Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Różnorodność kuchni europejskiej jest naprawdę ogromna – od sytych i tłustych dań mięsnych, tłuczonych ziemniaków z warzywami i serowych zapiekanek, aż do lekkiej diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jakie potrawy z naszego kontynentu uznawane są za najsmaczniejsze dania mięsne? Choć to mocno subiektywna kwestia, z Włoch, Francji, Hiszpanii i Szwecji łatwo wyłonić można kilka najbardziej polecanych propozycji.
Kraje, którym przyglądamy się w tym artykule, nie zostały wybrane losowo. Włoskie dania mięsne, podobnie jak propozycje hiszpańskie, szwedzkie, czy francuskie, uznawane są przez wielu za najsmaczniejsze kuchnie świata. Z drugiej strony, ile osób, tyle opinii i każdy mógłby prawdopodobnie samodzielnie stworzyć unikatowy ranking obrazujący najlepsze nowoczesne dania mięsne. Warto samemu odbyć własną kulinarną wycieczkę po świecie i zdecydować, które z dań być może zechce się wprowadzić do własnej kuchni.
Czy kulinarne wycieczki wymagają faktycznej podróży? Oczywiście dania narodowe często smakują najlepiej właśnie tam, skąd pochodzą. Miejscowi potrafią przygotować je w tradycyjny sposób. Z drugiej strony, żeby spróbować zagranicznych przysmaków, wystarczy przygotować je samodzielnie. Przed podejściem do przepisów, warto pamiętać o jakości każdego ze składników. Europejskie dania mięsne zawdzięczają swój aromat przede wszystkim wysokiej jakości mięsu.
Skąd wziąć pyszne i świeże mięso? Najlepiej prosto od jego producenta takiego jak Hańderek. Jest to właściciel serii Kanapkowe Przysmaki czy Klasyki Gatunku – naturalnych produktów mięsnych przygotowywanych w tradycyjny sposób.
Włoskie dania narodowe kojarzone są głównie z pizzą i makaronem, do których często dodaje się przeróżne rodzaje mięsa, od chudego indyka, aż po tłustsze łopatki i soczyste polędwice. W rzeczywistości włoska tradycja kulinarna pojawia się w zestawieniu na najsmaczniejsze kuchnie świata ze względu na znacznie większą różnorodność. W kraju tym powstaje między innymi aromatyczna pieczeń z cielęciny, gęsty gulasz z dzika, czy nawet bogato nadziewany królik. Do każdego dania obowiązkowo podawane jest wino, oczywiście odpowiednio dobrane pod kątem pasujących aromatów.
Jakie włoskie dania mięsne są szczególnie warte uwagi? Jednym z nich jest popularna na całym świecie lasagne. To płaty makaronu przekładane mięsem i serem, polane sosem pomidorowym. Za niezwykle smaczne danie pochodzące z tego kraju uważa się także kurczaka parmigiana w panierce z mozzarelli i parmezanu.
Francja to kraina wina i sera, w której przygotowuje się pyszne i nowoczesne dania mięsne. Wśród tamtejszych słodkich śniadań, bagietek i gęstych zup, pojawia się cała masa typowo mięsnych propozycji jak na przykład wołowina przygotowywana po burgundzku. To francuski gulasz z całymi pieczarkami i dodatkiem czerwonego wina, które podkreśla aromat mięsa.
Francuskie dania mięsne bywają wykwintne i drogie tak jak miejscowy przysmak nazywany foie gras. To pasztet przygotowywany z kaczych i gęsich wątróbek, który, pomimo swojej kosztowności, wymieniany jest jako jedno z najlepszych tutejszych propozycji kulinarnych.
Z drugiej strony francuskie dania mięsne to także proste kompozycje smakowe jak w przypadku potrawy cassoulet, rozpowszechnionej przez prostych i średnio zamożnych ludzi. To danie to nic innego jak garnek pełen fasolki, mięsa i warzyw.
Co wyróżnia hiszpańskie dania mięsne? Z całą pewnością jest to nie tylko bogaty smak, ale także i ich wygląd. Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze kuchnie świata mają oferować nie tylko dobre, ale i ładnie wyglądające potrawy. Popularne dania kuchni hiszpańskiej świetnie wpisują się w te wymagania, proponując dania pełne różnorodnych składników, odmiennych smaków i wyróżniających się kolorów.
Znane wśród Polaków hiszpańskie dania mięsne to przede wszystkim paella z kurczakiem i chorizo przygotowywana i podawana na dużej patelni z uchwytami po bokach. W paelli obowiązkowo powinien pojawić się szafran, ryż, czy kolorowa papryka.
Inne popularne dania kuchni hiszpańskiej to między innymi picadillo, czyli mielona wołowina podawana w pomidorach o pikantnym smaku. Warta spróbowania jest także jagnięcina po aragońsku z ziemniakami i szparagami, czy fabada – fasola z kaszanką, kiełbasą chorizo, boczkiem i szynką.
Szwedzkie dania z mięsem dominują miejscową kuchnię, w której niewiele jest propozycji wegetariańskich. Za najsmaczniejsze dania mięsne z tego regionu uważa się przede wszystkim Köttbullar, czyli małe kulki z wołowego lub wołowo-wieprzowego mięsa. Przypominają one znane Polakom klopsy, jednak różnią się od nich sposobem przygotowania, jak i rozmiarem. Szwedzkie Köttbullar są nie większe niż skorupka orzecha włoskiego.
Szwedzkie dania z mięsem to także propozycje takie jak Kroppkakor, czyli mięso z cebulą zawijane w ziemniaczanym cieśnie. Nie brakuje również propozycji, które mogą zabrzmieć obco dla kogoś niezaznajomionego z miejscową kuchnią, jak suszone mięso z renifera nazywane renskav, czy blodpudding, czyli krew wieprzowa zapiekana z mąką i mlekiem.
Najsmaczniejsze kuchnie świata, w tym przede wszystkim najbardziej polecane europejskie dania mięsne, to oczywiście nie tylko propozycje z wymienionych wcześniej czterech krajów. Czas na top 10 wśród mięsnych przysmaków z całej Europy, nie ograniczając się jedynie do wybranych narodowości.
Pierwszą propozycją jest znany wszystkim gulasz węgierski, któremu trudno dorównać aromatem. Pod kątem smaku niezwykle polecany jest także wiedeński sznycel, czyli panierowana i smażona na maśle cielęcina. W kuchni brytyjskiej za warty uwagi uchodzi natomiast tradycyjny rostbef, czyli wołowa pieczeń obiadowa. W przygotowaniu wołowiny dobrze radzą sobie także Belgowie, doprawiając mięso piwem.
Pod kątem sytości i ilości mięsnych składników, trudno znaleźć danie, które dorówna portugalskiej kanapce o nazwie francesinha, wypełnionej wędlinami, boczkiem, parówką, serem i jajkiem. Szukając czegoś, czemu bliżej do tradycyjnej kuchni polskiej, warto spróbować czeskiej pieczeni wieprzowej z knedlami i kapustą. Dla tych, którzy chcą spróbować czegoś całkiem innego, dobrą propozycją może okazać się smażone mięso z renifera popularne w Finlandii.
Wymieniając najsmaczniejsze kuchnie świata, nie można zapomnieć również o Grecji. Kto nie próbował tamtejszej odmiany lasagne zwanej musaka z dodatkiem bakłażana, ma wiele do nadrobienia. Ciekawe pod kątem mięsnych aromatów są także dania takie jak irlandzka odmiana kaszanki, czy bitterballen, czyli holenderskie kulki mięsne podawane z sosem musztardowym.