Obiad w 30 minut! Rozgrzewający kociołek z soczewicą i kabanosami

Obiad w 30 minut! Rozgrzewający kociołek z soczewicą i kabanosami

Kiedy mróz na dobre rozgości się za oknem, mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Gorące, sycące danie pełne aromatu i smaku. Najlepiej jednogarnkowe i z mięsnym dodatkiem. Proponujemy kociołek z soczewicą i kabanosami, który przyjemnie rozgrzeje nawet w najzimniejsze dni.

Kociołek, czyli danie jednogarnkowe

Skąd wziął się pomysł na kociołek? To jednogarnkowe danie nazywane też prażonką, pieczonką lub duszonką wzięło się z tradycji myśliwskich. Jego ideą jest łatwość ugotowania dania na ognisku, wykorzystując żeliwny garnek postawiony bezpośrednio na palenisku lub zawieszony nad nim na trójnogu. Tradycyjny myśliwski kociołek zastąpiły dziś przepisy na dania z kociołka, których wcale nie przyrządza się już nad ogniem. Założenie jest jednak nadal to samo: ma być szybko, smacznie i dużo.

Kociołek z soczewicą i kabanosami

Jak przygotować kociołek z soczewicą i kabanosami? Tę wersję klasycznego kociołka przygotujesz w 30 minut, więc żaden głodny nie będzie musiał długo czekać, żeby rozgrzać się i nasycić potrawą pachnącą papryką, pomidorami i mięsem. Przepis na kociołek z kabanosów i soczewicy jest bardzo prosty.

 

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 5
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy
30 dag kabanosów wieprzowych Hańderek
2 marchewki
1 cukinia
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 pomidor
2 suszone pomidory z oleju
2 łyżki oliwy
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta ostrej papryki lub odrobina sosu piri-piri

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, a na niej podsmaż cebulę z czosnkiem, aby wydobyć ich smak i aromat.
  3. W międzyczasie zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, a paprykę i cukinię pokrój w większą kostkę.
  4. Do cebulki i czosnku dodaj pokrojone kabanosy oraz marchewkę i duś wszystko pod przykryciem przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj suchą soczewicę, paprykę oraz cukinię i zalej wszystko wodą lub domowym bulionem tak, aby zakryło warzywa.
  6. Gotuj przez 15-20 minut aż soczewica i warzywa będą miękkie.
  7. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego w kostkę pomidora w wersji świeżej i suszonej.
  8. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką lub sosem piri-piri, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy.

Dodatkowe wskazówki

Z czym podawać to danie?

Kociołek z soczewicą i kabanosami smakuje wyśmienicie solo, a dzięki dużej zawartości mięsa, soczewicy i warzyw nie potrzebuje dodatków, żeby zaspokoić głód. Jeśli jednak chcesz, możesz podać do niego białe lub pełnoziarniste pieczywo albo purée ziemniaczane. Tego typu myśliwskie dania bardzo dobrze komponują się też z kaszami np. kaszą gryczaną lub pęczakiem. Wybór należy do Ciebie.

Outdoorowa potrawa dla podróżników

Czy wiesz, że kociołek z kabanosami i zdrowym dodatkiem w postaci soczewicy to opcja idealna również na wyprawę? Jeśli lubisz survival, spanie w namiocie i gotowanie na ognisku, to tę potrawę bez problemu przyrządzisz również w warunkach terenowych. Zwłaszcza że kabanosy od Hańderka możesz wygodnie spakować do plecaka i użyć ich, kiedy tylko zechcesz (w przeciwieństwie do tradycyjnie stosowanego w kociołkach surowego mięsa, które nie zachowuje swojej świeżości aż tak długo). Wszystkie inne składniki potrzebne do przygotowania kociołka z soczewicą i kabanosami też zmieszczą się w bagażu. Zabierz je ze sobą i ciesz się pyszną, rozgrzewającą potrawą, gdziekolwiek się wybierasz.

Smacznego!