Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Grill kojarzy się nam z cieplejszymi dniami i orzeźwiającymi napojami. Zawsze na początek wjeżdżają pyszne grillowe przekąski. Co innowacyjnego zrobić na przekąskę, aby nasi goście byli zadowoleni i najedzeni? Przedstawiamy nasze propozycje.
Przekąski na grilla są nieodzownym elementem każdej tego typu imprezy. Każdy z twoich gości zawsze popróbuje nowości z przekąsek z grilla lub innych standardowych dań jak kiełbasy czy karczek. Wypróbuj szybkie przystawki, które są pyszne, a znikają w okamgnieniu. Możesz przygotować przekąski na imprezę, np. grillowaną kukurydzę, szaszłyki czy bardziej na słodko grillowane gruszki z syropem klonowym. Jeśli nie masz pomysłów co stworzyć, wpisz frazę „grill przekąski”, a odnajdziesz w internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Zlokalizuj swój idealny przepis na przekąski z grilla.
Camembert z grilla to bardzo prosta przekąska do zrobienia. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wlej oliwę wraz z wszystkimi przyprawami i razem wymieszaj. Dodaj camemberty i odstaw na 30 minut. Camemberta w marynacie ułóż na grillu. Gdy przyrumieni się z jednej strony, to go odwróć.
Podanie:
Na każdego grillowanego camemberta dodaj po 2 łyżeczki żurawiny i tak podawaj.
Nie masz pomysłu jakie kupić mięsa na grilla? Przeczytaj artykuł Nowości na grilla w ofercie Hańderka: aromatyczne kiełbasy i kaszanki na ruszt. Znajdziesz w nim wiele podpowiedzi. Chcesz przygotować lekkie danie z grilla? Skuś się i zrób przekąski na grilla z tortilli. To drobiowa uczta dla podniebienia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj, obierz i pokrój cebulę czerwoną. Kolejnym krokiem jest ugotowanie fileta z kurczaka. Nalej wody do garnka tak, żeby zakrywała piersi z kurczaka. Dodaj pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 30 minut. W międzyczasie przygotuj sos ze składników: wody, miodu, sosu barbecue, octu winnego, sosu sojowego oraz przypraw. W garnku podgrzej zawartość, co jakiś czas mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Po ugotowaniu mięsa porozdzielaj go za pomocą dwóch widelców. Dodaj go do sosu i przemieszaj chwilę, jeszcze podgrzewając. Przygotuj patelnię i rozgrzej ją. Połóż na patelnię tortillę, na nią warstwę sera cheddar, następnie farsz mięsnym z cebulą oraz posyp ponownie serem cheddar. Nałóż na to drugi placek tortilli. Podgrzewaj po 3-4 minuty z każdej ze stron do momentu zrumienienia się tortilli i roztopienia sera. Po zrobieniu pokrój na trójkąty.
Podanie:
Wspaniałą tortillę z szarpanym kurczakiem wypróbuj z guacamole z awokado.
Co dobrego na grilla? Proponujemy przekąski na grilla z ciasta francuskiego, czyli paluchy, które szybko znikną ze stołu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na cieście francuskim poukładaj boczek w plastrach. Potnij na paski i każdego pozwijaj w rulon tak, żeby boczek był w środku. Ciasto przetnij na pół, więc wyjdzie ci 10 paluchów. Na rozgrzanego grilla poukładaj każde ciasto z boczkiem, najlepiej aby była możliwość przykryć grilla. Trzymaj paluchy gdzieś około 15 minut. Ściągnij pokrywkę, odwróć paluchy i posyp je serem.
Podanie:
Paluchy z boczkiem podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Grillowane szparagi bardzo proste do przygotowania, a nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj szparagi i odłam twarde końce. Dodaj je do miski z oliwą, solą i pieprzem i wymieszaj. Szparagi poowijaj plastrami boczku. Szparagi ułóż na nagrzanym grillu i piecz po 8 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.
Podanie:
Ciepłe szparagi owinięte boczkiem połóż na talerz w towarzystwie bagietki i sosu czosnkowego.
Jakie zrobić przekąski do dań z grilla? Wykonaj pieczarki faszerowane z grilla, a na pewno nie zawiedziesz się. Chcesz zgłębić temat metod grillowania? Zerknij do naszego artykułu Sztuka grillowania: techniki grillowania, które nadadzą mięsu wyrafinowany smak.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj, osusz, oczyść pieczarki oraz usuń z nich trzonki. Na ręczniku papierowym poukładaj kapelusze od pieczarek. Umyj, obierz i przepuść przez praskę ząbki czosnku. Posiekaj trzonki, dodaj do miski z serem pleśniowym. Dodaj do tego sól i pieprz do smaku i wymieszaj wszystko. Powstały farsz ponakładaj na kapelusze. Posyp startym serem i ziołami prowansalskimi. Grilluj przez 10 minut aż do momentu roztopienia się sera.
Podanie:
Pieczarki z grilla możesz podawać grzankami i z sosem czosnkowym. Mogą być również idealnym dodatkiem do mięs, ryb czy warzyw.
Zimne przekąski na grilla to must have każdej imprezy. Możesz przygotować je w domu, a potem wybrać się z najbliższymi w spokojnie miejsce. Zerknij do naszego tekstu Dania na piknik rodzinny: pomysły na pyszne dania piknikowe, które zaskoczą gości! Oprócz ciepłych dań w twoim asortymencie znajdź miejsce na sałatki czy surówki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj i pokrój bakłażana w krążki. Dodaj do miski, posól go i odstaw na 10 minut. W międzyczasie obierz, umyj i przepuść przez praskę czosnek. Na patelnię grillową z rozgrzaną oliwą przełóż bakłażana, Obsmaż go z każdej strony na rumiano. Umyj pomidorki koktajlowe i wrzuć je pod koniec smażenia do bakłażana. Przemieszaj wszystko razem, odczekaj do momentu puszczenia soków przez pomidory. Przygotuj miskę, wlej do niej 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, octu balsamicznego oraz ząbek czosnku. Dopraw pieprzem i solą, a także wymieszaj.
Podanie:
Sałatkę serwuj z przygotowanym sosem ze świeżymi ziołami. Może być ona daniem głównym lub dodatkiem do bagietek lub grzanek.