Omlet z szynką i suszonymi pomidorami
Obrane ziemniaki utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski, zalać wrzątkiem – tak aby je przykrył. Od razy szczelnie przykryć miskę i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić. Dodać do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem i starannie wymieszać. W oddzielnej miseczce ubić trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przełożyć go na drugą stronę i dalej smażyć pod pokrywką kolejne 5 minut. Podawać na gorąco.