Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu. Posiłki dostarczają do niego wielu niezbędnych składników odżywczych, i to zwykle w znacznie łatwiej przyswajalnej formie niż w przypadku suplementów. Zdrowe obiady dla całej rodziny nie muszą być ani szczególnie kosztowne, ani trudne w przygotowaniu czy czasochłonne. Co więcej, zdrowy obiad potrafi być obłędnie pyszny, co dobrze udowadnia 5 poniższych propozycji na takie dania.
Co ugotować fit na obiad i jak właściwie powinno wyglądać takie danie? Powinno być niskokaloryczne ze stosunkowo niewielką ilością tłuszczu, z wysokiej jakości składników naturalnego pochodzenia, pełnych cennych składników odżywczych i pozbawionych sztucznych dodatków takich jak barwniki czy konserwanty. Zdrowa dieta powinna być również różnorodna, by uzupełniać zapotrzebowanie organizmu na wszystkie mikro i makroelementy przez spożycie różnych produktów.
Jak powinien wyglądać zdrowy obiad? Zacznij przede wszystkim od znalezienia najwyższej jakości składników, z których go przygotujesz. Sięgnij po świeże warzywa i owoce, najlepiej produkty polskie i niemrożone. Zwróć uwagę również na wybierane mięso. Zamiast tanich mrożonych mięs dostępnych w marketach, wybierz produkty Hańderka, które zapewnią Twoim daniom maksimum smaku, aromatu i cennych dla zdrowia składników odżywczych. To mięsa surowe i gotowe produkty mięsne jak kiełbasy i wędliny przygotowywane według tradycyjnych receptur kuchni polskiej.
Czas na pierwszy z 5 pomysłów na lekkie obiady dietetyczne – szybkie i smaczne danie z indyka podawanego w sosie pomidorowym z kaszą, a zwykle także warzywną surówką. Jak je przygotować? To banalnie proste. Zacznij od ugotowania kaszy jęczmiennej według zaleceń producenta. Osobno przygotuj swoją ulubioną surówkę, jednak pamiętaj – tłusty majonez bądź śmietanę zastąp lekkim jogurtem naturalnym.
Żeby przygotować klopsiki, mięso mielone z indyka dopraw solą i pieprzem, a następnie połącz z niewielką ilością podsmażonej cebulki i czosnku. Z mięsnej masy uformuj niewielkie kulki i gotuj przez kilka minut we wrzątku. Jeśli chcesz, możesz je lekko przysmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, która nie wymaga użycia tłuszczu.
Możesz samodzielnie przygotować sos pomidorowy lub sięgnąć po gotowy produkt i oblać nim klopsiki. Jeśli chcesz zrobić go we własnej kuchni, zblenduj pomidory z puszki i dopraw je solą, pieprzem, a także posiekaną bazylią.
Co zdrowego na obiad sprawdzi się najlepiej, kiedy masz ochotę na nowe ciekawe smaki? Spróbuj przygotować szybki zdrowy obiad z kuchni indyjskiej – potrawkę z piersi z kurczaka, którą najpierw należy pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach takich jak indyjska garam masala, imbir, czosnek, sól i pieprz. Do marynaty dodaje się także nieco soku z cytryny, po czym zalewa całość jogurtem naturalnym i pozostawia w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Następnego dnia kurczaka obsmaża się na patelni z odrobiną oliwy. W garnku natomiast podsmaża odrobinę cebulki i pomidory, zalewa bulionem, a następnie blenduje do uzyskania gładkiej masy. Do tak przygotowanego sosu należy dodać kawałki kurczaka, a gotowe podawać z długoziarnistym ryżem i świeżą kolendrą.
Kurczak to delikatny rodzaj mięsa, który smakuje właściwie wszystkim, zwłaszcza przez ogrom możliwości jego przyrządzenia. Jednym z uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i dzieci daniem z kurczaka, są nuggetsy. Zwykle jednak smaży się je w głębokim tłuszczu i pokrywa wysokokaloryczną panierką. Wcale nie musi tak być – przygotuj samodzielnie zdrowy obiad dla całej rodziny w postaci kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych pieczonego w piekarniku.
Pierś z kurczaka umyj i pokrój w odpowiednie kształty – mogą to być kostki, z których powstaną nuggetsy bądź plastry w formie kotlecików. Następnie każdy kawałek mięsa nasmaruj solą i pieprzem, po czym panieruj kolejno w mące orkiszowej, ubitym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Tak przygotowanego kurczaka rozłóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 25-30 min. Ze względu na łatwe przygotowanie kurczak w panierce z płatków kukurydzianych sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale i szybki lunch w dniu, w którym brakuje czasu na gotowanie.
Zdrowe obiady z warzywami mogą kojarzyć się z sałatkami pełnymi zieleniny, jednak równie dobrze mogą być daniami mięsnymi, w których warzywa są przysmażone i chrupiące. Jeden z najlepiej ocenianych przepisów na kurczaka z chrupiącymi warzywami to orientalna receptura, w której wykorzystuje się chińskie przyprawy. Jeśli ich nie masz, możesz sięgnąć po uniwersalną mieszankę przypraw do dań chińskich z sosem sojowym i curry.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w imbirze, oleju sezamowym, czosnku i sosie sojowym. Mięso odstaw, a w tym czasie pokrój marchew, cebulę, paprykę, fasolkę i cukinię. Podsmaż warzywa – najlepiej, jeśli zrobisz to na patelni odpowiedniej do smażenia bez tłuszczu, dzięki czemu będzie to danie fit. Jeśli nie masz takiej patelni, używaj oliwy z oliwek, która jest najmniej kalorycznym i najzdrowszym tłuszczem wybieranym do smażenia.
Po przesmażeniu warzyw usmaż również zamarynowanego kurczaka. Połącz je ze sobą na głębokiej patelni, zalej niewielką ilością wody i przypraw sproszkowaną papryką, odrobiną sosu sojowego, imbirem i curry. Smaż jeszcze chwilę, a gotowego kurczaka podawaj z ryżem.
Oto kolejne niesamowicie pyszne, a zarazem zdrowe danie obiadowe – wołowina z papryką i brokułami z odrobiną chilli, imbiru, sosu sojowego i curry. Zacznij od przygotowania polędwicy wołowej, pokrojenia jej na cienkie plastry i stworzenia marynaty w osobnym naczyniu. Połącz w nim starty czosnek, szczyptę sproszkowanego chilli, odrobinę oleju, imbiru i curry. Dokładnie wymieszaj, a następnie nasmaruj mięso marynatą i odstaw.
Na patelni podsmaż brokuły do ich zarumienienia. Następnie wrzuć na patelnię mięso wraz z marynatą i smaż przez kilka-kilkanaście minut. Do mięsa i brokułów dorzuć także czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj odrobinę bulionu i duś na małym ogniu jeszcze przez chwilę, by w ten sposób uzyskać aromatyczny sos, do którego na końcu dodasz sos sojowy. Gotowe danie najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego!