Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Włoska kuchnia potwierdza tezę, że siła tkwi w prostocie. Dojrzałe pomidory, tradycyjne sery, oliwa, doskonałe makarony o fantazyjnych kształtach i świeże zioła dodające aromatu – kilka łatwo dostępnych składników łączy się w kompozycjach, którym nie da się oprzeć. Nic więc dziwnego, że włoskie jedzenie ma swoich miłośników na całym świecie. Na czym polega jego sekret? Sprawdź 6 potraw kuchni włoskiej, których musisz spróbować!
Kuchnia jest nieodłącznym elementem włoskiej kultury. Włosi kochają jeść, zwłaszcza kiedy mogą spotkać się w gronie bliskich i wspólnie biesiadować.
Włoskie potrawy są lekkie i minimalistyczne, oparte na składnikach prostych, lecz zawsze najwyższej jakości. Podstawą są dania mączne. Włoska kuchnia nie mogłaby istnieć bez makaronów, pierożków, np., ravioli, tortellini, kluseczek gnocchi oraz pizzy.
Włosi stawiają na lokalne i domowe smaki. Główne skrzypce grają tu regionalne specjały: tradycyjne sery, np. mozzarella, parmezan, ricotta oraz wędliny, np. szynka parmeńska, salami, kiełbasa pepperoni.
Doskonała oliwa, warzywa dojrzewające w pełnym słońcu, ryby i owoce morza oraz mięso uzupełniają włoskie menu. Bez wątpienia kuchnia słonecznej Italii jest jedną z najsmaczniejszych na świecie i podbiła serca milionów smakoszy.
Atuty włoskiego jedzenia to nie tylko doskonały smak i prostota wykonania. Docenią je zwłaszcza te osoby, które pragną smacznie jeść, nie spędzając wielu godzin na gotowaniu.
Włoskie dania z makaronem w roli głównej idealnie sprawdzą się jako szybka obiadokolacja lub posiłek na wynos do pracy. Ich wykonanie zajmie tyle, co ugotowanie makaronu.
Wypróbuj np. spaghetti con pesto alla genovese, czyli makaron z bazyliowym pesto. Jak przygotować ten zielony i zdrowy sos? Świeże liście bazylii zblenduj z podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem, parmezanem i solą. Podawaj z ulubionym makaronem, np. spaghetti. Na wierzch możesz położyć pomidorki koktajlowe.
Pomysł na szybką potrawę inną niż makaron? Sprawdź przepis na klasyczne włoskie risotto! Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek, dodaj ryż i podsmażaj przez kilka minut. Dolewaj stopniowo bulion, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Do risotto obowiązkowo dodaj masło i parmezan. Potrawę możesz dowolnie urozmaicać, dokładając warzywa, mięso czy grzyby. Zwróć uwagę na gatunek ryżu, ponieważ nie każdy się sprawdzi. Najlepszym wyborem będzie ryż arborio.
Choć ziemniaki nie królują we włoskiej kuchni i jeśli już są jadane, to tylko jako niewielki dodatek w postaci talarków lub frytek, istnieje tradycyjne włoskie danie z ziemniaków w postaci przepysznej zapiekanki – gateau di patate.
Choć nazwa kojarzy się z Francją, danie pochodzi z Neapolu. Typowo dla włoskiej kuchni wykorzystuje się tu proste składniki. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajka, masło i oczywiście regionalne włoskie produkty: mozzarella, parmezan i salami – wszystko posypane bułką tartą z dodatkiem masła i zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Oto kolacja na ciepło, która zaspokoi twój apetyt i poprawi ci humor.
Lasagne to makaron w kształcie dużych płatów i główny składnik potrawy o takiej samej nazwie. Lekko podgotowany makaron przekładany jest mięsnym sosem pomidorowym i beszamelowym. Z wierzchu lasagne posypuje się parmezanem, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą serową kołderkę, której nie sposób się oprzeć.
Do lasagne wykorzystaj mielone mięso wieprzowo-wołowe. Najlepszej jakości mięso i wyroby mięsne znajdziesz u Hańderka!
Jako warzywny dodatek do zapiekanki sprawdzi się lekka zielona sałata. Takie włoskie danie mięsne podane na obiad nasyci na długo całą twoją rodzinę!
Zobacz też przepisy na charakterystyczne dania mięsne z Francji, Hiszpanii i Szwecji.
Spaghetti, penne, farfalle, fusilli, fettuccine, pappardelle, cannelloni, tagliatelle – to tylko niektóre z pięknie brzmiących nazw włoskich makaronów. Tylu kształtów i rodzajów nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie!
Makaron zajmuje szczególne miejsce we włoskich sercach. Stanowi podstawę większości dań, dlatego Włosi przywiązują szczególną wagę do jego odpowiedniego ugotowania. Musi być al dente – w dosłownym tłumaczeniu „na ząb”, czyli lekko twardy.
Spaghetti carbonara to makaron, który musisz skosztować! Choć często spotykana jest wersja ze śmietaną, oryginalny przepis jej nie zawiera. Połączenie podsmażonego boczku i czosnku z parmezanem i roztrzepanymi jajkami tworzy kremowy sos pysznie komponujący się z makaronem. W połączeniu z białym winem danie idealnie nadaje się na kolację dla dwojga.
Wegetariańska, lecz bardzo sycąca. Taka jest parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu. Umyty, odsączony, osuszony bakłażan podsmaż na patelni, a ze świeżych pomidorów lub gotowej passaty przygotuj sos pomidorowy. W foremce do zapiekania wyłóż bakłażany, polej je sosem, oprósz parmezanem i dodaj bazylię. Oprócz parmezanu, możesz użyć innych włoskich serów, np. mozzarelli lub wzbogacić zapiekankę mięsnym dodatkiem, np. salami.
To włoskie danie z warzywami sprawdzi się jako drugie danie weekendowego obiadu lub jako warzywny dodatek do mięs, np. polędwicy.
Czerwony, biały i zielony – kolory włoskiej flagi odzwierciedlone w jednej z włoskich przekąsek, czyli słynnej caprese. Z czego składa się ta sałatka? Plastry mozzarelli poprzekładane pokrojonymi w plastry pomidorami i świeżymi liśćmi bazylii – wszystko przyprawione suszonym oregano, solą i pieprzem oraz skropione oliwą.
Wykonanie tej sałatki jest błyskawiczne, więc możesz przyrządzić ją podczas nieoczekiwanej wizyty gości. Do sałatki podaj pieczywo, np. ciabattę.
Jeśli uwielbiasz jajka na śniadanie, ale znudził ci się tradycyjny polski omlet, wypróbuj frittatę, czyli słynne włoskie danie z jajek! Różni się ono od polskiego odpowiednika tym, że nie stosuje się w nim mąki oraz dopieka się je w piekarniku. Frittata jest pulchna, miękka i wypełniona smacznymi dodatkami po brzegi.
W tym daniu ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Jego podstawę stanowią jajka, a w ramach dodatków możesz wykorzystać dowolne warzywa, wędliny i sery.
Mniej klasyczna, bo łącząca włoskie i greckie produkty, lecz równie pyszna wersja, to ta ze szpinakiem, fetą i szynką. Wystarczy podsmażyć szpinak z czosnkiem, wylać na niego masę jajeczną połączoną z mlekiem i szynką, oprószyć fetą, smażyć na małym ogniu przez parę minut, a następnie włożyć do piekarnika, żeby jajka ścięły się u góry. Takim śniadaniem zachwyci się cała twoja rodzina!
Jeśli lubisz eksperymentować z potrawami z różnych stron świata, sprawdź najlepsze przepisy z kuchni węgierskiej!