Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Wraz ze wzrostem temperatury i zmianą pory roku na lato modyfikują się również nasze upodobania kulinarne. Rezygnujemy z rozgrzewających, ciężkich dań na rzecz posiłków lekkich, szybkich w przygotowaniu i pełnych kolorowych, sezonowych warzyw. Jakie dania najlepiej sprawdzą się na letni obiad? Poznaj nasze propozycje!
Lato to zwykle czas, kiedy inaczej komponujemy nasz jadłospis. Przygotowujemy lekkie dania nieobciążające żołądka i niewymagające długiego gotowania w upalne dni. Pora roku ułatwia nam dokonywanie zdrowszych wyborów żywieniowych. Chętniej sięgamy po lekkie, zdrowe sałatki wypełnione sezonowymi warzywami i owocami. Z zielonych warzyw liściastych, takich sałata czy szpinak, soczystych pomidorów, chrupiących ogórków czy sycącego bobu i fasolki szparagowej przygotujesz przepyszne, pełne składników odżywczych sałatki. Z kolei dodatek owoców jagodowych czy arbuza podkręci smak niejednego przepisu.
Pełne witamin i minerałów są również chłodniki: te gęste warzywne, np. pomidorowy, ogórkowy, porowy czy botwinkowy, jak i lekkie chłodniki owocowe, np. truskawkowy czy jagodowy. Oprócz tego, że chłodniki mają wysoką wartość odżywczą, to dodatkowo świetnie orzeźwiają w upalne dni i gaszą pragnienie – wystarczy kilka składników i zdrowy obiad na lato gotowy.
Letnia kuchnia nie mogłaby istnieć bez grillowanych potraw. Sezon urlopowy sprzyja spotkaniom w gronie rodziny i przyjaciół oraz wspólnym biesiadowaniu przy grillu. Oprócz tradycyjnych wyborów na grilla, takich jak kiełbasa, karkówka, schab czy polędwiczki, możemy postawić na lżejsze opcje na szybki letni obiad: udka, skrzydełka, piersi z kurczaka lub indyka, a także rybę. Warto pamiętać o grillowaniu dodatków smakowych: warzyw, różnych rodzajów sera, ziemniaków czy pieczywa.
Mięsno-warzywne wrapy to doskonały pomysł na szybki obiad, ale też kolację czy posiłek zabierany do szkoły lub pracy na lunch. Przepis na pyszny wrap? Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować lekki i zdrowy posiłek. Podsmażona pierś z kurczaka z dodatkiem Twoich ulubionych przypraw, garść świeżych, chrupiących warzyw i odrobina żółtego sera – całość zawinięta w placki tortilli – najlepiej pełnoziarnistej – i polana idealnie pasującym do całości sosem czosnkowym z odrobiną posiekanej mięty, dającej przyjemny efekt orzeźwienia.
Zapiekanki stanowią wspaniały pomysł na szybki i lekki obiad mięsny jednogarnkowy. Nieocenionym atutem tego typu dań jest szybkość ich przygotowywania. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i wstawić do piekarnika, a obiad… robi się praktycznie sam. Pyszną obiadową propozycją jest zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami. Zaledwie kilka składników, a efekt smakowy zachwyci każdego.
Składniki:
Kurczaka pokrój w cienkie paski, oprósz przyprawami, usmaż na patelni, a następnie przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z dodatkiem soli. Na koniec do warzyw dodaj wcześniej przygotowane mięso oraz przecier i jeszcze przez chwilę wszystko smaż. W miseczce wymieszaj starty ser, śmietanę i jajka oraz dopraw pieprzem ziołowym i solą.
Do naczynia żaroodpornego włóż kolejno: połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, kurczaka z papryką i cebulą, drugą połowę ziemniaków. Polej mięso i warzywa śmietanowym sosem, a następnie zapiekaj całość w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
Efektownie wyglądające letnie danie, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu? Postaw na szaszłyki! Kolorowe warzywa o różnej strukturze i walorach smakowych oraz doskonale przyprawione mięso stanowią połączenie, któremu nie oprze się nikt na weekendowym letnim obiedzie lub wieczornej domówce przy grillu.
Wypróbuj nasz przepis na pierś z kurczaka w aromatycznej ziołowej marynacie. Połącz trzy łyżki oliwy z łyżeczką bazylii i tymianku, solą, pieprzem oraz trzema ziarenkami jałowca, wcześniej utartymi w moździerzu. Aby uzyskać głęboki kolor i podbić smak całości, możesz dodać również pół łyżeczki słodkiej papryki. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz kawałki piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej półtorej godziny, aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw.
Teraz wystarczy nabić mięso na patyczki, uzupełniając szaszłyki dowolnymi, ulubionymi warzywami, np. papryką, cebulą, pieczarkami czy cukinią – im bardziej kolorowo, tym lepiej! Gotowe szaszłyki upiecz na grillu i podawaj np. w towarzystwie sałatki i pieczonych ziemniaków.
Chłodnik to zupa idealna na lato. Podawana na zimno, da przyjemny efekt orzeźwienia oraz ugasi nie tylko głód, ale i pragnienie. Zrobiona prawie z samych warzyw, zapewni solidną dawkę witamin i minerałów. Wypróbuj przepis na chłodnik ogórkowy w stylu bułgarskim będący świetnym pomysłem na lekki obiad na lato.
Połącz litr kefiru z drobno pokrojonym ogórkiem, dodaj dwa zmiażdżone ząbki czosnku, garść posiekanych orzechów włoskich, dwie łyżki oleju extra virgin oraz sól. Uzupełnij całość aromatycznymi, świeżymi ziołami: natką pietruszki oraz lubczykiem. Smak idealnie dopełni położony na wierzch chrupiący chips z boczku.
Obiad na lato nie może obyć się bez surówki lub sałatki. Wykorzystaj to, że w sezonie letnim stragany uginają się od warzyw i owoców i komponuj smakowite połączenia z różnokolorowych zdrowych składników. Wszystko zależy od Twoich upodobań i wyobraźni – letnia surówka do obiadu w każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.
Wybierz ulubione warzywa, np. miks sałat, paprykę w różnych kolorach, dojrzałe pomidory, świeże ogórki i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i polej je smakowitym dressingiem. Do sałatek, których głównym składnikiem są różne rodzaje zielonej sałaty, idealnie sprawdza się klasyczny sos winegret z oliwy, cytryny lub octu winnego, musztardy, miodu, soli, pieprzu i szczypty dowolnych suszonych ziół.