Sałatka piknikowa
Przepis na idealny piknik to oczywiście słońce, dobra pogoda i miłe towarzystwo. Na udanym pikniku nie może zabraknąć też smacznego jedzenia. To w końcu ono jest celem dla, którego wyruszamy na piknik. A tym co sprawdzi się najlepiej są sałatki. Lekkie, zdrowe, podzielne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie wiec naszą propozycją. Na pewno zaskoczy Was składem a potem też smakiem!
Czas na piknik!
Gdy tylko robi się cieplej i zaczyna świecić słońce kochamy grillować lub piknikować. I o ile grillowanie wymaga odrobiny wiedzy i umiejętności w tej sztuce, o tyle piknik jest dla każdego. Wystarczy koc, zestaw naczyń, sztućców i koszyk ze smacznymi przysmakami. Naczynia najlepiej jeśli są plastikowe lub z trwałego materiału. Unikniemy wtedy ich przypadkowego uszkodzenia w transporcie. Nie polecamy jednak naczyń jednorazowych. Mimo, iż wygodne to jednak z pewnością nie ekologiczne. Jeśli nie mamy specjalnego kosza na piknik, nic straconego. Nasze potrawy wystarczy zapakować w pojemniki do przechowywania żywności jakie z pewnością są w każdej kuchni. Piknikować można wszędzie: we własnym ogrodzie, w parku, na łące za miastem. Najważniejsze składniki udanego pikniku to jednak dobre towarzystwo i przede wszystkim smaczne jedzenie.
Smacznie, zdrowo i… konkretnie.
Kochamy jeść na świeżym powietrzu bo smak potrwa i słońce nad nam powodują zwiększone wydzielanie endorfin przez nasz organizm, a więc hormonów szczęścia. Najlepszym i bardzo praktycznym wyborem na piknik będą właśnie sałatki. Jest kilka argumentów, które za tym przemawiają. Łatwo i szybko można przygotować je przed wyjazdem. Dobrze zniosą podróż i zachowają świeżość. Cenna uwaga, by składniki z sosem wymieszać dopiero przed podaniem. Sałatki to też idealnie skomponowany posiłek pod kątem zdrowia i wartości odżywczych. Możemy wykorzystać sezonowe warzywa, ciekawe przyprawy i dodać jakiś konkretny składnik. Najlepiej w tej roli sprawdzi się jakieś grillowane lub smażone mięso w małych kawałkach.
Sałatka Piknikowa krok po kroku.
Jeśli nabraliście ochoty,o to jest konkretna propozycja. Jedno opakowanie karkówki grillowej (Hańderek) kroimy w cienkie plastry. Dla smaku z obu stron maczamy w brązowym cukrze. Smażymy kilka minut z obu stron na odrobinie tłuszczy. Po tym jak mięso się zarumieni, zdejmujemy je na tackę i studzimy. Dopiero potem mieszamy z pozostałymi składnikami. A do towarzystwa w naszej sałatce idealnie sprawdzą się: sałata, jajko, rzodkiewki i ogórek. Takie porcje możemy przygotować już bezpośrednio na samym pikniku układając na talerzu najpierw sałatę, potem jajko w plasterkach, rzodkiewki i ogórki. Na samą górę dajemy grillowaną karkówkę (Hańderek) wcześniej upieczoną. Dla smaku warto całość polać sosem z patelni. Karmelizowany cukier najlepiej wydobędzie smak mięsa i połączy z warzywami. Taka prosta sałatka może być zasadniczym daniem na naszym pikniku. Z pewnością jest zdrowa, bardzo smaczna i na pewno pożywna. Jako dodatek wystarczy sok lub lemoniada do smaku, dobry humor i mamy udany piknik.
Składniki: – karkówka grillowa (Hańderek) – ogórek – sałata – rukola – młode listki buraczków ćwikłowych – rzeżucha ogrodowa – jajka gotowane na twardo – rzodkiewka – serek grillowy – cukier brązowy – tłuszcz do smażenia. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do …
Składniki
Sposób przygotowania
- Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy i karmelizowania cukru, zdejmujemy na tackę i studzimy.
- Sałaty (po garści każdej) układamy na półmisku razem z jajkiem, plasterkami rzodkiewek, ogórka i karmelizowaną karkówką, polewamy karmelem który pozostał na tacce i patelni.