papryki żółtej - 5 rzodkiewek - sól, pieprz. Przygotowanie: Kaszę przepłukać wsypać do miski. Dodać masło, sól i pieprz do smaku. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn, jeśli nie, to resztę odlać. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki w półplasterki a karczek w paseczki. Zimną kaszę wymieszać z paprykami, rzodkiewką, pietruszką, karczkiem i połową owoców granatu. Resztę owoców rozsypać na sałatce i dodać pokrojoną figę. Smacznego.     https://ala-piecze.blogspot.com

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Składniki :
-   15 średnich pieczarek
-   1 czerwona papryka
-   1 cebula
-   250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
-   200g sera żółtego
-   2 jajka
-   sól, pieprz
-   oregano
-   olej

 

Przygotowanie :

Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Pieczone ziemniaki z szynką

Pieczone ziemniaki z szynką

Składniki:

- 10 średnich ziemniaków

- 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)

- 1 cebula

- 2 łyżki oleju

- sól

 

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.

Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.

Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka

i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.

Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Ślimaczki na sałacie z malinami

Ślimaczki na sałacie z malinami

Składniki:
6 plastrów piersi pieczonej z indyka (Hańderek)
6 łyżek ziołowego serka kanapkowego
1 główka kruchej lodowej sałaty
20 dag świeżych malin
natka pietruszki (do posypania)

 

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki  soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki ziół do sałatek
Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, posmaruj po łyżce serkiem kanapkowym. Potem zawiń ciasno w roladki i włóż na godzinę do lodówki, aby masa stężała. Pokrój na plastry.

Sałatę umyj, poszarp na małe kawałki i ułóż na półmisku. Następnie ułóż „ślimaczki” z wędliny i  posyp malinami oraz posiekaną natką pietruszki.

Sos:

Oliwę utrzyj z ziołami, miodem oraz sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przed podaniem sałatkę.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.waniliaikardamon.blogspot.com

Roladki z Szynki Chłopa z nadzieniem serowo warzywnym

Roladki z Szynki Chłopa z nadzieniem serowo warzywnym

Składniki:

 
-  6 plastrów szynki Chłopa (Hańderek)
-  200 g twarogu półtłustego
-  4-5 rzodkiewek
-  1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
-  1 łyżka drobno posiekanego koperku
-  2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
-  1-2 łyżki majonezu
-  sól, biały pieprz.

 

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Na foli spożywczej ułożyć szynkę na "zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

 

 

Szynka Chłopa nadziewana pastą z zielonego groszku

Szynka Chłopa nadziewana pastą z zielonego groszku

-  10-12 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
-  1 puszka groszku
-  3 łyżki majonezu
-  pół pęczka szczypiorku
-  2 ząbki czosnku
-  sól, pieprz - do smaku
-  1 łyżeczka soku z cytryny
-  sałata, papryka, kwiaty ziół - do dekoracji.

 

 

Groszek odsączamy z zalewy, wkładamy razem z innymi produktami do kubka blendera i dokładnie miksujemy. Przekładamy do dekoratora cukierniczego z większym otworem.
Na plastrach szynki lekko smarujemy masę, zwijamy i nakładamy do środka porcje zielonej masy.
Układamy na półmisku, dekorujemy sałatą i papryką oraz kwiatkami ziół (polecam kwiaty hyzopu ;-).

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

 

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

-  1 opak.  tortellini 250g
-  1 papryka czerwona
-  pół cebuli
-  garść oliwek czarnych
-  garść sałaty (rukola i roszponka)
-  garść łuskanego słonecznika
-  5 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
-  3-4 łyżeczki miodu
-  oliwa
-  sól, pieprz
-  1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy partiami, aż szynka „złapie” złoty kolor. Skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę a oliwki na plasterki. Sałaty lekko skubiemy palcami i dodajemy wystudzone tortellini. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie „podskakiwać”.

Podpieczoną szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki.

Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Składniki:
-  2 litry rosołu z kaczki lub kury
-  szynka Od Dziedzica (Hańderek) pokrojona w cienkie plastry
-  łyżka miodu
-  grzanki

 

zupa czerwona:
-  1 papryka czerwona
-  2 marchewki z rosołu
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz
-  2 łyżeczki cukru
-  szczypta chili
-  oregano

 

zupa zielona:
-  450 g bobu (mrożony)
-  1 cebula
-  1 pietruszka z rosołu
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.

 

 

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż miejscami się przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków, do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, a następnie przyprawiamy do smaku. Do drugiego wsypujemy bób, cebulę i pietruszkę.

