Roladki z szynki, szpinaku i serka
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki na 10 roladek :
–  10 szerokich plasterków Szynki Dymionej z Dymnej Chaty (Hańderek)
–  1 op. szpinaku
–  2 serki śmietankowe
–  1 łyżka masła
–  3 ząbki czosnku
–  szczypiorek
–  sól, pieprz
–  gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
 
Sos :
–  2 łyżki jogurtu typu greckiego
–  1 łyżka majonezu
–  3-4 ząbki czosnku
–  sól, pieprz.
 
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy.
Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki.
Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.
W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Podajemy na zimno z roladkami.

 

 

*zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/salatka-jarzynowa-z-kielkami-podana-w-cykorii/