Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną
Składniki:
– 5 szt. kiełbaski Włoskie
z suszonymi pomidorami Hańderek
– 2 większe cebule
– 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
– 1 jabłko
– 1 łyżka suszonej żurawiny
– 100 ml jasnego piwa
– Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
http://ala-piecze.blogspot.com/