Obydwie zupy gotujemy ok. 30 minut a następnie miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie)  lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.

Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra.

Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła, rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym.

Dekorujemy zupę i podajemy ciepłą z grzankami.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem

Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, białą kiełbasą i jajem

Składniki:

-  liście rzodkiewki
-  grillówki białe (Hańderek)
-  pomidory w puszce (przecier)
-  czosnek
-  oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia
-  cukinia baby
-  4 jaja
-  ser koryciński lub mozzarella
-  sól i pieprz do smaku.

 

Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie liście. W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.

Dodajcie czosnku. Następnie wlejcie pomidory.

Doprawcie do smaku solą i pieprzem, oliwą z czosnkiem.

Zamknijcie pokrywką i niech się powoli dusi.

Po chwili włóżcie grillówki białe -  niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem.

Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.

Kiedy liście prawie znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości.

Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.

Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się...ciągnie .

Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się podgrzeją, gdyż trochę leżały "na boku" i zdążyły wystygnąć. Podawać z rzodkiewką.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl

Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek

Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek

Składniki:
-  1 kg ziemniaków
-  6 ogórków konserwowych
-  5 ząbków czosnku
-  2 łyżeczki musztardy
-  6 łyżek majonezu
-  pieprz
-  sól

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodać do ziemniaków i ogórków, całość wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Do grillowanych kiełbasek jak znalazł.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://kuchniaipodroze.blogspot.com

Sałatka FIT

Sałatka FIT

Składniki

     
-  kiełbasa sołtysa (HAŃDEREK)
-  cukinia baby
-  czerwona papryka
-  ananas
-  rucola
-  liście rzodkiewki
-  bazylia
-  ser koryciński
-  crema con Aceto Balsamico di Modena IGP classica
-  olej rzepakowy do smaku.

 

Ananasa pokrój w plastry, grilluj jako pierwszego. Pokrój w trójkąty. Następnie grilluj pokrojoną w plastry cukinię.

Na półmisku skomponuj sałatkę zaczynając od liści rzodkiewki i rucoli.

Dopraw do smaku solą i pokrop olejem.

Międzyczasie pokrój w paski paprykę, tę wykorzystamy bez grillowania.

Grilluj kiełbasę sołtysa uprzednio pokrojoną w plastry. Grilluj ją jako ostatnią i wkomponuj w sałatkę na samym końcu ,aby była jeszcze dość ciepła przed podaniem.

Ser koryciński pokrój w grubsze trójkąty.

Całość dopraw zygzakami z włoskiego kremu z octem balsamicznym.

SMACZNEGO!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.zkuchnidokuchni.pl

 

 

 

Zapiekane bułki faszerowane szynką

Zapiekane bułki faszerowane szynką

SKŁADNIKI:
-  4 bułki kajzerki,
-  200g pieczarek,
-  150g Szynki z Wędzarni (Hańderek),
-  1 cebula,
-  1 pomidor,
-  60g sera żółtego,
-  oliwa,
-  sól, pieprz,
-  zioła prowansalskie.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na oliwie podsmaż pieczarki razem z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.

2. Szynkę pokrój w paski. Pomidora pokrój w półplasterki. Z bułeczek obetnij wierzchołki a następnie usuń wnętrze, robiąc wgłębienia na farsz

3. Wgłębienia w bułeczkach wypełnij podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprósz ponownie do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty pokrój w paski a potem ułóż na wierzchu bułeczek.

4. Tak przygotowane bułki połóż na blaszce i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com

Bułeczki z polędwicą i serem

Bułeczki z polędwicą i serem

Składniki : 


500g mąki + do podsypania
5 dag drożdży
3 jajka
1 nie pełna  szklanka mleka
2 łyżeczki soli
100 g masła

Dresing Roleski 
kilka plastrów żółtego sera 
3 plastry polędwicy Hańderek

Wykonanie :

Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży  zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około 20 minut. W moim piekarniku tak się upiekły ale Wy znacie swój piekarnik więc musicie czas kontrolować.


Smacznego :)

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/02/bueczki-z-poledwica-i-serem.html

Roladki z szynką i jajkiem

Roladki z szynką i jajkiem

Składniki:
-  kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)

Masa jajeczno-brokułowa:
-  4 jajka
-  ½ świeżego brokułu
-  50g sera żółtego
-  ½ papryki czerwonej
-  ½ cebuli
-  pęczek świeżego szczypioru
-  2 łyżki majonezu
-  sól i pieprz do smaku
-  sałata do wystroju talerza
-  szczypiorek do zawiązania

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.

Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

 

 

1 3 4 5 6 7 10