Kurczak z imbirem i kurkumą
Składniki
- 15 dag piersi z kurczaka
- 1 dag świeżego startego korzenia imbiru
- ½ małej czerwonej cebuli
- ½ małej papryki chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżeczka oliwy
- Łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posypać kurkumą i sproszkowanym imbirem, posolić i dodać oliwę. Całość wymieszać i marynować w lodówce kilka godzin. Następnie pokroić paprykę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzucić pierś kurczaka, smażyć 3-4 minuty, dodać starty imbir, paprykę i cebulę. Całość smaży razem jeszcze około 10 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.