Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

Obrane ziemniaki utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski, zalać wrzątkiem – tak aby je przykrył. Od razy szczelnie przykryć miskę i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić. Dodać do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem i starannie wymieszać. W oddzielnej miseczce ubić trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przełożyć go na drugą stronę i dalej smażyć pod pokrywką kolejne 5 minut. Podawać na gorąco.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Kolacja dla dzieci
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Gotowe w 25 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Składniki (patelnia średnica 15 cm):
2 niewielkie ziemniaki
3-4 suszone pomidory z zalewy
kilka plasterków szynki Spod Powału (Hańderek)
pół cebuli
1-2 łyżki tartej mozzarelli
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia.

Sposób przygotowania