Zakład Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199, REGON: 070408270, NIP: 547-004-78-46; Bank Spółdzielczy w Żywcu: 89 8137 0009 0019 6413 2000 0020, VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Kuchnia węgierska ma bardzo dużo do zaoferowania, a do najpopularniejszych dań należą Halászlé, placek po węgiersku, Lángos, leczo, bogracz i gulasz. Przedstawiamy przepisy na najpopularniejsze węgierskie dania z okazji Dnia Przyjaźni Polsko-Węgierskiej, który co roku wypada 23 marca.
Papryka, mięsa i wino, czyli tym, czym stoi węgierska kuchnia
Kuchnia węgierska opiera się na znanych i smacznych warzywach, mięsie oraz rybach. Właśnie dlatego w Polsce bez problemu można przygotować potrawy węgierskie. Zdecydowaną królową potraw na Węgrzech jest papryka, która dojrzewa w słońcu i ma doskonały smak oraz cudowny zapach. Paprykę można znaleźć praktycznie w każdym, węgierskim daniu. Dodatkowo Węgrzy nie żałują czosnku i cebuli, dzięki czemu potrawy są nie tylko smaczne, ale także i ostre. W kuchni tego kraju spore znaczenie mają także smaczne mięsa i ryby oraz słodkie wino.
Dania węgierskie – najlepsze bo sprawdzone przepisy!
Przedstawiamy pyszne i sprawdzone przepisy na węgierskie dania. Do wielu potraw możesz wykorzystać produkty marki Hańderek i stworzyć w ten sposób wysokiej jakości posiłek dla siebie i swojej rodziny lub znajomych. Sprawdź: Paprykarz cielęcy po węgiersku
Halászlé najlepszy przepis na węgierską zupę rybną
Do Halászlé, czyli węgierskiej zupy rybnej, potrzebujesz:
800 g ryby, na przykład fileta z maruny,
1,2 litra warzywnego bulionu,
2 czerwone papryki,
2 żółte papryki,
1 zieloną paprykę,
3 ziemniaki,
2 marchewki,
3 cebule,
puszkę krojonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki i słodkiej papryki, trochę soli i pieprzu,
3 łyżki oleju
Przedstawiamy przygotowanie Halászlé krok po kroku:
Pokrój rybę w małe kawałki, oprósz ją solą i pieprzem, a następnie odstaw na około 20 minut.
Pokrój marchewki, ziemniaki, papryki.
Na rozgrzanym oleju zeskrzlij cebulę, dodaj pokrojone warzywa i podsmaż.
Wsyp przyprawy na patelnię, dolej bulion i doprowadź do wrzenia.
Dodaj pomidory z puszki i gotuj wszystko przez kilka minut.
Dodaj rybę i całość gotuj przez około 15 minut.
Halászlé możesz podać z natką pietruszki do smaki.
Placek po węgiersku – ciekawe sosy i mięsa do placka węgierskiego
Do placka po węgiersku idealnie sprawdzi się mięso wieprzowe lub wołowe. Możesz wybrać produkty marki Hańderek, które cechują się wysoką jakością i naturalnymi składnikami. Do placka węgierskiego dobrze pasują różne sosy, jednak najlepiej sprawdza się sos gulaszowy lub grzybowy.
Lángos: najlepszy węgierski placek – król węgier
Lángos to popularny węgierski placek, którego nazwa pochodzi od słowa „láng”, oznaczającego płomień. Przed kilkoma setkami lat placki węgierskie były przygotowywane w piecach chlebowych, gorących po pieczeniu chleba. Do przygotowania takiego placka potrzebujesz:
500gmąki pszennej typu 500
350mlwody
100mloleju rzepakowego
1łyżeczkacukru
1łyżeczkasoli
30gramówdrożdży(świeżych)
4ząbkiczosnku
250gramówśmietany 18%
100gramówtartego żółtego sera
1litroleju rzepakowego
Przygotowanie krok po kroku:
W 350 ml wody rozpuść łyżeczkę cukru i świeże drożdże, a następnie mieszaj wszystko przez około 15 minut.
Wyciśnij czosnek do niewielkiego naczynia i wlej do niego 3 łyżki oleju rzepakowego, wymieszaj i odstaw do lodówki.
Do dużej miski wsyp 500 g mąki pszennej i łyżeczkę soli. Następnie wolej wodę z cukrem i drożdżami do miski i przez około 15 minut ugniataj ciasto cały czas podsypując je mąką.
Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego do ciasta i ugniataj dalej przez 5 minut.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przygotuj kulki z ciasta. Z takiej ilości powinno wyjść 8 kawałków.
Uformuj placki i smaż je na patelni w oleju przez około 1 minutę z każdej strony.
Gorące placki posmaruj oliwą z czosnkiem.
Smacznego!
Leczo węgierskie ciekawy przepis – klasyczna i oryginalna wersja
Do węgierskiego leczo potrzebujesz:
500g papryki, najlepiej czerwonej
300g pomidorów
1 cebula
150g kiełbasy marki Hańderek
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Przygotowanie leczo krok po kroku:
Pokrój paprykę, cebulę i kiełbasę.
Obierz pomidory ze skórki i pokrój.
Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni. Zdejmij cebulę i przełóż ją do garnka.
Dodaj paprykę, pomidory, kiełbasę, koncentrat i przypraw solą oraz pieprzem.
Całość duś przez około 20 minut w garnku.
W polskiej wersji przepisu dodatkowo dodaje się ketchup i musztardę, aby zadbać o inny, ciekawy smak. W tej wersji można pominąć pomidory, zwłaszcza gdy nie ma na nie sezonu.
Bogracz – mistrzowska potrawa kuchni węgierskiej
Do przygotowania bograczu potrzebujesz
500 g mięsa wołowego, na przykład od marki Hańderek
2 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 papryki kolorowe
1 łyżka papryki słodkiej suszonej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1,5 l wody
3-4 ziemniaki
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kwaśna śmietana do podania
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrój mięso w kostkę, zrumień na smalcu, a następnie dodaj pokrojony boczek, cebulę, ziemniaki i czosnek.
Dodaj marchew i paprykę, pokrojoną w kostkę. Całość podsmaż, dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Wszystkie składniki podsmażaj przez minutę, a następnie wlej wodę i gotuj całość przez 30 minut.
Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat.
Całość gotuj do miękkości mięsa.
Gulasz – sycący, aromatyczny przepis na wyrazisty w smaku gulasz
Do przygotowania smacznego, aromatycznego gulaszu potrzebujesz:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 l bulionu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrój mięso i boczek w kostkę.
Obierz cebulę, pieczarki i marchewkę.
Pokrój cebulę, marchewkę, paprykę i pieczarki.
Rozgrzej oliwę na patelni, daj na nią cebulę i boczek. Dodaj na patelnię marchewkę, paprykę i podsmaż wszystko.
Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kawałki mięsa. Dopraw mięso solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Przenieś całość na patelnię z warzywami.
Wszystko razem dopraw papryką i wlej tam gorący bulion. Dodaj sos sojowy, liść laurowy i duś na małym ogniu przez około 90 minut.
Pod sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Rozgrzej na patelni masło i mąkę, a następnie dodaj do reszty składników i duś przez kilka minut.
Dania kuchni węgierskiej sprawdzają się idealnie na różne okazje. Sprawdź i skosztuj pysznych, aromatycznych potraw.