Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Często wracamy zmęczeni ze szkoły lub pracy i nie mamy ochoty na przyrządzanie skomplikowanych dań lub wymagających sporego czasu. Z pomocą przyjdą ci szybkie dania z niczego, czyli z tego, co na przykład posiadasz w lodówce. Koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami.
Zapiekanka makaronowa jest idealna na każdą okazję. Możesz zaserwować ją swoim domownikom na obiad lub podać gościom podczas wizyty. Ten szybki i tani obiad z piekarnika zrobisz ze składnikami, jakie znajdziesz w lodówce. Wykorzystaj do tego szynki i boczek. U Hańderka kupisz również smaczne indyka, polędwice i inne wędliny. To danie możesz zapakować do lunchboxa i wziąć do pracy. Sprawdź ten artykuł Gotowi na jedzenie z pudełka? 5 pysznych dań idealnych na lunch do pracy.
Składniki:
– 500 g makaronu świderki lub rurki,
– 200 g wędlin albo boczku,
– 200 g żółtego starego sera,
– cebula,
– 2 jajka,
– 250 ml śmietany do zup i sosów,
– 400 g pomidorów krojonych w puszce,
– zioła prowansalskie, bazylia do smaku,
– sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
W garnku z osoloną wodą z dodatkiem 2 łyżek oleju ugotuj makaron al dente. W międzyczasie obierz, umyj i posiekaj cebulę. Na patelni z dodatkiem oleju zeszklij cebulę. Szynkę lub boczek pokrój na małe kawałki i dodaj do cebuli. Podsmaż do zrumienienia. Otwórz puszkę z pomidorami i wlej zawartość na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i duś przez około 10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także swoje ulubione zioła, np. prowansalskie. Jeśli makaron ugotował się to odcedź go. Rozbij jajka i dodaj do śmietany. Dokładnie wymieszaj, dodaj ¾ startego sera i ponownie wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj tłuszczem. Dodaj tam połowę makaronu oraz zalej śmietaną z serem. Kolejno dorzuć resztę makaronu i wlej na to sos pomidorowy z szynką lub boczkiem. Posyp z góry resztą sera. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podanie:
Zapiekankę makaronową z ulubionymi dodatkami podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!
Omlet to danie, które przyrządzisz na słono oraz na słodko. To bardzo szybki obiad dla każdego. Zrób w domu omlet z pomidorami i szynką, a na pewno nie zawiedziesz się. A jeśli chcesz spróbować czegoś innego, to polecamy tekst: Obiad na niedzielę: 5 pomysłów na wyjątkowe smaczne dania.
Składniki:
– łyżka mleka 3,2%,
– 3 jajka,
– 3-4 plastry szynki,
– pomidor,
– 60 g startego sera żółtego,
– łyżeczka masła do smażenia,
– sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Na początek pokrój szynkę w drobną kostkę. Umyj pomidora, oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój w kosteczkę. Do miski wlej mleko oraz rozbij jajka. Roztrzep je dokładnie oraz dodaj soli i pieprzu do smaku. Na patelnię dodaj masło, gdy rozpuści się to wlej przygotowaną masę z pokrojoną szynką i pomidorami. Smaż z obydwóch stron do momentu uzyskania złoto-rumianego koloru. Z góry posyp startym serem.
Podanie:
Puszysty omlet z szynką i pomidorami serwuj ze świeżymi ziołami, np. bazylią lub miętą.
Każdy z nas zna z dzieciństwa, tzw. chleb w jajku. Jest to kolejna potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Ten obiad w 15 minut z niczego przygotujesz na słodko lub na słono. Każdy wykona ją sam w domu bez większego problemu. Inne przepisy na pyszne dania znajdziesz w artykule Pomysły na lunch/obiad, które zrobisz w kwadrans – Przepisy na ekspresowe dania w 15 minut.
Składniki:
– 4 kromki czerstwego pieczywa,
– pół szklanki mleka,
– 2 jajka,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– łyżeczka miodu,
– szczypta cynamonu,
– szczypta soli,
– masło do smażenia,
– cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Wbij jaja do miski i roztrzep je. Wlej mleko i dodaj miód, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotuj patelnię, rozgrzej ją i dodaj 3 łyżki masła. Kromki czerstwego pieczywa zamaczaj w masie jajecznej. Każdą kromkę zamocz dokładnie i smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Podanie:
Tosty po francusku będą pysznie smakowały w towarzystwie ulubionych owoców lub z odrobiną cukru pudru.
Obiad z niczego to super alternatywa dla osób zmęczonych i głodnych. Szybki obiad z niczego przygotujesz w mgnieniu oka.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka,
– 100 ml śmietany 30%,
– pół szklanki mleka,
– łyżka mąki pszennej,
– 2 łyżki masła,
– sok z jednej cytryny,
– sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj, osusz, pokrój na większe kawałki pierś z kurczaka. Przypraw solą, pieprzem i razem wymieszaj. Przygotuj patelnię, a na niej podsmaż fileta. Po podsmażeniu, przełóż pierś z kurczaka na talerz. Zostaw zawartość z patelni, dodaj do niej mąkę pszenną i wymieszaj. Kolejno wlej mleko, sok z cytryny, śmietanę i ponownie dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj, daj do tego podsmażonego kurczaka i często mieszaj przez około 5 minut.
Podanie:
Soczysty kurczak w cytrynowym sosie będzie pasował z ryżem i ulubioną surówką.
Rzadko się zdarza, aby w polskim domu nie było ziemniaków. To główny składnik większości obiadów. Proponujemy ci inną formę ich podania, czyli ziemniaki faszerowane po chłopsku. Jeśli nie masz pomysłów na kolejne dni, to zerknij do naszego artykułu Obiad w 30 minut! Rozgrzewający kociołek z soczewicą i kabanosami.
Składniki:
– 3 duże ziemniaki,
– 60 g tartej mozzarelli,
– 50 g wędzonego boczku,
– pęczek szczypiorku,
– sól i pieprz do smaku,
– olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na początek wyszoruj porządnie ziemniaki, a następnie ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj farsz do ziemniaków. Umyj, osusz szczypiorek i posiekaj drobno. Boczek pokrój na drobne kawałki. Po ostygnięciu ziemniaków przekrój je na pół. Następnie wydrąż każdą połówkę. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Poukładaj na nią ziemniaki. Miąższ z ziemniaków wymieszaj z boczkiem, serem mozzarella oraz szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na każdą połówkę ziemniaka ponakładaj przygotowany farsz. Włącz piekarnik na funkcję górą/dół na temperaturę 220 stopni. Faszerowane ziemniaki trzymaj przez około 15 minut do momentu zapieczenia.
Podanie:
Ten szybki i tani obiad z niczego serwuj z sosem czosnkowym.