Zakład Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199, REGON: 070408270, NIP: 547-004-78-46; Bank Spółdzielczy w Żywcu: 89 8137 0009 0019 6413 2000 0020, VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Święta to nie tylko czas rodzinnych spotkań i odpoczynku. To również ten moment, kiedy nareszcie możemy przygotować wszystkie te dania, na które normalnie nie mamy czasu. Jakie są najlepsze pomysły na uroczysty obiad oraz przekąski idealne na świąteczny stół? Oto dania, których warto skosztować.
Jeśli właśnie szukasz ciekawych przepisów na bożonarodzeniowe dania obiadowe i zastanawiasz się, co zaserwować gościom w formie tzw. zimnej płyty – jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz najlepsze świąteczne przepisy na obiad i przekąski, które przygotujesz bez problemu. Zaskocz swoich bliskich pysznymi daniami, które zachwycą nawet największych niejadków. Dodaj smaku swoim świętom!
Najlepsze pomysły na świąteczny obiad
Beef Wellington
Soczysta, aromantyczna, zamknięta w cieście francuskim i otoczona pysznym farszem polędwica. To właśnie Beef Wellington, czyli tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej (choć i Francuzi roszczą sobie do niej prawa). Jak ją przygotować?
Około 200 g suszonych grzybów namoczyć dzień wcześniej w wodzie.
Jedną polędwicę wołową Hańderek dokładnie umyć i wytrzeć.
Przesmażyć mięso na oleju, aby zamknąć je z każdej strony.
Odłożyć mięso, oprószyć solą i pieprzem, posmarować cienko łagodną musztardą.
Grzyby posiekać drobno i przesmażyć na maśle z solą, pieprzem i tymiankiem.
Ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na nim cienkie plastry boczku Hańderek.
Wyłożyć warstwę grzybów, a na wierzch przesmażoną polędwicę.
Całość zawinąć ciasno i ponacinać ciasto, aby stworzyć ozdobny wzór.
Posmarować żółtkiem, oprószyć solą i piec 30-35 minut w 190 stopniach.
Do polędwicy Wellington najlepiej podawać sos z czerwonego wina.
Bigos staropolski
Czy można wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego, pachnącego kapustą i mięsem bigosu? Dla wielu osób to obowiązkowe danie obiadowe na świątecznym stole. Jak je przyrządzić? Cały sekret tkwi w doborze mięs i czasie, jaki przeznaczymy na gotowanie – rodzajów mięs powinno być kilka, a gotowanie bigosu rozłożone na co najmniej 3 dni.
Na początek mięsa Hańderek: po 200 g wołowiny, karkówki i łopatki wieprzowej.
Mięsa pokroić w kostkę wielkości około 2 cm i dodać sól oraz pieprz.
W nieco mniejszą kostkę pokroić też boczek wędzony od Hańderka.
Boczek smażyć aż wytopi się tłuszcz, a mięso się zarumieni.
Dodać trzy rodzaje naszykować mięs i również smażyć do zarumienienia.
Kapustę kiszoną (ok. 1 kg) odsączyć, posiekać i dodać do mięs.
Następnie dodać taką samą ilość świeżej, poszatkowanej kapusty.
Doprawić bigos liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
Dodać 50 g suszonych borowików i 125 g suszonych śliwek.
Podlać wodą, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę.
Gotowanie powtórzyć kolejnego dnia, a także trzeciego.
Kaczka w pomarańczach
Zapach cytrusów unoszący po całym domu to jeden z tych aromatów, które przywołują najpiękniejsze wspomnienia. Magię świąt można obudzić, przyrządzając np. soczystą i obłędnie smaczną kaczkę w pomarańczach i rozmarynie. Jak ją zrobić?
Potrzebne jest 6 udek lub 4 ćwiartki z kaczki od Hańderka.
Mięso trzeba natrzeć przyprawami: solą, mielonym pieprzem, imbirem i chili.
Dodać 2 gałązki rozmarynu i pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę.
Całość zalać sokiem z połowy pomarańczy i łyżką oliwy.
Marynować mięso z kaczki przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.
Zamarynowane kawałki ułożyć w naczyniu do pieczenia skórką do góry.
Piec w 180 stopniach pod przykryciem przed ok. 70 minut.
Zdjąć przykrycie i obłożyć kaczkę pokrojoną w kawałki pomarańczą.
Skórkę posmarować roztopioną łyżką masła z łyżeczką miodu.
Piec jeszcze przez kolejne 20-30 minut bez przykrycia aż się zarumieni.
Świąteczne przekąski na zimną płytę
Domowy pasztet mięsny
Nie ma świąt bez dobrego, domowego, mocno mięsnego i dobrze doprawionego pasztetu. Jeśli myślisz, że jego wykonanie jest trudne, to jesteś w błędzie. Przed Tobą przepis na świąteczny pasztet z mięsa, który zawsze się udaje!
Pół kilograma surowego boczku Hańderek pokroić i ułożyć na dnie garnka.
Wieprzowinę i wołowinę Hańderek (po 1 kg) pokroić i wyłożyć na boczek.
Obrać 3 średnie cebule, pokroić w grube plastry i położyć na mięsie.
Wlać pół szklanki wody, dodać sól, liście laurowe i ziarenka pieprzu.
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na koniec dodać pół pokrojonej w plastry bułki paryskiej i odstawić do ostudzenia.
W międzyczasie sparzyć 50 g wątróbki drobiowej (nie jest to składnik obowiązkowy).
Mięso wraz z bułką, cebulą i wątróbką zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Do masy dodać 5 żółtek, świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową.
Aby pasztety był pulchny białka upić na sztywną pianę i dodać do masy.
Wszystko połączyć delikatnie, a następnie wyłożyć do blaszek.
Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.
Schab pieczony
Jedną z najczęściej pojawiających się na świątecznym stole przekąsek jest kruchy schab pieczony, czyli król wśród pieczonych mięs. Jak przyrządzić go, aby był nie tylko pełen smaku i aromatu, ale też soczysty i nie przesuszony? Zdradzamy sekret!
Kilogram schabu Hańderek umyć, wysuszyć i ponakłuwać nożem.
Nacięcia wypełnić zmiażdżonym wraz z solą czosnkiem (3-4 ząbki).
Mięso natrzeć olejem i przyprawami: papryką słodką i ostrą, majerankiem i pieprzem.
Przełożyć do rękawa do pieczenia i dokładnie zamknąć.
Piec przez godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu.
Ok. 15 minut przed końcem pieczenia przeciąż folię, aby mięso się zarumieniło.
Podawać na zimno, w plastrach, z sosem chrzanowym lub żurawiną.
Szynka w galarecie
Na zimnej płycie nie może zabraknąć też galarety. W wersji świątecznej może to być np. soczysta i pyszna szynka w galarecie z jajeczno-chrzanowym nadzieniem. Jak przyrządzić tę klasykę rodzinnych spotkań i uroczystości? Oto przepis.
Pachnącą dymem Szynkę Spod Powału Hańderek pokroić w grubsze plastry.
4-5 ugotowanych na twardo jajek posiekać w drobną kostkę.
Dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę tartego chrzanu, sól, pieprz oraz szczypiorek.
Farsz zawijać w plastry aromatycznej szynki i układać w płaskim naczyniu.
Przygotowane roladki z szynki zalać bulionem z dodatkiem żelatyny.