Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Klopsy w sosie własnym to danie, które można by wymienić wśród propozycji na szybki obiad z prostych składników. Z drugiej strony jest to tradycyjna propozycja obiadowa, którą od lat w polskich domach przygotowuje się nie tylko dla dorosłych członków rodziny, ale i dzieci. Jak to często bywa, w tym przypadku prostota okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Jak przygotować aromatyczne pulpety w sosie własnym bez smażenia? Zamiast patelni warto wybrać garnek, w którym mięso będzie dusić się w bulionie.
Małe okrągłe kotleciki z mięsa mielonego oblane pysznym sosem nie są obce żadnemu Polakowi. Co więcej, z łatwością można je dopasować pod różne gusta, wybierając ulubiony rodzaj mięsa. Tłusta łopatka, chude mięso z indyka, szynka, polędwica, czy nawet karczek – wszystkie rodzaje nadadzą się do przygotowania klopsów. Jedyne, co jest ważne, to aby mięso zostało wcześniej zmielone.
Klopsy mielone w sosie własnym to wyjątkowe danie, do którego nie używa się nawet zbyt wielu przypraw. Najważniejszy jest smak i aromaty samego mięsa, które podczas smażenia czy duszenia mają przenikać do sosu. Wybierając mięso na klopsy, warto pamiętać, że to od jego jakości zależeć będzie w dużej mierze smak końcowego dania. Świeże mięsa i wyroby mięsne starannie selekcjonowane i pakowane znaleźć można w ofercie marki Hańderek.
Jak przygotować pulpety wieprzowe w sosie własnym? Potrzebne będą:
Cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Do naczynia przełożyć mięso, podsmażoną już cebulę, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować klopsy dłońmi w postaci niewielkich mięsnych kulek. Po uformowaniu każdą z nich obsypuje się bułką tartą.
Pulpety gotowane w sosie własnym układa się w garnku, smażone natomiast – na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Sposób ich przygotowania nie wpływa na sos, który i na patelni, i w garnku, właściwie doprawiony może stać się pysznym dodatkiem obiadu.
Mięso z indyka ma mało tłuszczu, przez co często polecane jest na przykład przy niskokalorycznych dietach. Klopsy z indyka w sosie własnym mogą być więc nie tylko pysznym, ale także i zdrowym obiadem. Żeby maksymalnie obniżyć jego kaloryczność, gotowe pulpety radzi się ułożyć w garnku i zalać niewielką ilością wody, zamiast smażyć na tłuszczu.
Do wody wlanej do klopsów dodaje się przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, czy nawet mięsną kostkę. Klopsy powinny dusić się następnie w stworzonym bulionie na małym ogniu i najlepiej pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie bulion należy doprawić do smaku, zagęścić mąką, albo zabielić śmietaną i gotowe – klopsy z indyka w sosie własnym można wykładać na talerze.
Tradycyjny przepis na pulpety w sosie własnym najczęściej zakłada ich podsmażenie. Jak przygotować drobiowe pulpety na patelni? Smaży się je tak długo, aż ładnie się zarumienią ze wszystkich stron. Wtedy warto zdjąć je z patelni, a do tłuszczu, w którym się smażyły, dolać nieco wody lub najlepiej bulionu. Bulionem może stać się w tym przypadku zwykły rosół.
Jeśli klopsy mielone w sosie własnym podleje się wodą, będzie ona wymagała większego doprawienia niż bulion. Do sosu dodaje się ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Opcjonalnie dodać można także majeranek, czy nawet słodką paprykę. Sos można także zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Kiedy jest już doprawiony, znów wkłada się do niego pulpety i dusi razem jeszcze przez 10 do 20 minut.
W internecie można natknąć się na całą masę różnego rodzaju przepisów, jednak w przypadku klopsów tajemnicą znanego wszystkim smaku jest prostota. Wysokiej jakości mięso podczas gotowania i smażenia wypuszcza bogate aromaty przenikające do sosu, który później świetnie wzbogaca smak całego dania.
Co ważne, nie warto także przesadzać z ilością dodawanych do klopsów przypraw. Najważniejszy jest naturalny smak mięsa. Dodatki mają go doprawić, sprawić, że będzie on jeszcze lepiej wyczuwalny, a nie maskować przez kombinację ziół czy pikantne przyprawy.
Pulpety w sosie własnym najczęściej podaje się z gotowanymi ziemniakami i kiszonkami. Taki zestaw tworzy tradycyjny polski obiad znany wielu pokoleniom. Zamiast ziemniaków dobrze sprawdzi się także kasza gryczana, kluski śląskie, ryż, a nawet kopytka, które położone na talerzu dobrze jest oblać mięsnym sosem z pulpetów.
Dla ładnego efektu wizualnego, który jest ważny na przykład podczas podawania dań gościom, gotowe klopsy mielone w sosie własnym można posypać świeżym koperkiem lub ewentualnie drobno pokrojoną natką pietruszki.