Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

 

Składniki (patelnia średnica 15 cm):
–  2 niewielkie ziemniaki
–  3-4 suszone pomidory z zalewy
–  kilka plasterków szynki Spod Powału (Hańderek)
–  pół cebuli
–  1-2 łyżki tartej mozzarelli
–  2 jajka
–  2 łyżki mleka
–  2 łyżki mąki pszennej
–  zioła prowansalskie
–  sól i pieprz do smaku
–  olej do smażenia.

 

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski, zalać wrzątkiem – tak aby je przykrył. Od razy szczelnie przykryć miskę i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić. Dodać do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem i starannie wymieszać. W oddzielnej miseczce ubić trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przełożyć go na drugą stronę i dalej smażyć pod pokrywką kolejne 5 minut. Podawać na gorąco.

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania