Jak nie spalić mięsa na grillu.
Kilka zasad zdrowego grillowania.
- Nie śpiesz się z pieczeniem – fachowcy sugerują, aby mięsa na grillu piec w niższej temperaturze, nawet, jeśli oznaczałoby to wydłużenie czasu przygotowania potrawy. Cel jest prosty – zmniejszenie powierzchni spalonej mięsa.
Wskazówka: przenieś ruszt na wyższy poziom.
- Spalone i za bardzo spieczone części bezwzględnie usuń.
- Nie trzymaj gotowych potraw na grillu, co przygotujesz – na bieżąco podawaj do zjedzenia.
- Używaj specjalnych karbowanych aluminiowych tacek, które ograniczą ściekanie tłuszczu na płomień lub żar.
- Jeżeli nie chcesz stracić aromatycznego soku z potrawy do obracania używaj specjalnych szczypiec a nie np. widelca mogącego dziurawić potrawę
- Używajmy marynat z ziół, octu, wina. Z badań wynika, że marynowanie mięsa czerwonego na 1-2h przed obróbką termiczną znacznie ogranicza postanie szkodliwych substancji a dodanie przed grillowaniem do mięsa rozmarynu, może zmniejszyć poziom HCA nawet o 100%. Podobne efekty uzyskamy używając: mięty, bazylii, oregano, szałwii.
- Używając słodkich sosów, smaruj potrawę kilka minut przed podaniem. Cukier w nich zawarty szybko się karmelizuje i łatwo o spaleniznę.
- Bezwzględnie dokładnie myj grill przed i po użyciu
- Jak najmniej używaj chemicznych podpałek do grilla, gdyż mogą one przechodzić do potraw.
- Nie wkładaj do paleniska gazet, poremontowych resztek drewna, kartonów z nadrukami – to wszystko wydzielać może szkodliwe substancje a poza tym zmieni smak potraw.